Reuters: Σύγχυση με τη συμφωνία για τη Γάζα - Δεν επιβεβαιώνει η πλευρά Νετανιάχου το ναι της Χαμάς
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι, μετά το πράσινο φως από τη Χαμάς, η συμφωνία θα ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη και θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή
Θολό τοπίο επικρατεί σχετικά με το προσχέδιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, καθώς όπως διέρρευσε χθες,μέσω Ισραηλινού αξιωματούχου, η Χαμάς το ενέκρινε.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε την Τετάρτη ότι η Χαμάς είχε συμφωνήσει με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από μεσολαβητές του Κατάρ.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι, μετά το πράσινο φως από τη Χαμάς, η συμφωνία θα ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη και θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή με την απελευθέρωση του πρώτου από τους ομήρους.
Ωστόσο, το γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι η Χαμάς δεν είχε κοινοποιήσει την απάντησή της στην πρόταση.
«Σε αντίθεση με δημοσιεύματα, η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν έχει ακόμη επιστρέψει την απάντησή της στη συμφωνία», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.
Συμφωνία τριών φάσεων
Η συμφωνία τριών φάσεων θα ξεκινήσει με τη σταδιακή απελευθέρωση 33 ομήρων σε μια περίοδο έξι εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων ενηλίκων και τραυματιών αμάχων σε αντάλλαγμα για δυνητικά εκατοντάδες Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που φυλακίστηκαν από το Ισραήλ.
Μεταξύ των 33 θα είναι πέντε γυναίκες Ισραηλινοί στρατιώτες, καθεμία από τις οποίες θα απελευθερωθεί με αντάλλαγμα 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 30 καταδικασμένων μαχητών που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, όλοι οι άμαχοι αιχμάλωτοι – ζωντανοί ή νεκροί – θα έχουν απελευθερωθεί.
Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τα πληθυσμιακά κέντρα, θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα και θα υπάρξει ένα κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας, με περίπου 600 φορτηγά να εισέρχονται κάθε μέρα.
Οι λεπτομέρειες της δεύτερης φάσης πρέπει ακόμη να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της πρώτης. Αυτές οι λεπτομέρειες παραμένουν δύσκολο να επιλυθούν - και η συμφωνία δεν περιλαμβάνει γραπτές εγγυήσεις ότι η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό αφήνει τη δυνατότητα στο Ισραήλ να επαναλάβει τη στρατιωτική του εκστρατεία μετά το τέλος της πρώτης φάσης.
Οι τρεις μεσολαβητές, ωστόσο, έχουν δώσει προφορικές εγγυήσεις στη Χαμάς ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν όπως είχε προγραμματιστεί και ότι θα πιέσουν για μια συμφωνία για την εφαρμογή της δεύτερης και τρίτης φάσης πριν από το τέλος της πρώτης, δήλωσε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος.
Η συμφωνία θα επιτρέψει στο Ισραήλ καθ' όλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, της ζώνης εδάφους κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, από την οποία η Χαμάς είχε αρχικά απαιτήσει από το Ισραήλ να αποσυρθεί. Αλλά το Ισραήλ θα αποσυρθεί από τον διάδρομο Netzarim, μια ζώνη κατά μήκος της κεντρικής Γάζας, όπου είχε αναζητήσει έναν μηχανισμό για την αναζήτηση των Παλαιστινίων για όπλα όταν επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της περιοχής.
Στη δεύτερη φάση, η Χαμάς θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες εν ζωή αιχμαλώτους, κυρίως άνδρες στρατιώτες, με αντάλλαγμα περισσότερους κρατούμενους και την «πλήρη απόσυρση» των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας. Ωστόσο, η Χαμάς έχει δηλώσει ότι δεν θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους χωρίς τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη απόσυρση του Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει στο παρελθόν υποσχεθεί να επαναλάβει τις μάχες, εκτός εάν εξαλειφθούν οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς.
Αν δεν βρεθεί μια εναλλακτική κυβέρνηση για τη Γάζα σε αυτές τις συνομιλίες, θα μπορούσε να αφήσει τη Χαμάς υπεύθυνη για την περιοχή.
Σε μια τρίτη φάση, τα σώματα των εναπομεινάντων ομήρων θα επιστρέφονταν με αντάλλαγμα ένα τριετές έως πενταετές σχέδιο ανοικοδόμησης που θα υλοποιηθεί στη Γάζα υπό διεθνή εποπτεία.