Διαστημικό σκάφος μια «ανάσα» μακριά από τον Ερμή - Η «βοήθεια» της ελβετικής τεχνολογίας

Το «Bepicolombo» ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 2018 στο ταξίδι του προς τον μικρότερο και λιγότερο εξερευνημένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Διαστημικό σκάφος μια «ανάσα» μακριά από τον Ερμή - Η «βοήθεια» της ελβετικής τεχνολογίας
Unsplash
2'

Πάνω από έξι χρόνια μετά την εκτόξευσή του, το διαστημικό σκάφος Bepicolombo πέταξε δίπλα από τον πλανήτη Ερμή για τελευταία φορά την Τετάρτη. Ο ανιχνευτής, εξοπλισμένος με ελβετικά όργανα, ολοκλήρωσε έτσι την τελευταία «αναφορά» πριν εισέλθει στην τροχιά του Ερμή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε την Τετάρτη στο X ότι το Ευρω-ιαπωνικό διαστημικό σκάφος είχε πλησιάσει τον Ερμή περισσότερο από ποτέ. Στις 6:58 π.μ. ώρα Ελβετίας ήτΑΝΙΧΤαν μόλις 295 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη. Το πέταγμα θα πρέπει να δώσει στον ανιχνευτή τη βαρυτική ώθηση που χρειάζεται για να μπει σε τροχιά γύρω από τον πιο εσωτερικό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος το 2026.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο Bepicolombo πέρασε τη νυχτερινή πλευρά του Ερμή και στη συνέχεια άλλαξε στην ηλιόλουστη πλευρά, όπως εξήγησε η ESA σε δήλωση πριν από την πτήση. Σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετείχαν στην αποστολή, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, αυτό προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να μελετηθούν οι μόνιμα σκιασμένοι κρατήρες στον βόρειο πόλο του Ερμή.

Πολύ καιρό χωρίς ήλιο

Σύμφωνα με την ESA, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της πτήσης ήταν ο μεγάλος χρόνος που πέρασε o ανιχνευτήw στη σκιά του Ερμή καθώς για περισσότερα από 23 λεπτά, το «Bepicolombo» έπρεπε να επιβιώσει χωρίς άμεσο ηλιακό φως και εξαρτιόταν μόνο από τις μπαταρίες του.

Το «Bepicolombo» ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 2018 στο ταξίδι του προς τον μικρότερο και λιγότερο εξερευνημένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Το Πανεπιστήμιο της Β έρνης είναι υπεύθυνο για το έργο για δύο όργανα στο τροχιακό Esa: ένα φασματόμετρο μάζας που ονομάζεται «Strofio», το οποίο προορίζεται να αναλύει την ατμόσφαιρα του Ερμή και ένα υψόμετρο λέιζερ που ονομάζεται «Bela» (Bepicolombo Laser Altimeter), το οποίο παράγει μια τρισδιάστατη εικόνα που θα δημιουργηθεί η επιφάνεια του Ερμή. (sda/thw)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή