Ποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι πιο κολλητοί με τον Τραμπ και επιδιώκουν τη θέση του εκλεκτού

Από τον Νάιτζελ Φάρατζ μέχρι την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ιδού όσου συναγωνίζονται για τη θέση του προνομιακού εταίρου του Τραμπ

Ποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι πιο κολλητοί με τον Τραμπ και επιδιώκουν τη θέση του εκλεκτού
French President Emmanuel Macron points towards Germany's President Frank-Walter Steinmeier, right rear, as he talks with US President-elect Donald Trump in Notre Dame Cathedral as France's iconic cathedral is formally reopening its doors for the first time since a devastating fire nearly destroyed the 861-year-old landmark in 2019, Saturday Dec.7, 2024 in Paris ( Ludovic Marin, Pool via AP)
14'

Οι Ευρωπαίοι συναγωνίζονται για να κερδίσουν τη θέση του εκλεκτού του Τραμπ στην Ευρώπη.

Το «θερμό» τηλεφώνημα μεταξύ του Τραμπ και της πρωθυπουργού της Δανίας Mette Frederiksen ήταν τόσο ανησυχητικό που η ίδια ξεκίνησε αμέσως ευρωπαϊκή περιοδεία για να ενισχύσει την υποστήριξη του Βερολίνου, των Βρυξελλών και του Παρισίου κατά του ενδεχομένου προσάρτησης της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ.

Για άλλους ηγέτες, ο μεγάλος φόβος είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς.

Υπάρχει κανείς στις Βρυξέλλες ή αλλού στην Ευρώπη που να έχει προνομιακή σχέση συνομιλητή του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί σχηματίζουν ουρά για να εξηγήσουν γιατί θα πρέπει να είναι αυτοί που θα «ερμηνεύσουν» την ακανθώδη πολιτική του μπλοκ στον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στο ποιος βρίσκεται πού στη διεθνή ιεραρχία του Τραμπ, το POLITICO συνέταξε έναν οδηγό για τους προνομιακούς συνομιλητές στην Ευρώπη.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι


Όταν πρόκειται να κερδίσει την εύνοια του Τραμπ, η πρωθυπουργός της Ιταλίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Πριν γίνει η μόνη ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσκλήθηκε στην ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, η Μελόνι συναντήθηκε με τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που διευκόλυνε ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Έλον Μασκ κατά την επαναλειτουργία του κατεστραμμένου από πυρκαγιά καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.

Στη συνέχεια υπήρξε μια ιδιωτική συνάντηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην κατοικία Mar-a-Lago του Τραμπ στη Φλόριντα, μετά την οποία αποκάλεσε τη Meloni «φανταστική γυναίκα» και της έδωσε μια εγχώρια νίκη βοηθώντας την να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση ομήρων στο Ιράν.

Η προθυμία του Τραμπ να συναντήσει τη Μελόνι κατ' ιδίαν την τοποθετεί σε μια προνομιακή κατηγορία σε σύγκριση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Τούτου λεχθέντος, μένει να δούμε πόσο βαθιά είναι η σύνδεση της Μελόνι με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, το γεγονός ότι διατηρούσε επίσης στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του προηγούμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πριν από την εκλογική νίκη του Τραμπ, μπορεί να θεωρηθεί η αχίλλειος πτέρνα της από το περιβάλλον MAGA του Τραμπ.

Ένα άλλο μελανό σημείο: Οι αμυντικές δαπάνες της Ιταλίας, οι οποίες είναι κάτω από το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και θα συρρικνωθούν το 2025, απέχουν πολύ από τον επιθυμητό στόχο του Τραμπ για το 5% του ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών.

Τέλος, η οικειότητα του Μελόνι με τον Μασκ θα μπορούσε να γίνει μειονέκτημα αν ο μεγιστάνας της τεχνολογίας χάσει ξαφνικά την επιρροή του Τραμπ.

Αλλά αυτά που μοιάζουν με μειονεκτήματα μπορεί τελικά να βοηθήσουν τον Meloni, υποστηρίζει ο Beniamino Irdi, μη μόνιμος ανώτερος συνεργάτης του Atlantic Council.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán

Ο ισχυρός ηγέτης της Ουγγαρίας είναι άλλος ένας υποψήφιος για τη θέση προνομιακού εταίρου του Τραμπ στην Ευρώπη.

Ο Όρμπαν έχει αποσπάσει όχι μία, αλλά δύο προσκλήσεις για το Mar-a-Lago το 2024, και είναι διαχυτικός στους επαίνους του για τον ηγέτη του MAGA εδώ και χρόνια.

Ο Τραμπ έχει ανταποδώσει τη χάρη αναφέροντας επανειλημμένα το όνομα του Όρμπαν στις ομιλίες του, αποκαλώντας τον μάλιστα «σπουδαίο άνθρωπο». Υπάρχουν επίσης εκτεταμένες επαφές μεταξύ των συμμάχων του Τραμπ στην Ουάσινγκτον και των φίλων του Όρμπαν στη Βουδαπέστη, οι οποίοι συνέβαλαν στο σχέδιο «Σχέδιο 2025» για τη δεύτερη θητεία του Τραμπ, το οποίο εκπονήθηκε από τη δεξιά δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation.

Ωστόσο, οι φιλορωσικές και φιλοκινεζικές πολιτικές του Όρμπαν ενδέχεται να βάλουν σοβαρό εμπόδιο στη δημοτικότητά του με τον Τραμπ στην εξουσία.

Ενώ ο Τραμπ απειλεί με κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την αναγκάσει να σταματήσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, η Ουγγαρία έχει σταθεί εμπόδιο, απειλώντας αυτή την εβδομάδα να εμποδίσει την ανακύκλωση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας.

Ο Όρμπαν έχει επίσης κάνει τα πάντα για να φλερτάρει τα κινεζικά επιχειρηματικά συμφέροντα, προσκαλώντας εταιρείες που υποστηρίζονται από το Πεκίνο να κατασκευάσουν σιδηροδρόμους και εργοστάσια ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα του.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έχει αντιταχθεί δημοσίως στο αίτημα του Τραμπ να δαπανούν οι χώρες της ΕΕ το 5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda και ο πρώην πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki

Μιλώντας στο POLITICO τον Δεκέμβριο, ο Morawiecki δήλωσε ότι μαζί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Meloni, θα ήταν «ένας ιδανικός μεσάζων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης».

Για να αποδείξει την αφοσίωσή του, ο Morawiecki δημοσίευσε μια φωτογραφία του μπροστά στον Trump και τον αντιπρόεδρο JD Vance, γράφοντας ότι ένας «άνεμος αλλαγής» φυσάει «όλο και πιο γρήγορα προς την Πολωνία».

Ο Ντούντα, από την πλευρά του, είναι από τους Ευρωπαίους ηγέτες που γνωρίζει καλύτερα ο Τραμπ, αφού τον συνάντησε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του. (Τούτου λεχθέντος, ο Ντούντα αποχωρεί από το αξίωμά του τον Μάιο και ο Τραμπ δεν είχε καθόλου χρόνο να διαθέσει γι' αυτόν τον Σεπτέμβριο, όταν ακύρωσε απότομα μια προγραμματισμένη συνάντηση).

Προς το παρόν, οι σύμμαχοι MAGA της Πολωνίας έρχονται στη δεύτερη θέση, μετά τη Μελόνι, παρόλο που η Βαρσοβία τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από τη Ρώμη όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν ένας από τους συμμάχους του Ντούντα και του Μοραουιέτσκι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Μάιο.

Αν ο Κάρολ Ναβρόκι, ο οποίος υποστηρίζεται από το κόμμα τους Νόμος και Δικαιοσύνη, γίνει πρόεδρος της Πολωνίας, η γέφυρα προς τον Τραμπ μπορεί να διατηρηθεί. Εάν όχι, το προνόμιο αυτό θα χαθεί πιθανότατα από τον σημερινό πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο ηγέτης του κόμματος Μεταρρύθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου Νάιτζελ Φάρατζ


Ο ηγέτης του BREXIT καυχιέται εδώ και καιρό για τη φιλία του με τον Τραμπ, γιορτάζοντας τη νίκη του τελευταίου τη νύχτα των εκλογών στο Mar-a-Lago και συμμετέχοντας στη λάμψη της ορκωμοσίας ως μέρος ενός καστ παγκόσμιων δεξιών.

Έχει μιλήσει ακόμη και για την ιδέα ότι θα έκανε καλύτερη δουλειά ως πρεσβευτής των ΗΠΑ από την πραγματική επιλογή της Βρετανίας - και ο Τραμπ ανταπέδωσε τη χάρη επαινώντας τον ως έναν «όμορφο» άνδρα κατά το δικό του πρότυπο.

Ο Φάρατζ έχει εδώ και καιρό το ίδιο μήνυμα συντριβής του κατεστημένου, καθώς προσπαθεί να ρίξει την κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας.

Ωστόσο, δεν είναι όλα γλυκά: Ο ηγέτης της Μεταρρύθμισης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει βρεθεί αποφασιστικά σε δυσμένεια τελευταία με το δεξί χέρι του Τραμπ, τον Μασκ, να συγκρούεται για την υποστήριξη του Μασκ σε έναν φυλακισμένο Βρετανό ταραξία που θεωρείται πολύ ακραίος για τον Φάρατζ.

Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι ο Φάρατζ δεν είναι αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης και προέρχεται από ένα νησιωτικό έθνος που έχει συγκεντρώσει σταθερά λιγότερη προσοχή από τον Τραμπ.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κόμματος Reconquest Éric Zemmour


Η σχέση του Γάλλου πολιτικού με τον Τραμπ χρονολογείται τουλάχιστον από το 2022, όταν ο Éric Zemmour άφησε να εννοηθεί ότι λάμβανε πολιτικές συμβουλές από τον άνθρωπο που θα γινόταν ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η αποκάλυψη αποτέλεσε μια έκπληξη. Παρόλο που ο Ζεμούρ είχε διαμορφώσει την προεκλογική του εκστρατεία με βάση την εκστρατεία του Τραμπ, υιοθετώντας τον ρόλο του πολεμιστή της κουλτούρας που δεν φοβόταν να δημιουργήσει θόρυβο με το να είναι αμφιλεγόμενος, η φήμη του πρώην τότε προέδρου βρισκόταν στο ναδίρ. Εκείνη την εποχή, η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο φαινόταν άπιαστο όνειρο μετά από μια δεύτερη παραπομπή.

Η καμπάνια του Ζεμούρ τελικά έπεσε στο κενό, το ίδιο και η πολιτική του σημασία. Έτσι, αποτέλεσε έκπληξη όταν το POLITICO ανακάλυψε ότι ο Ζεμούρ και η πολιτική και ερωτική σύντροφός του, η ευρωβουλευτής Σάρα Κναφό, είχαν προμηθευτεί εισιτήρια για την ορκωμοσία.

Όσον αφορά την πολιτική, ο Τραμπ και ο Ζεμούρ δεν ταιριάζουν απόλυτα, καθώς οι προστατευτικές οικονομικές πεποιθήσεις του Τραμπ ευθυγραμμίζονται καλύτερα με το κίνημα της Μαρίν Λεπέν, τον Εθνικό Συναγερμό, παρά με εκείνες του κόμματος του Ζεμούρ, Reconquest.

Αλλά ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι εκτιμά την αφοσίωση και τον σεβασμό, και ο Ζεμούρ ήταν αυτός που έφτασε κοντά του κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών ημερών του προέδρου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε


Δάσκαλος στο επάγγελμα, ο οποίος ενσαρκώνει μια θαρραλέα καλοσύνη, ο Ρούτε δεν είναι ο πιο προφανής αντίπαλος του Τραμπ.

Αλλά χάρη στη μακρά ηγετική του εμπειρία στην Ολλανδία, όπου διετέλεσε πρωθυπουργός για 14 χρόνια, και την τρέχουσα μεγάλη του δουλειά στο ΝΑΤΟ, ο Mark Rutte μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εκλεκτών του POTUS.

Πολύ απλά, ο Ρούτε είναι ο άνθρωπος στον οποίο βασίζεται ο Τραμπ για να αναγκάσει τους Ευρωπαίους να αρχίσουν να δαπανούν περισσότερα χρήματα για την άμυνα.

Ο Ολλανδός έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο με ευχαρίστηση, λέγοντας στους ντόπιους ότι ο Ντόναλντ έχει «δίκιο» όταν πρόκειται να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους άμυνα, και προειδοποιώντας τους ότι η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει την πόρτα τους την επόμενη φορά, αν αποτύχουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Είναι επίσης ένας από τους λίγους Ευρωπαίους που έχουν προσκληθεί στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο.

Σίγουρα, ο Τραμπ συγκρατήθηκε να επαινέσει τον Ρούτε μετά τη συνάντησή τους. Ο Ολλανδός είναι επίσης διά βίου κεντρώος και δεν μοιράζεται προφανείς ιδεολογικές ομοιότητες με τον Τραμπ.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk και ο υπουργός Εξωτερικών Radosław Sikorski

Ως πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ένας θεσμός που ο Τραμπ έχει αρχίσει να αγνοεί) και αντίπαλος του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, ο Ντόναλντ Τουσκ έρχεται σε αντίθεση με τους φυσικούς συμμάχους του Τραμπ στην Πολωνία (βλ. παραπάνω).

Εν τω μεταξύ, ο Radosław Sikorski είναι ένας ατλαντιστής του οποίου η σύζυγος, η συγγραφέας του Atlantic Anne Applebaum, είναι εξέχουσα επικριτής του Trump.

Ωστόσο, όπως και με τον Ρούτε, η ανάγκη του Τραμπ να συνεργαστεί με βασικούς παίκτες στην Ευρώπη σημαίνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κοιτάξει πέρα από κάθε ιδεολογική διαφορά και να καταλήξει να έχει περισσότερη σχέση με αυτό το ζεύγος παρά με άλλους ηγέτες της ΕΕ.

Ο Γερμανός συντηρητικός ηγέτης Friedrich Merz


Η σχέση του Friedrich Merz με τον Τραμπ έχει να κάνει με την εξουσία και τη θέση.

Με απλά λόγια, ο Μερτς βρίσκεται σε πορεία προς την ηγεσία της κορυφαίας οικονομίας της Ευρώπης, γεγονός που θα τον καθιστούσε φυσικό συνομιλητή του Αμερικανού προέδρου.

Ο ίδιος ο Μερτς έχει αναγνωρίσει αυτόν τον ρόλο, λέγοντας σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι «η Γερμανία πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο» στις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, έχει πει, αν η Γερμανία αγόραζε μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ. «Αυτό θα ήταν μια καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές», υποστήριξε.

Η αυτοπεποίθηση του συντηρητικού Γερμανού πολιτικού φαίνεται να πηγάζει κυρίως από το επιχειρηματικό του υπόβαθρο. Ο Merz είναι ένας δικηγόρος στο επάγγελμα, ενώ έχει καθίσει σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών -μεταξύ άλλων και στην BlackRock- και έχει κάνει μια μικρή περιουσία. Είναι επίσης γνωστός για το ότι χτυπάει την προοδευτική αριστερά για τις συζητήσεις της σχετικά με το φύλο, ενώ παράλληλα μιλάει για τα διαπιστευτήριά του κατά της μετανάστευσης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι έχει γλιτώσει από τις επιθέσεις του Μασκ, ο οποίος έχει αναφερθεί στον εν ενεργεία κεντροαριστερό καγκελάριο Σολτς ως «ανόητο», ενώ έχει υποστηρίξει την Γερμανίδα πολιτικό Άλις Βάιντελ.

Το κατά πόσον ο Μερτς θα είναι σε θέση να γυρίσει σελίδα όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τον Τραμπ παραμένει αμφίβολο. Ο Τραμπ απεχθανόταν την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, και ενώ ο Μερτς προσπάθησε να προσεγγίσει τον Τραμπ μέσω μιας χειρόγραφης επιστολής με την οποία τον συνεχάρη για την ορκωμοσία του, δεν έχει υπάρξει καμία γνωστή επαφή μεταξύ των δύο ανδρών.

Τούτου λεχθέντος, στον Τραμπ αρέσει η εξουσία. Και από τις 24 Φεβρουαρίου, ο Merz μπορεί κάλλιστα να είναι ο πιο ισχυρός πολιτικός της Ευρώπης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν


Ο Γάλλος πρόεδρος δίνει στον Τραμπ μια δόση «je t'aime, moi non plus». («Σε αγαπώ, ούτε εγώ», ο τίτλος ενός παλιού τραγουδιού των Serge Gainsbourg/Brigitte Bardot).

Αφού έσπευσε να συγχαρεί τον Τραμπ για την εκλογική του νίκη τον Νοέμβριο, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να δείχνει τους μυες της αν θέλει να κερδίσει τον σεβασμό του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Μακρόν δεν ήταν παρών στην ορκωμοσία του Τραμπ, ούτε έλαβε επίσημη πρόσκληση, σύμφωνα με Γάλλους διπλωμάτες. Όμως οι γνώστες επισημαίνουν την απόφαση του Τραμπ να παραστεί στην επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων ως ένδειξη της επιρροής του Μακρόν στη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Στο περιθώριο αυτής της επίσκεψης ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητήσουν το μέλλον της αμερικανικής υποστήριξης προς το Κίεβο.

Οι ελπιδοφόροι

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η Ύπατη Εκπρόσωπος Kaja Kallas και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου António Costa


Αυτή η τριάδα βρίσκεται στην κορυφή της αλυσίδας όσον αφορά την εξουσία στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Για τον Τραμπ, ωστόσο, βρίσκονται στον πάτο των προτιμώμενων εξωτερικών εταίρων.

Σχολιάζοντας την προτίμηση του Τραμπ να συναλλάσσεται με εθνικούς ηγέτες παρά με την ΕΕ, ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε «Έχει δείξει ξεκάθαρα ότι θέλει να κάνει διμερείς σχέσεις. Αυτό μπορεί να είναι μια διαπραγματευτική τακτική, καθώς γνωρίζει ότι θα πρέπει να ασχοληθεί με την ΕΕ για το εμπόριο, αλλά είναι δυνητικά προβληματικό».

Στο τέλος της ημέρας, ο Τραμπ θα πρέπει να μιλήσει στην ΕΕ. Αλλά οι πρώτες ημέρες της προεδρίας του έχουν καταστήσει σαφές πού τοποθετεί το μπλοκ στον κατάλογο των προτεραιοτήτων του: Πολύ χαμηλά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή