Αυτοί ήταν που μας έλεγαν... τεμπέληδες; Οι Γερμανοί είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές αναρρωτικών

Τώρα μελετούν προτάσεις για την επαναφορά συστημάτων που εφαρμόζονται σε Ελλάδα και Ισπανία για να «φρενάρουν» τις αναρρωτικές
Copyright 2025 The Associated Press. All rights reserved
3'

«Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο», και στην περίπτωση αυτή οι Έλληνες μάλλον θα πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι, ύστερα από χρόνια δυσφήμισης «ως τεμπέλικος λαός», από τους «συμμάχους» Ευρωπαίους με πρωτοστάτες τους Γερμανούς.

Τα στοιχεία για τους Γερμανούς είναι αμείλικτα και μάλιστα δεν χωρούν και αμφισβήτηση, καθώς προέρχονται από την κορυφαία ασφαλιστική εταιρία, η οποία ανακηρύσσει τους Γερμανούς σε «παγκόσμιους πρωταθλητές στις αναρρωτικές άδειες», με τους εργαζόμενους να παίρνουν κατά μέσο όρο 20 ημέρες άδεια κάθε χρόνο.

Ο εντυπωσιακά υψηλός αριθμός ημερών ασθενείας είναι πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μόλις οκτώ ημερών ετησίως και παρέχει ένα περαιτέρω πλήγμα στην αυξανόμενη φήμη της Γερμανίας για κακή εργασιακή ηθική.

Ο μεγάλος αριθμός ημερών ασθενείας της Γερμανίας αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα του ασφαλιστικού φορέα υγείας DAK.

Όπως αναφέρουν οι Times, ισχυρίστηκαν ότι η απότομη αύξηση των ημερών ασθενείας σε ολόκληρη τη χώρα από το 2022 οφειλόταν εν μέρει στην αύξηση των κρυολογημάτων και των κρουσμάτων Covid.

Οι εργοδότες πλήρωσαν το τίμημα για τον μεγάλο αριθμό απουσιών - γεγονός που τους κόστισε 77 δισεκατομμύρια ευρώ σε μισθούς.

Συμπεριλαμβανομένων 19 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους ασφαλιστές υγείας, αυτό αντιστοιχεί στο 6% των εθνικών κοινωνικών δαπανών της χώρας.

Επί του παρόντος, οι Γερμανοί δικαιούνται έξι εβδομάδες πλήρους αμοιβής εάν δεν μπορούν να εργαστούν για λόγους υγείας.

Με την οικονομία της Γερμανίας να παραπαίει και τους εργαζομένους της να εργάζονται τώρα σημαντικά λιγότερες ώρες εργασίας από τους ομολόγους τους στην ΕΕ και τη Βρετανία, οι ηγέτες των επιχειρήσεων έχουν προτείνει τις δικές τους λύσεις για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού ημερών ασθενείας και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο Oliver Bäte, διευθύνων σύμβουλος της Allianz SE, πρότεινε την επαναφορά ενός συστήματος που καταργήθηκε το 1970, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι έχαναν τον μισθό τους την πρώτη ημέρα ασθένειας, εκτός εάν είχαν σημείωμα γιατρού.

Μια πολιτική που εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.

Μιλώντας σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, επεσήμανε ότι η Γερμανία θα εξοικονομήσει 40 δισ. ευρώ εάν μπορέσει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων που λαμβάνουν ημέρες ασθενείας.

Ο Bäte δήλωσε: «Σε χώρες όπως η Ελβετία και η Δανία οι άνθρωποι εργάζονται ένα μήνα περισσότερο ετησίως κατά μέσο όρο — με συγκρίσιμη αμοιβή».

Η πρότασή του έχει επαινεθεί από συναδέλφους επιχειρηματικούς ηγέτες, αλλά προκάλεσε κατακραυγή από συνδικάτα και πολιτικά κόμματα.

Ο Hans-Jürgen Urban, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνδικάτου μηχανικών IG Metall, δήλωσε: «Η γερμανική οικονομία δεν θα ανακάμψει με άρρωστους υπαλλήλους, αλλά αντίθετα με καλύτερες συνθήκες εργασίας».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι το να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να πληρώνουν για την πρώτη ημέρα της αναρρωτικής άδειας ήταν μια «επίθεση στο κράτος πρόνοιας».

Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραπαίει τους τελευταίους μήνες, με τιτάνες της γερμανικής βιομηχανίας, όπως η Volkswagen, να ανακοινώνουν περικοπές θέσεων εργασίας για πρώτη φορά στην ιστορία τους τον περασμένο μήνα.

Ήταν η μόνη οικονομία της G7 που συρρικνώθηκε το 2023 και το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα παραμείνει η οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις του ομίλου το 2024 με καταστροφική ανάπτυξη μηδέν%.

Ωστόσο, τα άλλα μέλη της G7 δεν τα πάνε πολύ καλύτερα, με τη γειτονική Γαλλία να βλέπει μια εκτιμώμενη ανάπτυξη μόλις 1,1% και το Ηνωμένο Βασίλειο να βλέπει μια πενιχρή ανάπτυξη μόλις 1,5%.