Ανατροπή με το αρχαίο θαλάσσιο τέρας του Μαρόκου - Γιατί το αμφισβητούν οι ειδικοί

Οι ερευνητές ζητούν τώρα τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας (CT) των λειψάνων για να εξακριβώσουν αν η ηλικίας 72,1 έως 66 εκατομμυρίων ετών σιαγόνα είναι πραγματική

Ανατροπή με το αρχαίο θαλάσσιο τέρας του Μαρόκου - Γιατί το αμφισβητούν οι ειδικοί
X/Twitter
3'

Ένα πρωτόγνωρο είδος μοσασαύρου με δόντια σαν πριόνι που περιγράφηκε για πρώτη φορά το 2021 μπορεί να βασίζεται σε πλαστά απολιθώματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ζητούν τώρα τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας (CT) των λειψάνων για να εξακριβώσουν αν η ηλικίας 72,1 έως 66 εκατομμυρίων ετών σιαγόνα είναι πραγματική, αφού διαπίστωσαν μια σειρά από ασυμφωνίες που υποδεικνύουν ότι πρόκειται για απομίμηση.

Αν το απολίθωμα αυτό είναι πράγματι πλαστό, "θα πρέπει να καθιερωθεί στη δημοσιευμένη βιβλιογραφία ότι πρόκειται για απομίμηση", δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Henry Sharpe, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Οι επιστήμονες πίσω από την αρχική μελέτη περιέγραψαν το είδος, με την ονομασία Xenodens calminechari, από ένα μερικό οστό γνάθου και τέσσερα αιχμηρά δόντια που ανακαλύφθηκαν σε ένα ορυχείο φωσφορικών αλάτων του Μαρόκου. Αυτά τα δόντια ώθησαν την ομάδα το 2021 να προβάλει ισχυρισμούς σχετικά με τη μοναδικότητά του, και αυτά αποτελούν το κλειδί για τις αμφιβολίες που διατυπώνονται στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2024 στο περιοδικό The Anatomical Record.

Οι μοσαύροι ήταν αρπακτικά θαλάσσια ερπετά που κυριάρχησαν στους ωκεανούς κατά την Κρητιδική περίοδο (145 έως 66 εκατομμύρια χρόνια πριν). Ήταν εξαιρετικά ποικιλόμορφα, φτάνοντας σε μήκος από 3 έως 15 μέτρα. Είχαν επίσης διαφορετικά σχήματα δοντιών ανάλογα με τη διατροφή τους.

Η ομάδα του 2021 υποστήριξε ότι το X. calminechari είχε "μικρά, κοντά, σαν λεπίδα δόντια που ήταν μαζεμένα μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια κόψη που έμοιαζε με πριόνι". Αυτό, είπε η ομάδα, δεν ήταν μόνο "μοναδικό μεταξύ των squamata" -της τάξης στην οποία ανήκουν οι μοσασαύροι- αλλά και μεταξύ των τετράποδων, ή τετραπόδων σπονδυλωτών.

Αυτό τράβηξε την προσοχή του Σαρπ. Αυτό που ξεκίνησε ως άσκηση κριτικής εξέτασης αποκάλυψε ανησυχητικές αντιφάσεις στη βιολογία των μοσασαύρων, σε συνδυασμό με ανησυχίες σχετικά με την προέλευση του απολιθώματος.

Δύο από τα στενά στοιβαγμένα δόντια του μοσασαύρου βρίσκονται σε μία οδοντική υποδοχή. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όλα τα άλλα γνωστά είδη μοσασαύρων, στα οποία κάθε δόντι έχει τη δική του υποδοχή, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Α

Οι μοσασαύροι "αντικαθιστούσαν τα δόντια τους συνεχώς καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους", δήλωσε στο Live Science. "Κάθε φορά που ένα από αυτά τα δόντια απορροφάται και πέφτει, μένει ένας τεράστιος λάκκος. Και αυτό συμβαίνει επειδή το επόμενο δόντι μπαίνει μέσα σε αυτή την τρύπα για να ξαναχτίσει όλον αυτόν τον ιστό, ώστε να είναι σταθερά αγκυρωμένο στη γνάθο".
Επιπλέον, αντί να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο μέσα στη γνάθο, δύο από τα δόντια φαίνεται επίσης να έχουν ένα μικρό υλικό, ή "μεσαία επικάλυψη", που εκτείνεται πάνω τους στη μία πλευρά. Αυτή η επικάλυψη δεν θα έπρεπε να υπάρχει στη φυσιολογική ανάπτυξη των δοντιών του μοσασαύρου. "Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η μεσαία επικάλυψη είναι μια τεράστια ένδειξη" για πιθανή πλαστογραφία, δήλωσε στο Live Science ο συν-συγγραφέας της μελέτης Mark Powers, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Το απολίθωμα δεν είχε ανασκαφεί από παλαιοντολόγους και το ορυχείο φωσφορικών αλάτων στο οποίο βρέθηκε προέρχεται από μια περιοχή γνωστή για απολιθώματα με πλαστά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή