Βόρεια Θάλασσα: Η σύλληψη του Ρώσου καπετάνιου πρωτοσέλιδο στα βρετανικά ΜΜΕ
Ο Ρώσος καπετάνιος του φορτηγού πλοίου που συγκρούστηκε με το αμερικανικό δεξαμενόπλοιο «ξεσήκωσε» τον βρετανικό Τύπο

Καπνός βγαίνει από το φορτηγό πλοίο MV Solong στη Βόρεια Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών του Γιορκσάιρ, την Τρίτη 11 Μαρτίου 2025, στην Αγγλία
Νέα διάσταση στη ναυτική τραγωδία της Βόρειας Θάλασσας δίνει η αποκάλυψη της ταυτότητας του καπετάνιου του φορτηγού πλοίου, που εμβόλισε αμερικανικό πετρελαιοφόρο, προκαλώντας σειρά εκρήξεων και τεράστιες διαρροές καυσίμων στο νερό.
Ο καπετάνιος του Solong, ο οποίος συνελήφθη είναι Ρώσος υπήκοος, γεγονός που ενισχύσει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, ότι επρόκειτο για πιθανή δολιοφθορά είτε από τη Ρωσία, είτε από άλλη ώρα.
Ο 59χρονος συνελήφθη ως ύποπτος για ανθρωποκτονία από βαριά αμέλεια την Τρίτη μετά την πύρινη σύγκρουση της Δευτέρας περίπου 12 μίλια από την ακτή του Ανατολικού Γιορκσάιρ, η οποία άφησε έναν άνδρα αγνοούμενο, ο οποίος θεωρείται νεκρός.
Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται στην εθνικότητα του καπετάνιου του φορτηγού πλοίου.
Daily Mail

BBC

Express

Guardian

Telegraph

Το πλοίο εμβόλισε το δεξαμενόπλοιο με σημαία ΗΠΑ, το Stena Immaculate, που μετέφερε καύσιμα για τον αμερικανικό στρατό, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο ενώ περίμενε για διάστημα σε λιμάνι στο Humber, έχοντας ταξιδέψει από την περιοχή της Πελοποννήσου στην Ελλάδα.
Το Solong έπλεε από το Grangemouth της Σκωτίας στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας με ταχύτητα περίπου 16 κόμβων, όταν συγκρούστηκε με το δεξαμενόπλοιο.
Και τα δύο σκάφη έπιασαν φωτιά μετά από αρκετές εκρήξεις και διασώθηκαν 36 μέλη πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών που επέβαιναν στο Stena Immaculate και Ρώσων και Φιλιππινέζων υπηκόων που αποτελούσαν το πλήρωμα του Solong.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τίποτα δεν αποκλείεται, αλλά πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό το σημείο που να υποδηλώνει ότι υπήρξε εμπλοκή του ρωσικού κράτους στο περιστατικό.
Αρχικά υπήρχε φόβος ότι το Solong, ένα φορτηγό πλοίο με πορτογαλική σημαία, μετέφερε το εξαιρετικά τοξικό χημικό κυανιούχο νάτριο, αλλά ο ιδιοκτήτης του, η ναυτιλιακή εταιρεία Ernst Russ με έδρα το Αμβούργο, δήλωσε ότι τέσσερα εμπορευματοκιβώτια που είχαν προηγουμένως την ουσία ήταν άδεια.
Αν και παρασύρθηκε τουλάχιστον 2 μίλια νότια της σύγκρουσης, το Solong δεν αναμένεται πλέον να βυθιστεί και είναι αγκυροβολημένο με υποστήριξη από ρυμουλκό. Το Stena Immaculate συγκρατείται επίσης στη θέση του από ρυμουλκά.
Σχόλια