Γιατί μας αρέσει το ξύσιμο: Πρόσφατη έρευνα απαντά πώς συνδέεται με το ανοσοποιητικό
Έρευνα αποκαλύπτει ότι το ξύσιμο δεν είναι μόνο επιβλαβές, αλλά βοηθά ενεργά στην προστασία μας από τις λοιμώξεις

Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ το ξύσιμο; Ειδικά όταν μας έχουν πει ότι δεν πρέπει, όπως στην περίπτωση των τσιμπημάτων κουνουπιών ή των πληγών που επουλώνονται; Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου στο περιοδικό Science δίνει την απάντηση. Σύμφωνα με την έρευνα, όταν ξύνουμε, το σώμα ενεργοποιεί μια ανοσολογική αντίδραση που βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις λοιμώξεις. Όμως, επισημαίνει η μελέτη, είναι ακριβώς αυτή η αντίδραση που προάγει τη φλεγμονή.
Το ξύσιμο είναι ένα παράδοξο: είναι καλό για σας, αλλά προκαλεί φλεγμονή
«Το ξύσιμο είναι συχνά ευχάριστο, γεγονός που υποδηλώνει ότι για να έχει εξελιχθεί αυτή η συμπεριφορά, πρέπει να παρέχει κάποιο όφελος. Η μελέτη μας συμβάλλει στην επίλυση αυτού του παράδοξου, παρέχοντας στοιχεία ότι το ξύσιμο παρέχει επίσης άμυνα κατά των βακτηριακών λοιμώξεων του δέρματος», δήλωσε ο Daniel Kaplan, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στην Πενσυλβάνια. Για να κατανοήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η φλεγμονή είναι μια μορφή ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού σε φυσικές, χημικές, ραδιολογικές και βιολογικές (ιοί και βακτήρια) βλάβες.
Το πείραμα
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο τύπους εργαστηριακών ποντικών. Ορισμένα ήταν φυσιολογικά, ενώ σε άλλα έλειπε ο νευρώνας που αντιλαμβάνεται τη φαγούρα. Και οι δύο ομάδες ποντικιών εκτέθηκαν σε αλλεργιογόνα που προκαλούσαν φαγούρα για να προσομοιώσουν τα συμπτώματα του εκζέματος. Όταν τα φυσιολογικά ποντίκια αφέθηκαν να ξύνονται, τα αυτιά τους διογκώθηκαν και γέμισαν με φλεγμονώδη κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται ουδετερόφιλα. Αντίθετα, η φλεγμονή και το πρήξιμο ήταν πολύ πιο ήπια στα ποντίκια που δεν τους επιτρεπόταν να ξύνουν, επειδή φορούσαν μικρά ελισαβετιανά κολάρα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται και στα σκυλιά, αλλά πολύ μικρότερα.
Η ανοσολογική αντίδραση που προκαλείται όταν γρατζουνιόμαστε
Οι νευρώνες που αντιλαμβάνονται τον πόνο είναι υπεύθυνοι για τη φλεγμονή. Όταν το δέρμα γρατζουνιέται, αυτοί οι νευρώνες διεγείρουν την απελευθέρωση μιας ένωσης που ονομάζεται ουσία P, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τα μαστοκύτταρα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που απελευθερώνεται επίσης από την άμεση επαφή όταν τα αλλεργιογόνα έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Η έρευνα δείχνει έτσι ότι το ξύσιμο επιτρέπει στον οργανισμό να ενεργοποιήσει μια ανοσολογική απόκριση που διαφορετικά δεν θα λάμβανε χώρα. Από την άλλη πλευρά, επιβεβαιώνει επίσης αυτό που οι μητέρες σε όλο τον κόσμο λένε εδώ και χρόνια: το ξύσιμο ενός εξανθήματος το κάνει να φλεγμαίνει περισσότερο.
Σχετικές ειδήσεις
Trending
