Πώς η Γροιλανδία είναι ο ρυθμιστής για παγκόσμια ειρήνη - Τι ψάχνει η Ρωσία στον αρκτικό κύκλο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αρχίσει να... γλυκοιτάζει στους πάγους και στους θησαυρούς που κρύβουν

Πώς η Γροιλανδία είναι ο ρυθμιστής για παγκόσμια ειρήνη - Τι ψάχνει η Ρωσία στον αρκτικό κύκλο
4'

Στο Μουρμάνσκ, τη μεγαλύτερη πόλη βόρεια του αρκτικού κύκλου, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε να «ενισχύσει την παγκόσμια ηγετική θέση της Ρωσίας στην Αρκτική», προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο «γεωπολιτικός ανταγωνισμός στην περιοχή» εντείνεται.

Το πρώτο παράδειγμα που έδωσε ήταν η ιδέα του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τη Γροιλανδία.

Αλλά από τον ηγέτη του Κρεμλίνου δεν υπήρξε καμία κριτική στον Αμερικανό ομόλογό του.

Και αυτό είναι ενδεικτικό, καθώς ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.

«Εν ολίγοις, τα σχέδια της Αμερικής σε σχέση με τη Γροιλανδία είναι σοβαρά», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε ομιλία του στο ρωσικό Αρκτικό Φόρουμ στο Μουρμάνσκ.

«Τα σχέδια αυτά έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες. Και είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν συστηματικά τα γεωστρατηγικά, στρατιωτικοπολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα στην Αρκτική.

«Όσον αφορά τη Γροιλανδία, αυτό είναι θέμα δύο συγκεκριμένων χωρών. Δεν έχει καμία σχέση με εμάς», ανέφερε.

Όταν ο Τζο Μπάιντεν ήταν στον Λευκό Οίκο, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον ασκούσαν έντονη κριτική η μία στην άλλη.

Τι ψάχνει η Ρωσία στον αρκτικό κύκλο

Σήμερα η Ρωσία προωθεί την ιδέα της οικονομικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια περιοχή της Αρκτικής γεμάτη φυσικούς πόρους.

«Είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε διάφορες επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούμε να κάνουμε από κοινού με τις ΗΠΑ, σε ορισμένους τομείς που έχουν εγκριθεί από τη ρωσική κυβέρνηση», λέει ο Kirill Dmitriev, απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν για τις ξένες επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία.

Ο κ. Dmitriev, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, έχει ήδη συνομιλήσει με Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Είμαστε ανοιχτοί για επενδυτική συνεργασία στην Αρκτική. Αυτό θα μπορούσε να αφορά την εφοδιαστική ή άλλους τομείς που είναι επωφελείς για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ», προσθέτει ο κ. Dmitriev.

«Αλλά πριν γίνουν συμφωνίες πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», προτείνω.

«Πολλοί στη Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι σέρνει τα πόδια της, ότι δεν δείχνει συμβιβασμούς ή παραχωρήσεις και ότι θέτει απλώς όρους».

«Επικεντρώνομαι στα οικονομικά και τις επενδύσεις, οπότε δεν σχολιάζω πολιτικά ζητήματα», απαντά ο κ. Ντμίτριεφ.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε έναν πολύ καλό διάλογο και θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατανοήσουν τη θέση της Ρωσίας».

Η Μόσχα φαίνεται σίγουρη ότι μπορεί να προσεταιριστεί την Ουάσινγκτον με υποσχέσεις για επικερδείς συμφωνίες στην Αρκτική και σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Αυτή η αυτοπεποίθηση είναι κατανοητή, αν αναλογιστεί κανείς πώς ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τα λεγόμενα του Κρεμλίνου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Ευρώπη.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με τον πρώην σχολιαστή του Fox News Tucker Carlson, ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ Steve Witkoff φάνηκε να αποδέχεται τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που οργάνωσε η Μόσχα και τα οποία διεξήχθησαν σε ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε και κατέχει η Ρωσία.

Αυτές οι ψηφοφορίες που δεν έχουν αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Με τα λόγια ενός πρόσφατου πρωτοσέλιδου τίτλου ρωσικής εφημερίδας: «Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι μιλούν πλέον την ίδια γλώσσα».

Εκπλήσσονται καθόλου οι ρωσικές αρχές από την αλλαγή θάλασσας στην αμερικανική πολιτική για τη Ρωσία;

«[Στην Αμερική] υπάρχουν δύο κόμματα που ανταγωνίζονται το ένα το άλλο», λέει ο Νικολάι Πατρούσεφ, πρώην επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας FSB.

Ο κ. Πατρούσεφ, ο οποίος είναι τώρα σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, είναι μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στη Ρωσία.

Ενώ βρίσκεται στις παράπλευρες γραμμές του Αρκτικού Φόρουμ, μου λέει: «Όταν οι Δημοκρατικοί ήταν στην εξουσία, είχαν μία άποψη. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μια άλλη.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούν με την άποψη της Ρωσίας. Μόνο ότι έχουν τη δική τους, την οποία προωθούν, και μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους».

Ρωτώ τον κ. Πατρούσεφ: «Έχετε την αίσθηση ότι διαμορφώνεται μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων;».

«Παλαιότερα είχαμε ένα σύστημα όπου δύο δυνάμεις κυριαρχούσαν στον κόσμο. Στη συνέχεια ήταν μόνο μία. Τώρα οικοδομούμε έναν πολυπολικό κόσμο. Αλλά με τις δικές του ιδιαιτερότητες», λέει ο Πατρούσεφ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή