Εντυπωσιακό εύρημα: Ο παλαιότερος 3D χάρτης ηλικίας 13.000 ετών - Τι δείχνει

Νέες έρευνες έδειξαν ότι το δάπεδο του σπηλαίου της Λίθινης Εποχής έχει επανασχεδιαστεί σε έναν τρισδιάστατο χάρτη

Εντυπωσιακό εύρημα: Ο παλαιότερος 3D χάρτης ηλικίας 13.000 ετών - Τι δείχνει
© Δρ Médard Thiry
3'

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ίσως τον παλαιότερο τοπογραφικό χάρτη στον κόσμο κοντά στο Παρίσι. Το μοντέλο τοπίου ηλικίας 13.000 ετών αναδημιουργεί ποτάμια, κοιλάδες και λόφους της γύρω περιοχής σε μικρογραφία και δείχνει την πορεία του νερού μέσα από αυτό το τοπίο. Αυτός ο 3D χάρτης δημιουργήθηκε δουλεύοντας στο έδαφος ψαμμίτη σε ένα καταφύγιο βράχου της Λίθινης Εποχής - αυτό αντικατοπτρίζει τις χειρωνακτικές και διανοητικές δεξιότητες των ανθρώπων στην Παλαιολιθική Εποχή, σύμφωνα με την ομάδα.

Οι χάρτες είναι συνηθισμένοι σήμερα, αλλά από πότε υπάρχουν τέτοιες μικροσκοπικές αναπαραστάσεις πραγματικών τοπίων; Ένας από τους πρώτους γνωστούς χάρτες είναι μια τοιχογραφία 9.000 ετών στην πόλη Çatalhöyük της Λίθινης Εποχής, η οποία μοιάζει με χάρτη της πόλης, αλλά της οποίας η ερμηνεία αμφισβητείται. Από την άλλη, η λειτουργία χάρτη ενός πέτρινου μπλοκ 4.000 ετών από τη Βρετάνη, στην επιφάνεια του οποίου είναι χαραγμένη η πορεία των γύρω ποταμών, είναι σαφέστερη.

Κοιλάδες, λόφοι και ποτάμια σε μικροσκοπική κλίμακα

Αλλά τώρα οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον Médard Thiry από το Κέντρο Γεωεπιστημών του Παρισιού έχουν ανακαλύψει έναν ακόμη παλαιότερο χάρτη. Βρίσκεται στο Grotte Ségognole 3, ένα καταφύγιο βράχου κοντά στο Παρίσι, το οποίο είναι από καιρό γνωστό για τις απεικονίσεις δύο άγριων αλόγων και μιας γυναικείας μορφής σκαλισμένης σε ψαμμίτη. Οι άνθρωποι δημιούργησαν αυτά τα γλυπτά βράχου πριν από περίπου 13.000 χρόνια διευρύνοντας τις υπάρχουσες ρωγμές στον ψαμμίτη, προσθέτοντας επιπλέον γλυπτά και εκτρέποντας μια στάλα νερού έτσι ώστε να φαίνεται να ρέει έξω από το αιδοίο της γυναίκας.

Νέες έρευνες δείχνουν τώρα ότι το δάπεδο αυτού του σπηλαίου έχει επανασχεδιαστεί σε έναν τρισδιάστατο χάρτη. Η επιφάνεια του ψαμμίτη ήταν εγκοπή με τέτοιο τρόπο ώστε να αναπαράγει λόφους, κοιλάδες και ποτάμια στη γύρω περιοχή και τα ρυάκια νερού αναπαράγουν τη ροή του νερού μέσα από το πραγματικό τοπίο. «Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής διαμόρφωσαν τον ψαμμίτη με τέτοιο τρόπο ώστε το νερό της βροχής να ακολουθεί συγκεκριμένες διαδρομές – αυτό είναι κάτι που δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ πριν στην αρχαιολογία», λέει ο Thiry.

Παλαιότερος χάρτης στον κόσμο

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το εύρημα είναι ο παλαιότερος γνωστός 3D χάρτης στον κόσμο. «Δεν είναι ένας χάρτης με τη σύγχρονη έννοια με αποστάσεις, κατευθύνσεις και χρόνους ταξιδιού, αλλά μια τρισδιάστατη μικρογραφία που δείχνει τη δομή ενός τοπίου - από την απορροή νερού από τα οροπέδια σε ποτάμια και ρέματα, τις συνδέσεις μεταξύ κοιλάδων και το σχηματισμό λιμνών και βάλτων στα πεδινά», εξηγεί ο συν-συγγραφέας Anthony Milnes από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

Έτσι, αυτός ο τοπογραφικός χάρτης αντιπροσωπεύει τα χαρακτηριστικά ενός τοπίου που ήταν πιθανώς ιδιαίτερα σημαντικά για τους ανθρώπους της εποχής: «Για τους ανθρώπους της παλαιολιθικής εποχής, η κατεύθυνση της ροής του νερού και τα σχήματα του τοπίου ήταν πιθανώς πολύ πιο σημαντικά από τις σύγχρονες έννοιες όπως η απόσταση και ο χρόνος», λέει ο Milnes.

Σημασία πέρα από τη γεωγραφία

Ο πρόσφατα ανακαλυφθείς χάρτης θα μπορούσε επίσης να είχε ένα βαθύτερο μυστικιστικό νόημα για τους δημιουργούς του, όπως εξηγούν οι αρχαιολόγοι. «Η γυναικεία φιγούρα με τους σεξουαλικούς συνειρμούς και το μικροσκοπικό τοπίο απέχουν μόνο δύο έως τρία μέτρα», λέει ο Thiry. «Σίγουρα, είχαν επίσης σκοπό να μεταφέρουν στους θεατές τους τη θεμελιώδη σχέση μεταξύ ζωής και φύσης».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο τρισδιάστατος χάρτης του Ségognole 3 προσφέρει εντελώς νέες ιδέες για τον κόσμο της σκέψης και τις ικανότητες των προγόνων μας της Λίθινης Εποχής πριν από περίπου 13.000 χρόνια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή