Παγκόσμιος πόλεμος για τον έλεγχο της Αρκτικής: Ρωσία - Κίνα περικυκλώνουν τον παγωμένο Βορρά
Το έτος 2024 είδε τις παγκόσμιες συγκρούσεις να θερμαίνονται και τη διεθνή τάξη να δοκιμάζεται όπως ποτέ άλλοτε.
Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και επεκτάθηκε στον Λίβανο, ενώ η Ουκρανία ξεκίνησε επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε με πυρηνικό Αρμαγεδδώνα εναντίον της Δύσης.
Αλλού, μεγάλο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής μαστίζεται από μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων, πολιτοφυλακών και εξτρεμιστικών ομάδων, και έθνη όπως η Μιανμάρ και το Σουδάν έχουν πληγεί από εμφύλιο πόλεμο.
Αλλά τώρα ένα νέο πεδίο μάχης αναδύεται, με τις υπερδυνάμεις του κόσμου να ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν η μία την άλλη σε μια τρελή εξόρμηση για έλεγχο και στρατηγική υπεροχή.
Καθώς η περιοχή της Αρκτικής υφίσταται πρωτοφανείς αλλαγές λόγω της κλιματικής αλλαγής, το λιώσιμο των πάγων ανοίγει ένα τεράστιο νέο σύνορο, ξεκλειδώνοντας έναν θησαυρό προηγουμένως ανεκμετάλλευτων φυσικών πόρων και το δυναμικό για νέες εμπορικές οδούς και περιφερειακή υπεροχή.
Και δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μεγάλες στρατιωτικές και οικονομικές δυνάμεις του κόσμου, η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες - καθώς και άλλα έθνη της Αρκτικής - σχεδιάζουν πώς θα επωφεληθούν καλύτερα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει την επιθυμία του να εντάξει τη Γροιλανδία - τα δύο τρίτα της οποίας βρίσκονται εντός του Αρκτικού Κύκλου - στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος του «στρατηγικά τοποθετημένου» έθνους είναι ζωτικής σημασίας για «σκοπούς εθνικής ασφάλειας».
Η Γροιλανδία είναι επίσης μια βασική τοποθεσία στον «Πολικό Δρόμο του Μεταξιού» της Κίνας, ένα σχέδιο για την επέκταση της οικονομικής επιρροής τους στην περιοχή. Οι Κινέζοι ενδιαφερόμενοι κατέχουν αξιώσεις στο μεγάλο κοίτασμα σπάνιων γαιών της Γροιλανδίας «Kvanefjeld», το οποίο διαθέτει τεράστια αποθέματα ουρανίου και το οποίο έχουν εξεταστεί από τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, η Μόσχα απάντησε σήμερα στις παρατηρήσεις του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τις «δραματική εξέλιξη» και επιμένοντας ότι η Αρκτική είναι «μια ζώνη των εθνικών και στρατηγικών μας συμφερόντων».
Γιατί είναι τόσο σημαντική η Αρκτική;
Η Αρκτική, κάποτε παγωμένη άγρια φύση, γίνεται γρήγορα ένα hotspot γεωπολιτικών ελιγμών, κυρίως λόγω των απίστευτων αποθεμάτων πόρων που κρύβονται κάτω από τον παγετό.
Η υποχώρηση των πάγων έχει αποκαλύψει τεράστια αποθέματα ζωτικών πόρων - το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά ότι η Αρκτική κατέχει περίπου 90 δισεκατομμύρια βαρέλια (περίπου 15%) των ανεξερεύνητων συμβατικών πετρελαϊκών πόρων του κόσμου και περίπου 40 δισεκατομμύρια βαρέλια (περίπου 30%) των ανεξερεύνητων συμβατικών πόρων φυσικού αερίου.
Η περιοχή είναι επίσης γεμάτη με εξαιρετικά απαραίτητα ορυκτά σπάνιων γαιών που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παραγωγής σύγχρονης τεχνολογίας μπαταριών και μικροτσίπ.
Και οι συνθήκες της Αρκτικής είναι ιδανικές για τη μεγιστοποίηση του οφέλους των μεθόδων δέσμευσης ανανεώσιμης ενέργειας - η τεράστια έκταση είναι ώριμη για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών, και οι τεράστιες θάλασσες παρουσιάζουν ευκαιρίες για τις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες να παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.
Χώρες όπως η Ισλανδία και η Φινλανδία αξιοποιούν ήδη την υδροηλεκτρική, αιολική και γεωθερμική ενέργεια για να ικανοποιήσουν σχεδόν όλες τις ενεργειακές τους ανάγκες παράλληλα με την πυρηνική ενέργεια.
Επιπλέον, η αυξανόμενη προσβασιμότητα των υφιστάμενων εμπορικών οδών όπως η διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας (NSR) - ή η δυνατότητα για νέες διαδρομές όπως η διαδρομή της Διπολικής Θάλασσας (TSR) - θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τους χρόνους αποστολής και τη χρήση καυσίμων.
Η απόσταση από ένα λιμάνι της βορειοδυτικής Ευρώπης προς την Άπω Ανατολή κατά μήκος της NSR, για παράδειγμα, είναι σχεδόν 40% μικρότερη από την παραδοσιακή διαδρομή μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Και το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής σημαίνει ότι περισσότερα πλοία με ενισχυμένο κύτος θα είναι σε θέση να διασχίσουν περιοχές που ιστορικά ήταν απρόσιτες - ή τουλάχιστον το απόθεμα ειδικών παγοθραυστικών.
Αυτό καθιστά τη ναυτιλία μέσω της Αρκτικής μια εξαιρετικά ελκυστική πρόταση για το παγκόσμιο εμπόριο με τεράστια οικονομικά οφέλη για τις εμπλεκόμενες χώρες.
Η Ρωσία είναι ήδη μπροστά
Ενώ η Δύση αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στη διεκδίκηση των συμφερόντων της στον απώτατο Βορρά, η Ρωσία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Αρκτικής, έχει τοποθετηθεί στρατηγικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την κυριαρχία της.
Ένας από τους βασικούς τομείς όπου η Ρωσία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο είναι στην τεχνολογία παγοθραυστικών.
Τα παγοθραυστικά είναι απαραίτητα εργαλεία για την πλοήγηση στα παγωμένα νερά της Αρκτικής και η Ρωσία διαθέτει τον μεγαλύτερο και πιο προηγμένο στόλο στον κόσμο, αποτελώντας παράδειγμα της δέσμευσής της για τον έλεγχο νέων θαλάσσιων οδών και την εκμετάλλευση νέων πεδίων για την εξόρυξη πόρων.
«Η Ρωσία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα [στο επίπεδο της Αρκτικής] με δεκάδες ενεργά παγοθραυστικά, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών παραλλαγών. Η Κίνα ενισχύει επίσης τον στόλο της», δήλωσε ο αμυντικός αναλυτής της RAND Europe και ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας Νικολά Ζουάν.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ αντίστοιχα έχουν ένα και δύο ενεργά παγοθραυστικά. Αυτό είναι ίσως το βασικό χάσμα δυνατοτήτων μεταξύ του ΝΑΤΟ και των ανταγωνιστών του αυτή τη στιγμή».
Η τελική δήλωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το 2024 στην Ουάσιγκτον δεν ανέφερε τόσο πολύ την Αρκτική ως περιοχή ενδιαφέροντος.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια στην ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στον Αρκτικό Κύκλο από το 2014.
Περισσότερες από 50 αρκτικές βάσεις της σοβιετικής εποχής, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων, σταθμών ραντάρ, λιμένων φορτίου, βάσεων εκτόξευσης πυραύλων και ναυπηγείων έχουν ανακαινιστεί, ενώ άλλες - συμπεριλαμβανομένων δεκάδων αεροδρομίων στη χερσόνησο Κόλα περίπου 200 μίλια ανατολικά της Φινλανδίας - έχουν επεκταθεί για να φιλοξενήσουν μεγαλύτερες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών βομβαρδιστικών και πυραύλων.
Ορισμένα έχουν προσαρμοστεί για να στεγάσουν την υπερσύγχρονη στρατιωτική τεχνολογία της Μόσχας - το κοσμοδρόμιο Plesetsk χρησιμοποιήθηκε το 2021 για δοκιμαστική εκτόξευση του τελευταίου πυραύλου δολοφόνων δορυφόρων της Ρωσίας και το 2022 χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του Sarmat-2, ενός από τους πιο τρομακτικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους της.
Και το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι ενσωματωμένο στον Βόρειο Στόλο της - η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Severomorsk, μια πόλη εντός του Αρκτικού Κύκλου.
Ο Rob Clark, βετεράνος του βρετανικού στρατού που τώρα ηγείται της ερευνητικής ομάδας άμυνας στο βρετανικό think-tank Civitas, δήλωσε: «Πρέπει να ξυπνήσουμε στην απειλή που θέτει η ρωσική επέκταση στην Αρκτική - ενώ όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ουκρανία, η Ρωσία δοκιμάζει πυρηνικά υποβρύχια νέας εποχής και υπερηχητικούς πυραύλους στην Αρκτική και ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή».
Αλλά όχι μόνο η Ρωσία ενισχύει τις τεχνολογικές και στρατιωτικές δυνατότητές της στο βορρά - εργάζεται επίσης για να αποσταθεροποιήσει τις επιχειρήσεις άλλων εθνών της Αρκτικής μέσω ενός συνδυασμού κυβερνοεπιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης.
Η Αλάσκα, η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Φινλανδία έχουν υποστεί μια έξαρση κυβερνοεπιθέσεων που λένε ότι ήταν ρωσικές τα τελευταία τρία χρόνια, με άλλες περιοχές όπως η Ισλανδία και η Γροιλανδία να αναφέρουν αύξηση της «ύποπτης διαδικτυακής κίνησης» από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η Μόσχα να αναπτύξει υποβρύχια ή υποβρύχια για να κόψει υποθαλάσσια καλώδια ζωτικής σημασίας οπτικών ινών, προκαλώντας πρωτοφανείς ζημιές και διαταραχές στις δυτικές υποδομές, την εφοδιαστική και τις επικοινωνίες εν μέσω κλιμάκωσης μελλοντικών συγκρούσεων.
Όσον αφορά στο εμπόριο και την εξόρυξη πόρων, η Ρωσία διεκδικεί την κυριότητα και τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας, της πιο προσβάσιμης θαλάσσιας οδού της Αρκτικής που θα μπορούσε να γίνει μια νέα οδός για το διεθνές εμπόριο.
Η διαδρομή εκτείνεται κατά μήκος της ακτής της Αρκτικής της Ρωσίας και ως εκ τούτου εμπίπτει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ρωσίας, επιτρέποντας στη χώρα να αναλάβει τον έλεγχο των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, της ναυσιπλοΐας και της εκμετάλλευσης των πόρων, σύμφωνα με το άρθρο 234 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Ως εκ τούτου, τα ξένα σκάφη πρέπει να ζητήσουν άδεια ναυσιπλοΐας σε αυτά τα ύδατα και βοηθούνται στο δρόμο τους από ρωσικά παγοθραυστικά - πληρώνοντας τέλη στις ρωσικές αρχές για το πρόβλημα.
Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο διαμάχης για πολλά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν υποστηρίξει - μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς - ότι μεγάλα τμήματα της NSR θα πρέπει να θεωρούνται διεθνή ύδατα.
Και εν μέσω τεταμένων σχέσεων με τη Δύση, η NSR προσφέρει στον Πούτιν έναν τρόπο να μεταφέρει τους φυσικούς πόρους και άλλες εξαγωγές της στην Κίνα, την Ινδία και άλλους αγοραστές στην Ανατολή χωρίς παρέμβαση από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη.
Καθώς ο πάγος συνεχίζει να υποχωρεί και άλλες θαλάσσιες οδοί γίνονται πιο προσβάσιμες, η μακροχρόνια εστίαση της Ρωσίας στη στρατηγική και τις υποδομές της Αρκτικής θα της δώσει σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση του μέλλοντος του παγκόσμιου εμπορίου.
Η Κίνα προσπαθεί να ενισχύσει
Η Κίνα, η οποία έχει τον μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο σε προσωπικό, περιγράφει τον εαυτό της ως «σχεδόν αρκτικό κράτος».
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα κυριαρχίας σε οποιαδήποτε ύδατα της Αρκτικής ή ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, η Κίνα χαρακτηρίζεται ως «παρατηρητής» στο Αρκτικό Συμβούλιο - την ομάδα των οκτώ αρκτικών κρατών που αποτελείται από τον Καναδά, τη Δανία (μέσω της Γροιλανδίας), τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για τους λόγους αυτούς, οι προσπάθειες της Κίνας να διεκδικήσει μια θέση στον απώτατο Βορρά είναι εντελώς άδικες στα μάτια πολλών.
Αλλά το Πεκίνο έχει τόσο τα μέσα, όσο και το κίνητρο να γίνει σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της Αρκτικής και στον αγώνα δρόμου για την απόκτηση πρόσβασης στους φυσικούς πόρους και τις εμπορικές οδούς της.
Η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας για το μόνιμο στρώμα πάγου και της πολικής τεχνολογίας, επειδή μεγάλα τμήματα της χώρας - ιδιαίτερα το οροπέδιο του Θιβέτ στα δυτικά και νότια - καλύπτονται από πάγο όλο τοΝ χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι το Πεκίνο έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη υποδομών σχεδιασμένων να λειτουργούν σε συνθήκες παγετού και βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής περισσότερων παγοθραυστικών για να προσθέσει στον αναπτυσσόμενο στόλο του.
Και είναι πιθανό ότι ο Πούτιν, δεδομένης της εξάρτησης του Κρεμλίνου από την Κίνα ως οικονομικό και εμπορικό εταίρο και βασικό πολιτικό σύμμαχο, θα μπορούσε να επιδιώξει να προσφέρει στον πρόεδρο Σι Τζιπινγκ ευνοϊκές συμφωνίες για πρόσβαση σε μια περιοχή όπου δεν έχει καμία άμεση εδαφική αξίωση.
Η καλλιέργεια επιρροής στον απώτατο Βορρά και η πρόσβαση στις αναπτυσσόμενες πλωτές οδούς της Αρκτικής είναι υψίστης σημασίας για το Πεκίνο, το οποίο επί του παρόντος αναγκάζεται να διεξάγει το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου του μέσω μιας σειράς βασικών σημείων συμφόρησης που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό του.
Μια τέτοια τοποθεσία είναι το στενό της Malacca - ένα στρατηγικό σημείο συμφόρησης που συνορεύει με την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, οι οποίες συνεργάζονται με τις ΗΠΑ.
Όπως και η Ρωσία, η Κίνα έχει αγοράσει ακίνητα σε αρκτικές χώρες και διατηρεί επίσης μια σειρά δορυφορικών βάσεων και συστοιχιών κεραιών. Αυτά είναι φαινομενικά για ερευνητικούς σκοπούς, αλλά πιθανότατα έχουν διπλή στρατιωτική χρήση.
Η Κίνα υποστηρίζει επίσης, μαζί με άλλες χώρες, ότι θα πρέπει να συμμετάσχει σε συζητήσεις στο υψηλότερο επίπεδο σχετικά με τις οικολογικές επιπτώσεις της ανάπτυξης της Αρκτικής, λόγω της πιθανής βλάβης που θα μπορούσε να προκαλέσει η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε τεράστιες παράκτιες πόλεις όπως η Σαγκάη.
Μπορούν τα έθνη της Αρκτικής να συσπειρωθούν;
Αν και πολλές παγκόσμιες δυνάμεις φαίνονται αποφασισμένες να καταλάβουν την κυριαρχία στην Αρκτική, δεν υπάρχει πραγματική σύγκρουση, ή ακόμη και απροκάλυπτος ανταγωνισμός, στον απώτατο Βορρά προς το παρόν.
Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες, η συνεργασία στην Αρκτική συνεχίστηκε.
Αλλά το status quo είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να διαβρώνει τον πάγο και η προοπτική αξιοποίησης όσων έχει να προσφέρει η Αρκτική γίνεται πιο απτή.
Πριν συμβεί αυτό, οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει μια ευκαιρία για άλλα έθνη της Αρκτικής - τα οποία είναι όλα χώρες ευθυγραμμισμένες με τη Δύση - να συνεργαστούν και να αντισταθμίσουν αποτελεσματικά οποιαδήποτε απειλή που μπορεί να προκύψει από την Ανατολή.
Εάν η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προχωρήσει ανεμπόδιστα, τότε επτά από τα οκτώ έθνη της Αρκτικής θα είναι μέλη του μπλοκ.
Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα του Αρκτικού Συμβουλίου να καθορίσει μια πιο αυστηρή, πολυμερή προσέγγιση ασφάλειας για την αντιμετώπιση της ρωσικής τεχνολογικής και στρατιωτικής κυριαρχίας και να αντισταθμίσει τις ελλείψεις οποιασδήποτε χώρας.
Ο Νικολά Ζουάν υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα μπορεί να μην είναι τόσο διατεθειμένη να συνεργαστεί με το Πεκίνο στην πολική περιοχή παρά την πρόσφατη αύξηση της σινορωσικής συνεργασίας και προέτρεψε τις δυτικές κυβερνήσεις να επωφεληθούν από οποιαδήποτε διαφωνία μεταξύ των δύο γιγάντων.
«Δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τη δύναμη της εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, η οποία τελικά βασίζεται στις προσωπικές σχέσεις μεταξύ των αντίστοιχων ηγετών τους και στις γεωπολιτικές συνθήκες».
Είπε ότι η Ρωσία είναι πεισματάρικη όσον αφορά στον έλεγχό της, «τόσο της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας όσο και γενικότερα των αντιληπτών δικαιωμάτων της στην Αρκτική και δεν θα αναλάβει έναν πάντα πιο ενεργό ρόλο της Κίνας στην περιοχή».
«Οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να το παίξουν αυτό προς όφελός τους, βρίσκοντας πιθανά κοινά εδάφη με την Κίνα σχετικά με τις εμπορικές οδούς και την πρόσβαση σε πόρους για να αμφισβητήσουν τη Ρωσία», κατέληξε.
Κάθε μέλος του Αρκτικού Συμβουλίου έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην επικράτειά του και στην ΑΟΖ του. Ωστόσο, σύμφωνα με την UNCLOS και το διεθνές δίκαιο, όλα τα μέρη της Αρκτικής εκτός των ΑΟΖ ταξινομούνται ως διεθνή ύδατα ή ανοικτή θάλασσα.
Μια τεράστια λωρίδα εδάφους γύρω από τον Βόρειο Πόλο - συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της Διπολικής Θαλάσσιας Διαδρομής που θα μπορούσε να γίνει μια μελλοντική αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου - είναι επομένως ανοικτή στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα, την αλιεία, την εξερεύνηση πόρων και τις υπερπτήσεις από οποιοδήποτε και όλα τα μέρη, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για μια δυνητικά βίαιη σύγκρουση για έλεγχο και επιρροή σε αυτές τις περιοχές όταν και όταν γίνουν προσβάσιμες.
Ως αποτέλεσμα, πολλοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν την ανάπτυξη πιο συγκεκριμένων δομών διακυβέρνησης στην Αρκτική για την παροχή ενός νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την επίλυση μελλοντικών διαφορών και την αποθάρρυνση φαύλων προσπαθειών αρπαγής γης και πόρων.
Το Αρκτικό Συμβούλιο χρησιμεύει ως το κύριο φόρουμ για τη διακυβέρνηση της Αρκτικής, αλλά η εντολή του Συμβουλίου είναι σε μεγάλο βαθμό συμβουλευτική, καθώς δεν διαθέτει τα νομικά εργαλεία για την επιβολή κανονισμών ή την επίλυση διαφορών και επιτρέπει δυναμικές ενέργειες από μεμονωμένα κράτη μέλη.
Το αν τα μέλη του συμβουλίου μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα ενισχυμένο πλαίσιο για την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης της Αρκτικής και την προστασία από την αναίτια εκμετάλλευση του απώτατου Βορρά μένει να το δούμε.
Aπό Daily Mail