Λίβανος: Η απίστευτη ιστορία του βουλευτή που ζούσε επί 722 ημέρες στο κοινοβούλιο

Το 2022 ο βουλευτής ξεκίνησε καθιστική διαμαρτυρία επειδή ο Λίβανος δεν μπορούσε να εκλέξει Πρόεδρο. Έμεινε μέχρι σήμερα στο κοινοβούλιο και έφυγε με τις... βαλίτσες του

Λίβανος: Η απίστευτη ιστορία του βουλευτή που ζούσε επί 722 ημέρες στο κοινοβούλιο
x
2'

Το κρύο πρωινό της 31ης Οκτωβρίου 2022, η θητεία του Μισέλ Αούν ως Προέδρου του Λιβάνου έληξε, αφήνοντας τη χώρα χωρίς αρχηγό κράτους.

Το Κοινοβούλιο του Λιβάνου έμελλε να γίνει το σκηνικό μιας παρατεταμένης πολιτικής κρίσης, γεμάτης αδιέξοδα, απογοήτευση και... μια καθιστική διαμαρτυρία που έγραψε ιστορία. Όμως ο βουλευτής Μελχέμ Χάλαφ δεν ήταν ένας συνηθισμένος πολιτικός. Ήταν ένας άνθρωπος όπως αποδείχθηκε με βαθύ πείσμα.

Στις 19 Ιανουαρίου 2023, αυτός και η συνάδελφός του, Νατζάτ Σαλίμπα, αποφάσισαν να κάνουν το αδιανόητο: να ξεκινήσουν μια καθιστική διαμαρτυρία μέσα στο Κοινοβούλιο. Ο στόχος τους; Να πιέσουν τους βουλευτές να τερματίσουν την πολιτική παράλυση και να εκλέξουν πρόεδρο.

Καθισμένοι στο παγωμένο πάτωμα του Κοινοβουλίου, με μόνο λίγες βαλίτσες και την ελπίδα τους ως συντροφιά, οι δύο βουλευτές έγιναν το σύμβολο της αποφασιστικότητας για χιλιάδες Λιβανέζους που ζητούσαν αλλαγή.

Η Σαλίμπα άντεξε οκτώ μήνες. Ο Χάλαφ, όμως, παρέμεινε. Μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, ο χρόνος περνούσε, και η καθιστική του διαμαρτυρία έγινε μακροχρόνιος αγώνας, μετρώντας 722 μέρες.

Σήμερα, μετά την εκλογή του νέου προέδρου του Λιβάνου, στρατηγού Τζόζεφ Αούν που εξασφάλισε 99 ψήφους επί 128 στο κοινοβούλιο κατά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας το απόγευμα της Πέμπτης, ο Χάλαφ εθεάθη να αποχωρεί από το Κοινοβούλιο, κρατώντας βαλίτσες.

Συνοδευόμενος από άλλους βουλευτές του κινήματος διαμαρτυρίας της 7ης Οκτωβρίου 2019, φορούσε ένα κασκόλ στα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου γύρω από το λαιμό του.

Στον πρώτο γύρο το πρωί, ο Αούν είχε λάβει μόνο 71 ψήφους, με τους 30 βουλευτές της Χεζμπολάχ και τον σύμμαχό της, το Κίνημα Αμάλ, να ρίχνουν λευκά ψηφοδέλτια.

Ωστόσο, μια συνάντηση στο Κοινοβούλιο μεταξύ εκπροσώπων των δύο αυτών παρατάξεων και του διοικητή του στρατού μεταξύ των δύο γύρων άλλαξε το αποτέλεσμα.

Η υποψηφιότητα του Αούν υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία, δύο περιφερειακά βαριά ονόματα.

Πρέσβεις από πολλές χώρες, καθώς και ο Γάλλος απεσταλμένος στο Λίβανο Jean-Yves Le Drian, παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Οι διπλωματικές πιέσεις εντάθηκαν προς τις πολιτικές δυνάμεις να συσπειρωθούν πίσω από τον αρχηγό του στρατού.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή