Αστεροειδής ενεργοποιεί τo παγκόσμιο αμυντικό σχέδιο λόγω πιθανότητας σύγκρουσης με τη Γη το 2032

Ο αστεροειδής 2024 YR4 εντοπίστηκε από ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο στη Χιλή στις 27 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους

Αστεροειδής ενεργοποιεί τo παγκόσμιο αμυντικό σχέδιο λόγω πιθανότητας σύγκρουσης με τη Γη το 2032
3'

Ένας αστεροειδής πλάτους 100 μέτρων ενεργοποίησε για πρώτη φορά παγκόσμιες διαδικασίες πλανητικής άμυνας, αφού οι παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο αποκάλυψαν ότι έχει πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Γη το 2032.

Ο αστεροειδής 2024 YR4 εντοπίστηκε από ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο στη Χιλή στις 27 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, αλλά έκτοτε ανέβηκε στην κορυφή των καταλόγων κινδύνου πρόσκρουσης που διατηρούν οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές διαστημικές υπηρεσίες.

Με βάση τις μετρήσεις που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, ο αστεροειδής έχει 1,3% πιθανότητα να συγκρουστεί με τη Γη στις 22 Δεκεμβρίου 2032, ή αλλιώς, σχεδόν 99% πιθανότητα να περάσει χωρίς περιστατικό.

«Το πιθανότερο είναι ότι αυτός θα περάσει ακίνδυνα», δήλωσε ο Κόλιν Σνόντγκρας, καθηγητής πλανητικής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Απλά αξίζει λίγη περισσότερη προσοχή με τηλεσκόπια μέχρι να μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε αυτό. Όσο περισσότερο παρακολουθούμε την τροχιά του, τόσο πιο ακριβείς γίνονται οι μελλοντικές προβλέψεις μας για την τροχιά του».

Ο αστεροειδής κατατάσσεται στο τρία στην Κλίμακα Κινδύνου Σύγκρουσης του Τορίνο, υποδηλώνοντας μια κοντινή συνάντηση που αξίζει την προσοχή των αστρονόμων επειδή υπάρχει 1% ή μεγαλύτερη πιθανότητα σύγκρουσης μέσα στην επόμενη δεκαετία που θα προκαλούσε «τοπική καταστροφή». Η κλίμακα του Τορίνο κυμαίνεται από το μηδέν, όταν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, έως το 10, όταν η σύγκρουση είναι βέβαιη και αποτελεί απειλή για το μέλλον του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε.

Ο μόνος αστεροειδής που έλαβε ποτέ υψηλότερη βαθμολογία είναι ο Απόφις που έγινε πρωτοσέλιδο το 2004. Ο Απόφις είχε αρχικά βαθμολογηθεί με τέσσερα στην κλίμακα του Τορίνο, αλλά αργότερα υποβαθμίστηκε καθώς οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι δεν αποτελούσε απειλή για τουλάχιστον έναν αιώνα.

Ο Γκάρεθ Κόλινς, καθηγητής πλανητικής επιστήμης στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η αύξηση της παρακολούθησης των αντικειμένων κοντά στη Γη θα κάνει πολύ πιο συχνές τις ανιχνεύσεις όπως του αστεροειδούς 2024 YR4. «Σε αυτό το στάδιο, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την παρακολούθηση του αστεροειδούς για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε την τροχιά του με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη», δήλωσε.

Ένας διαστημικός βράχος στο μέγεθος του αστεροειδούς 2024 YR4 δεν θα προκαλούσε μαζική εξαφάνιση, όπως συνέβη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια: ο αστεροειδής που προκάλεσε τον αφανισμό των δεινοσαύρων είχε πλάτος 10 έως 15 χιλιόμετρα. Αλλά οι διαστημικοί βράχοι πλάτους 100 μέτρων, οι οποίοι προσκρούουν στη Γη κατά μέσο όρο κάθε μερικές χιλιάδες χρόνια, εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν καταστροφικές ζημιές σε κλίμακα πόλης.

Ο εντοπισμός του αστεροειδούς ενεργοποίησε δύο παγκόσμιες ομάδες αντιμετώπισης αστεροειδών που έχουν εγκριθεί από τον ΟΗΕ. Το Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης Αστεροειδών έχει τεθεί σε δράση για να προβεί σε περαιτέρω παρατηρήσεις του αστεροειδούς και να περιορίσει τις αβεβαιότητες στην τροχιά του. Η Συμβουλευτική Ομάδα Σχεδιασμού Διαστημικών Αποστολών έχει επίσης ειδοποιηθεί. Θα προτείνει οποιοδήποτε σχέδιο παρέμβασης, ίσως με την εκτροπή του αστεροειδούς με ένα διαστημικό σκάφος αναχαίτισης, μια τεχνική που δοκιμάστηκε στην αποστολή Dart της Nasa.

Ο αστεροειδής απομακρύνεται τώρα από τη Γη σε σχεδόν ευθεία γραμμή, γεγονός που δυσκολεύει τους αστρονόμους να προσδιορίσουν την τροχιά του με μεγάλη ακρίβεια. Οι αστρονόμοι σκοπεύουν να κάνουν πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις τους επόμενους μήνες πριν ο βράχος εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο. Εάν οι μετρήσεις αυτές δεν αποκλείσουν μια σύγκρουση το 2032, ο αστεροειδής θα παραμείνει πιθανότατα στις λίστες κινδύνου των διαστημικών υπηρεσιών μέχρι να επανέλθει σε οπτική επαφή το 2028.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή