Ποιος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην αρχαία Ρώμη και «πρωτοπόρος» για την εποχή του
Λίγοι γνωρίζουν ποιος ήταν ο άνθρωπος που για χρόνια κατείχε την πραγματική πολιτική και οικονομική εξουσία της Ρώμης
Όταν μιλάμε για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, είναι δύσκολο να μην αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τους μεγάλους στρατηγούς που προέκυψαν στο τέλος της εποχής της δημοκρατίας. Ο Καίσαρας, ο Πομπήιος, ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός έχουν εισέλθει στη συλλογική φαντασία τόσο πολύ που ο καθένας έχει γίνει σύμβολο εξουσίας.
Δεν γνωρίζουν όλοι, όμως, ότι ο άνθρωπος που για χρόνια κατείχε την πραγματική πολιτική και οικονομική εξουσία της πόλης, λίγο πριν καταρρεύσει, ήταν ο Μάρκος Λικίνιος Κράσσος, ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η ήττα του Σπάρτακου.
Ο Κράσσος, μαζί με τον Καίσαρα και τον Πομπήιο, ήταν μέρος της πρώτης τριανδρίας, αλλά σε αντίθεση με τους συμμαχικούς συνεργάτες του, ήταν μέρος εκείνου του τμήματος της συγκλήτου που την εποχή της δικτατορίας του Σύλλα (από το 82 έως το 79 π.Χ.) ήταν στη μόδα και είχε τον σχετικό έλεγχο της ρωμαϊκής κοινωνίας.
Αυτό που επίσης τον διέκρινε από τους άλλους γερουσιαστές ήταν ο πλούτος του. Ο Κράσσος ήταν στην πραγματικότητα ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρώμη και συχνά δάνειζε τα χρήματά του σε άλλους συγκλητικούς - συμπεριλαμβανομένου του Καίσαρα και του Πομπήιου - για να ελέγχουν τις πολιτικές επιλογές τους.
Για να αγαπηθεί από τους πληβείους, άρχισε να χρηματοδοτεί διάφορα δημόσια έργα και δρόμους, τα οποία ωστόσο συνδέονταν με τις πολυάριθμες συναλλαγές του. Για το λόγο αυτό δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί εντελώς μεγαλόψυχος.
Ωστόσο, χάρη σε αυτόν η Ρώμη ήταν εξοπλισμένη με την πρώτη πυροσβεστική υπηρεσία στην ιστορία. Μια εφεύρεση που αργότερα θα σώσει την πόλη αρκετές φορές, εξαιρουμένης της περίπτωσης της «Μεγάλης Πυρκαγιάς» της εποχής του Νέρωνα.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, το έργο του Κράσσου είχε ένα απώτερο και ένα τρίτο κίνητρο. Πρώτα απ 'όλα, με την ίδρυση αυτής της πυροσβεστικής υπηρεσίας άρχισε να προστατεύει τα συμφέροντά του πάνω απ 'όλα, προστατεύοντας τις αποθήκες του από τις φλόγες. Επιπλέον, έστελνε τους πυροσβέστες του μόνο σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των φλεγόμενων κτιρίων ήταν φίλοι του ή του πουλούσαν τα σπίτια για ενοικίαση σε χαμηλή τιμή. Διαφορετικά, αρνούνταν τη βοήθειά του.
Ο Κράσσος αποδείχτηκε έτσι ένας αδίστακτος πολιτικός, ο οποίος συνέχισε να πλουτίζει μέχρι το θάνατό του, που συνέβη τραγικά στην Καρράη, εναντίον των Πάρθων, στη σημερινή Τουρκία.
Αν και μπορεί να φαινόταν σκληρός άνθρωπος, οι σύγχρονοι ιστορικοί τείνουν να τονίζουν τη σημασία του ως ειρηνοποιού μεταξύ του Καίσαρα και του Πομπήιου. Στην πραγματικότητα, ήταν αυτός που έπεισε τον Καίσαρα να δώσει την κόρη του Ιουλία σε γάμο με τον Πομπήιο, ως τέχνασμα για τη διευθέτηση πολιτικών διαφορών.
Με το θάνατό του, οι δύο πρώην σύμμαχοι σύντομα άρχισαν να έχουν διαφορετικές προσωπικές απόψεις και στρατηγικούς στόχους, οι οποίοι μακροπρόθεσμα τους οδήγησαν σε στρατιωτική αντιπαράθεση.