Ποιες χώρες είναι οι πιο ασφαλείς σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου

Δύο χώρες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για την ασφάλεια σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου

Ποιες χώρες είναι οι πιο ασφαλείς σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου
4'

Τα τελευταία χρόνια, το θέμα του πυρηνικού πολέμου είναι όλο και πιο συζητήσιμο, ιδίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η σύγκρουση αυτή, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, προστίθεται σε μια σειρά από πολλές άλλες, πυροδοτώντας έτσι ανησυχίες σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πολλοί αναρωτιούνται πού θα μπορούσε κανείς να καταφύγει σε περίπτωση που ξεσπάσει πράγματι πυρηνικός πόλεμος και αν υπάρχουν έθνη ή μέρη στη Γη μας που θα μπορούσαν να παραμείνουν ανεπηρέαστα από ένα τέτοιο καταστροφικό γεγονός.

Μέρη που θεωρούνται ασφαλή

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Risk analysis», η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι μέρη που θεωρούνται ασφαλή. Η έρευνα αναφέρει επίσης τις Νήσους Σολομώντα, το Βανουάτου και την Ισλανδία.

Στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα έθνη που, σύμφωνα με τη μελέτη των Matt Boyd και Nick Wilson, θα μπορούσαν να παράξουν τρόφιμα για τον πληθυσμό τους ευκολότερα μετά από μια «ξαφνική καταστροφή που θα μειώσει το ηλιακό φως», όπως ένας πυρηνικός πόλεμος, η έκρηξη ενός υπερηφαιστείου ή μια καταστροφική βροχή αστεροειδών.

Σε περίπτωση που θα συμβεί κάτι από αυτά, πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη θα επιβίωναν πιθανότατα, ακόμη και στο «χειρότερο σενάριο», γράφουν οι ερευνητές.

Αλλά οι επιζώντες των πιο «ανθεκτικών» εθνών, αυτών που έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να αποφύγουν μια ολοκληρωτική κατάρρευση, θα αποτελούσαν τον πραγματικό πυρήνα της ανάκαμψης σε ένα τέτοιο σενάριο.

Οι χώρες που είναι καλύτερα εξοπλισμένες

Η μελέτη διεξήχθη συγκρίνοντας 38 νησιωτικά έθνη με βάση 13 παράγοντες που πιστεύουν ότι θα επηρέαζαν την επιτυχία σε περίπτωση μετα-αποκαλυπτικής επιβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής τροφίμων, της ενεργειακής αυτάρκειας, της βιομηχανικής ικανότητας και της επίδρασης που θα είχε μια συγκεκριμένη καταστροφή στο κλίμα.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, δύο χώρες με πλούσια γεωργική παραγωγή, βρίσκονται εύκολα στην κορυφή, με την Αυστραλία να έχει την καλύτερη συνολική επίδοση. Αυτά θα ήταν τα καλύτερα έθνη στον κόσμο σε περίπτωση πυρηνικής σύγκρουσης μεγάλης κλίμακας.

Αυστραλία

Η ικανότητα παραγωγής τροφίμων της Αυστραλίας είναι τεράστια και θα είχε τη δυνατότητα να θρέψει πολλούς περισσότερους ανθρώπους από όσους έχει κατοίκους.

Οι σχετικά καλές υποδομές της χώρας, το μεγάλο ενεργειακό πλεόνασμα, η υψηλή υγειονομική ασφάλεια και ο αμυντικός προϋπολογισμός μετατρέπουν τη χώρα σε ένα «φρούριο» της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα αρνητικό για την Αυστραλία καθώς οι σχετικά στενοί στρατιωτικοί δεσμοί της με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες την καθιστούν πιο πιθανό να γίνει η ίδια στόχος πυρηνικού πολέμου.

Νέα Ζηλανδία

Στον συγκεκριμένο τομέα, η Νέα Ζηλανδία παρουσίασε ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι των Αυστραλών γειτόνων της, δεδομένου, για παράδειγμα, του καθεστώτος της ως ιστορικά αποπυρηνικοποιημένης χώρας.

Η κλιματική της ανθεκτικότητα σε περίπτωση απότομης πτώσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας που θα προκαλούσε μια περίοδος σκότους θα βοηθούσε επίσης. Η Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε να θρέψει όλους τους πολίτες της μόνο με τις τρέχουσες εξαγωγές τροφίμων. Και ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, όπου θα μειωθούν οι αποδόσεις καλλιεργιών κατά 61% κατά τη διάρκεια ενός παρατεταμένου πυρηνικού χειμώνα, οι Νεοζηλανδοί θα είχαν αρκετό φαγητό.

Αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν παρενέργειες και στη Νέα Ζηλανδία. Για παράδειγμα, η διακοπή του παγκόσμιου εμπορίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή κοινωνική κατάρρευση του συστήματος. Ορισμένες υποδομές, από τη διύλιση του πετρελαίου μέχρι την εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας, λιπασμάτων και μηχανημάτων, θα έθεταν τον γεωργικό τομέα σε κρίση.

Άλλες χώρες στον κατάλογο

Υπάρχουν και άλλα νησιωτικά έθνη που θα μπορούσαν να παράγουν αρκετά τρόφιμα σε μια κρίση τέτοιου μεγέθους, έγραψαν οι συγγραφείς, αλλά η πιθανή κατάρρευση της βιομηχανίας και της κοινωνικής συνοχής εξακολουθεί να τα θέτει σε κίνδυνο επιβίωσης.

Η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να δουν την παραγωγή τροφίμων να μειώνεται έως και 97% και θα αναγκάζονταν να βασιστούν σε νέες τεχνολογίες παραγωγής τροφίμων. Αυτές βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε πειραματικό στάδιο.

Με πληροφορίες από ilmeteo

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή