«Στρίμωγμα» από τον Τραμπ στον Ζελένσκι: Αποκαλύφθηκε η νέα συμφωνία για τα ορυκτά
Σήμερα ο Ζελένσκι επισήμανε πως πιστεύει ότι η αμερικανική στάση έναντι της Ρωσίας θα έπρεπε να είναι σθεναρότερη

Σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε εκ νέου ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, καθώς πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν το... στρίμωγμα του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ουκρανό πρόεδρο.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής στο Παρίσι, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν «συνεχώς» τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για τα ορυκτά με την Ουκρανία, όμως πρόσθεσε πως δεν θέλει η Ουάσινγκτον να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι κατά της συμφωνίας.
Ο Ζελένσκι επισήμανε πως πιστεύει ότι η αμερικανική στάση έναντι της Ρωσίας θα έπρεπε να είναι σθεναρότερη. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε σήμερα τις χώρες της Δύσης να εμποδίσουν κάθε άρση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως ζητάει η Μόσχα προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, εκτιμώντας πως αυτό θα έστελνε «πολύ επικίνδυνα μηνύματα». «Μετά τα μηνύματα που ακούσαμε (...) από τη Σαουδική Αραβία στο θέμα των κυρώσεων, περί μιας ενδεχόμενης άρσης των κυρώσεων... Είναι πολύ επικίνδυνα μηνύματα», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Γιατί ήρθε τώρα όμως αυτή η νέα έκρηξη του Ζελένσκι;
Σήμερα, άρχισαν να επιβεβαιώνονται φήμες ότι η νέα έκδοση της συμφωνίας για τους πόρους θα είναι πολύ πιο σκληρή από αυτή που επρόκειτο να υπογράψουν αρχικά ο Ζελένσκι και ο Τραμπ πριν από την επική διαμάχη τους στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Zheleznyak, η έκδοση που στάλθηκε στο Κίεβο δίνει στους Αμερικανούς το δικαίωμα να διαχειρίζονται όλους τους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας και να εξάγουν τα εισοδήματα που λαμβάνουν από αυτούς στο εξωτερικό.
Το Κίεβο δεν θα αποφασίζει ουσιαστικά για τίποτα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Zheleznyak, στη συμφωνία δεν ορίζονται ούτε εγγυήσεις για προμήθεια όπλων ούτε επενδυτικές υποχρεώσεις.
Φυσικά, η ουκρανική πλευρά θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί. Αλλά η ίδια η εμφάνιση ενός τέτοιου εγγράφου - εάν επιβεβαιωθεί επίσημα - θα προκαλέσει μια ολόκληρη χιονοστιβάδα συνεπειών για την Ουκρανία και για τον Ζελένσκι προσωπικά.
Η δεύτερη συνέπεια
Καταρχάς, αξίζει να σημειωθεί ότι η αυστηροποίηση της συμφωνίας έγινε η δεύτερη αρνητική έκβαση για τον Ζελένσκι από την περίφημη διαμάχη του με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η πρώτη συνέπεια είναι η διακοπή των προμηθειών όπλων, για την επανάληψη της οποίας το Κίεβο αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός (αν και προηγουμένως ήταν απρόθυμο να το κάνει).
Όσον αφορά τη συμφωνία για το υπέδαφος, ας θυμίσουμε ότι κατά την επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον, σχεδιάστηκε να υπογραφεί ένα μνημόνιο πλαίσιο που δεν έλεγε τίποτα και δεν υποχρέωνε την Ουκρανία σε τίποτα. Και ο Τραμπ φαινόταν έτοιμος για αυτό για να δείξει την πρώτη του «νίκη» στην Ουκρανία. Λεπτομερέστερη συμφωνία είχε προγραμματιστεί να υπογραφεί αργότερα. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό πότε. Δηλαδή, ήταν ένα είδος «πονηρού σχεδίου» του Κίεβου για να κατευνάσει τον Τραμπ και να προσπαθήσει να τον κάνει να συνεχίσει να προμηθεύει όπλα ακόμα και μετά την εξάντληση των πακέτων που διατέθηκαν υπό τον Μπάιντεν.
Όμως το σκάνδαλο στον Λευκό Οίκο, που ξεκίνησε με τα σκληρά λόγια του Ζελένσκι προς τον Βανς, κατέστρεψε εντελώς αυτό το σχέδιο.
Και τώρα, τόσο η αποδοχή όσο και η άρνηση υπογραφής της νέας επιβαρυντικής για το Κίεβο συμφωνίας που ετοίμασαν οι ΗΠΑ απειλεί με σοβαρά προβλήματα τον Ουκρανό πρόεδρο.
1 . Σε περίπτωση άρνησης (ή προσπάθειας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης καθυστέρησης της διαδικασίας), οι Αμερικανοί ενδέχεται να σταματήσουν ξανά την παροχή όπλων και δεδομένων πληροφοριών στην Ουκρανία. Και να αρχίσει ο Λευκός Οίκος να διαπραγματεύεται πιο ενεργά με τη Ρωσία, διαχωρίζοντας τις συμφωνίες με τη Μόσχα (για παράδειγμα, για την άρση των κυρώσεων) από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.
Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε αποδυνάμωση της θέσης του Ζελένσκι σε περίπτωση πιθανών συμφωνιών για τους όρους τερματισμού του πολέμου.
2 . Εάν συμφωνήσει να υπογράψει αυτή τη συμφωνία, ο Ζελένσκι κινδυνεύει με μια μεγάλης κλίμακας πολιτική κρίση στην Ουκρανία - αρχής γενομένης από το Rada, δηλαδή το ουκρανικό κοινοβούλιο, το οποίο μπορεί να αρνηθεί να επικυρώσει το έγγραφο (για το οποίο γράφει επίσης ο Zheleznyak).
Είναι σαφές ότι μια συμφωνία του Ζελένσκι να μεταφέρει ουκρανικούς ορυκτούς πόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει αντίκτυπο ξεκάθαρα στην εμπιστοσύνη του κοινού προς αυτόν, περιπλέκοντας τις ήδη δύσκολες πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία.
Σχετικές ειδήσεις
Trending
.jpg?t=Hw5QVzsURiz9eJopnkVl2g)
Σχόλια