Στοκχόλμη: Θέλει να επιβάλει αυστηρότερους όρους για την κτήση ιθαγένεια
Ο όρος της "έντιμης συμπεριφοράς" στη Σουηδία θα πρέπει επίσης να γίνει πιο αυστηρός, σύμφωνα με την επιτροπή.
Για να γίνει Σουηδός πολίτης, ένας αλλοδαπός θα πρέπει να έχει ζήσει οκτώ χρόνια στη Σουηδία -- έναντι πέντε ετών που είναι σήμερα -- να περάσει ένα τεστ γνώσεων για τη σουηδική κοινωνία και τις αξίες της όπως και τις εξετάσεις της γλώσσας, εκτιμά η επιτροπή στην οποία η κεντροδεξιά κυβέρνηση ανέθεσε την έρευνα.
«Την υπηκοότητα πρέπει να την αξίζει κάποιος, δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς όρους», σχολίασε ο υπουργός Μετανάστευσης Γιόχαν Φόρσελ στο Instagram.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια στιγμή που η Σουηδία έχει δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από πολλές περιοχές του κόσμου τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση των συμπερασμάτων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Μετά τη μαζική εισροή αιτούντων άσυλο στη Σουηδία κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, οι κυβερνήσεις της αριστεράς και της δεξιάς -- που η μια διαδέχτηκε την άλλη -- ενίσχυσαν τους κανονισμούς για τη διαδικασία του ασύλου. Με την υποστήριξη των Δημοκρατών της Σουηδίας, του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος, η κυβέρνηση του Ουλφ Κρίστερσον εισήγαγε όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2022.
Ο Φόρσελ έκρινε ότι είναι "καθοριστικό" να είμαστε "πάντα πολύ σαφείς ως προς τις αξίες που πρέπει να ισχύουν στη Σουηδία".
«Η οικογένεια είναι σημαντική, αλλά δεν προηγείται του νόμου, η ισότητα βασιλεύει μεταξύ των φύλων, ο καθένας μπορεί να παντρευτεί όποιον θέλει, τα κορίτσια και τα αγόρια έχουν το δικαίωμα να κολυμπούν και να παίζουν ποδόσφαιρο. Εάν δεν τα αποδέχεστε αυτά, η Σουηδία δεν είναι χώρα για εσάς», επέμεινε στην ανάρτησή του ο υπουργός Μετανάστευσης.
Ο όρος της "έντιμης συμπεριφοράς" στη χώρα θα πρέπει επίσης να γίνει πιο αυστηρός, σύμφωνα με την επιτροπή.
Συγκεκριμένα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποιος που έχει διαπράξει ένα αδίκημα ή ένα έγκλημα ή είναι χρεωμένος δεν θα μπορεί να λάβει τη σουηδική υπηκοότητα το ίδιο εύκολα όπως σήμερα, διευκρίνισε η πρόεδρος της επιτροπής Κίρσι Λάακσο Ούτβικ.
Η Σουηδία θεωρείτο καταφύγιο για τους ανθρώπους που ήταν θύματα του πολέμου και των διώξεων, αλλά με την πάροδο των ετών έχει δυσκολευτεί να ενσωματώσει μεγάλο αριθμό νεοαφιχθέντων στο έδαφός της.
"Πανεπιστημιακές εργασίες δείχνουν ότι αυστηρότεροι όροι για την κτήση ιθαγένειας δεν αυξάνουν τα κίνητρα για κοινωνική ένταξη, αλλά συμβάλλουν μάλλον στον αποκλεισμό", επισημαίνει σε μήνυμά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζον Στόφερ, υπεύθυνος νομικών υποθέσεων της ΜΚΟ Civil Rights Defenders.
Τα συμπεράσματα της επιτροπής θα υποβληθούν σε διάφορους φορείς (κοινωνία των πολιτών, οργανισμούς, υπηρεσίες...) προτού η κυβέρνηση συντάξει επίσημα το νομοσχέδιο.
Η επιτροπή προτείνει η μεταρρύθμιση να αρχίσει να ισχύει την 1η Ιουνίου 2026.