Πώς τα εγκαταλελειμμένα σκάφη «μπαίνουν» στην τροφική αλυσίδα - Επιχείρηση εκκαθάρισης των ποταμών

Σε πολλές εκβολές στην Κορνουάλη υπάρχουν εγκαταλελειμμένα σκάφη - Διαρρέουν πετρέλαιο, λάδι και απόβλητα στο νερό και τελικά περνούν στην τροφική αλυσίδα - Ακτιβιστές εκπέμπουν SOS ώστε να γίνει μια αρχή και να αναζητηθούν οι ιδιοκτήτες τους

Πώς τα εγκαταλελειμμένα σκάφη «μπαίνουν» στην τροφική αλυσίδα - Επιχείρηση εκκαθάρισης των ποταμών
Clean Ocean Sailing / BBC
2'

Ελάχιστοι γνωρίζουν τον κίνδυνο που προκαλούν τα εγκαταλελειμμένα σκάφη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την τροφική αλυσίδα, καθώς από τα «ερείπιά» τους είναι πολύ πιθανόν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα μικρά τμήματα ξύλου ή πλαστικού.

Έτσι λοιπόν, οι ακτιβιστές και ειδικότερα μέλη της ομάδας Wreck Free Fal ζητούν ένα οργανωμένο σχέδιο προκειμένου να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες των εγκαταλελειμμένων σκαφών.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα όταν νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο ανασύρθηκε ένα παλιό σκάφος από ένα λασπώδες σημείο σε εκβολή στην Κορνουάλη. Πρόκειται για ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος μήκους 6 μέτρων, ενώ στους ποταμούς Fal και Helford έχουν παρατηρηθεί αρκετά παρόμοια σκαριά, που μαστίζονται από την εγκατάλειψη. Η ομάδα των ακτιβιστών κάνει λόγο για 130 σκάφη, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν ακόμα περισσότερα. Όλα τους συντελούν σ’ ένα κοινό θέαμα σε αρκετές ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου», λέει ο Στιβ Γκριν, ο οποίος έχει απομακρύνει περίπου 30 βάρκες από τους ποταμούς Fal και το Helford. Συμπλήρωσε πως «Μέσα στις επόμενες δεκαετίες όλα εκείνα τα σκάφη που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 θα φτάσουν στο τέλος της ζωής τους».

Το Wreck Free Fal συνεργάζεται με τις λιμενικές αρχές, τις κοινοτικές ομάδες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και ζητά από όσους γνωρίζουν να αναφέρουν εγκαταλελειμμένα σκάφη. Η εν λόγω αναφορά γίνεται διαδικτυακά.

Ο Τζέικ Μπέρνγετ, μέλος του Wreck Free Fal, λέει: «Υπάρχουν πολλές βάρκες που σαπίζουν στις γωνίες των κολπίσκων. Διαρρέουν πετρέλαιο, λάδι, τοξικά απόβλητα και, τελικά, μικροπλαστικά στον ωκεανό».

skafos2.jpg

Να σημειωθεί πως απαγορεύεται η εγκατάλειψη σκαφών στην περιοχή, ενώ παράλληλα προβλέπεται και πρόστιμο ύψους έως και 1.000 βρετανικών λιρών.

Ο Γκριν προσθέτει ακόμα πως «δεν μπορείς να αφήνεις ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικού στην ακτή και να φύγεις. Είναι επικίνδυνο».

Η όλη δράση χαιρετίστηκε από τον διευθυντά σύμβουλο του Falmouth Harbor Commissioners, τον Μάιλς Κάρντεν, ο οποίος ενέκρινε τις προσπάθειες να χαρτογραφηθούν τα εγκαταλελειμμένα σκάφη.

Ο Τζόναθαν Τζόουνς, παραγωγός τσαγιού, λέει ότι «Δεν θέλουμε οι πολίτες να αντιμετωπίζουν τον ποταμό Fal ως χωματερή. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο περιβάλλον». Αντίστοιχα, ο Μάρτιν Άλβεϊ, μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Κορνουάλης υπεύθυνος για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, λέει ότι τα εγκαταλελειμμένα σκάφη είναι μια «διαρκής και συνεχώς αυξανόμενη πρόκληση». Συμπληρώνει πως «είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης του, ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτο και χρειάζεται, επιτέλους, να γίνει μια αρχή».

*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή