Μεγάλη Βρετανία: Στο «χείλος του γκρεμού» οι αγορές – Οι προκλήσεις για τη Ρέιτσελ Ριβς
Η Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να εκδώσει σχεδόν 300 δισ. λίρες (368 δισ. δολάρια) σε ομόλογα, το επόμενο οικονομικό έτος.
Η νέα Υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ρέιτσελ Ριβς, αντιμετωπίζει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία στο αξίωμα, μετά την άνοδο στο κόστος δανεισμού της κυβέρνησης αυτήν την εβδομάδα και τις νέες σημερινές (09/01) απώλειες της στερλίνας, αναγκάζοντας ενδεχομένως σε περικοπή των μελλοντικών της δαπανών.
Με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον υψηλό δανεισμό και τη στασιμότητα της βρετανικής οικονομίας, το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη παρέμβασης για να ηρεμήσουν οι αγορές, έχοντας δεσμευθεί αργά την Τετάρτη να διατηρήσει «σιδηρά πειθαρχία» στα δημοσιονομικά.
Το ξεπούλημα στις αγορές χρέους των τελευταίων εικοσιτετραώρων, το οποίο έχει συνδεθεί εν μέρει με την επικείμενη ορκωμοσία και επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ώθησε την απόδοση των 30ετών βρετανικών κρατικών ομολόγων –ή χρυσών– σε υψηλό 26 ετών.
Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν περαιτέρω στην αρχή της διαπραγμάτευσης την Πέμπτη, οδηγώντας τις αποδόσεις σε νέα υψηλά, προτού ανακάμψουν για να παραμείνουν ελάχιστες αλλαγές εντός της ημέρας.
Η στερλίνα κατευθύνθηκε προς τη μεγαλύτερη πτώση τριών ημερών σε σχεδόν δύο χρόνια, προκαλώντας συγκρίσεις με την κρίση «μίνι προϋπολογισμού» του 2022, που ανάγκασε την πρώην Πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, να εγκαταλείψει την Ντάουνινγκ Στριτ.
Η PIMCO, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων παγκοσμίως, ανέφερε ότι εξακολουθεί να είναι θετική για τα βρετανικά ομόλογα και τόνισε ότι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι αλλαγές στην αγορά χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από την ανάληψη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Η νέα κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας «τρέχει» ήδη το σχέδιο για περισσότερες επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης μερικές μέρες πριν από την εμφατική νίκη του Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, η οποία ανέβασε το κόστος δανεισμού παγκοσμίως.
Η Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να εκδώσει σχεδόν 300 δισ. λίρες (368 δισ. δολάρια) σε κρατικά ομόλογα, το επόμενο οικονομικό έτος.
Ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι το Brexit άφησε τη χώρα περαιτέρω εκτεθειμένη σε διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Άλλοι σχολίασαν ότι η άνοδος των επιτοκίων της αγοράς θα διευκόλυνε την Bank of England να μειώσει το κόστος δανεισμού, μειώνοντας ενδεχομένως την πίεση στις αποδόσεις χρυσού και τα κρατικά ταμεία.