Βασίλισσα Ελισάβετ: Στενός της σύμβουλος της ήταν κατάσκοπος των Σοβιετικών

Τα αρχεία της MI5 δείχνουν ότι η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ δεν ενημερώθηκε για έναν Σοβιετικό κατάσκοπο που ήταν στο πλευρό της για εννέα χρόνια

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στενός της σύμβουλος της ήταν κατάσκοπος των Σοβιετικών
AP
2'

Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β' δεν ενημερώθηκε για σχεδόν 10 χρόνια ότι ο Άντονι Μπλαντ, επιθεωρητής των εικόνων της βασίλισσας και μέλος του βασιλικού οίκου, είχε ομολογήσει ότι ήταν διπλός πράκτορας της Σοβιετικής Ένωσης, υποδηλώνουν προηγουμένως μυστικά αρχεία ασφαλείας.

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της MI5 ρίχνουν ένα ενδιαφέρον νέο φως στο πώς οι υπηρεσίες ασφαλείας απέκρυψαν την είδηση ​​ότι ο ιστορικός τέχνης, του διαβόητου κατασκοπευτικού κυκλώματος Cambridge Five, είχε ομολογήσει τον Απρίλιο του 1964, τα αρχεία όμως δείχνουν ότι η βασίλισσα ενημερώθηκε μόλις το 1973.

Τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν στα Εθνικά Αρχεία, δείχνουν ότι ο τότε ιδιωτικός γραμματέας της βασίλισσας, Mάικλ Αντίν, ενημερώθηκε μόνο για την πρόθεση της MI5 να ανακρίνει τον Μπλαντ σχετικά με νέα στοιχεία το 1964, αλλά δεν ενημερώθηκε για την πραγματική ομολογία του μέχρι το 1967. Το 1971 το Υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι «η βασίλισσα δεν γνώριζε τίποτα για το αρχείο ασφαλείας του».

blunt.jpg

Ο Μπλαντ ο οποίος πέθανε σε ηλικία 75 ετών το 1983, ήταν ένας από τους Cambridge Five, μαζί με τους Kim Philby, Donald Maclean, Guy Burgess και John Cairncross, οι οποίοι είχαν στρατολογηθεί από τους Ρώσους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους τη δεκαετία του 1930 ή μετά, και εργάστηκαν σε ανώτερες θέσεις στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, στο Φόρεϊν Όφις και στο Γουάιτχολ.

Ο Μπλαντ στρατολογήθηκε ως φοιτητής στο Κέιμπριτζ όπου έδρασε ένα από τα πιο γνωστά κατασκοπευτικά κυκλώματα του 20ού αιώνα. Στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου ως ανώτερος αξιωματικός της ΜΙ5 έδωσε πολλές μυστικές πληροφορίες στην σοβιετική μυστική υπηρεσία KGB . Παρ’ όλα αυτά του επιτράπηκε να διατηρήσει την θέση του στην Βρετανία επειδή υπήρχε ο φόβος ότι θα ξεσπάσει τεράστιο σκάνδαλο εάν γινόταν γνωστή η αλήθεια.

Όταν τελικά η βασίλισσα Ελισάβετ έμαθε όλη την αλήθεια το 1973 το πήρε «πολύ ήρεμα και χωρίς έκπληξη», σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα αρχεία της MI5. Η απόφαση να ενημερωθεί η Βρετανίδα μονάρχης ελήφθη όταν η τότε βρετανική κυβέρνηση φοβήθηκε ότι η αλήθεια θα βγει στο φως επειδή ο Μπλαντ, ο οποίος ήταν σοβαρά άρρωστος με καρκίνο, απεβίωσε. Οι δημοσιογράφοι που είχαν πληροφορίες για τη δράση του Μπλαντ θα άρχιζαν να σκαλίζουν την υπόθεση, καθώς δεν φοβούνταν πλέον τις μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή