Αναμένεται η ανακοίνωση διώξεων στην Λευκορωσία

Επτά υποψήφιοι της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της 19ης Δεκεμβρίου στην Λευκορωσία αντιμετωπίζουν...
1'

Επτά υποψήφιοι της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της 19ης Δεκεμβρίου στην Λευκορωσία αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο 15ετούς κάθειρξης για τη διοργάνωση παράνομων διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομες διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής του αυταρχικού προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο και μακροχρόνια φυλάκιση. Οι αρχές έχουν πει ότι σήμερα θα γίνονταν επίσημες ανακοινώσεις για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί συνολικά εναντίον 26 μελών της αντιπολίτευσης, 20 από τα οποία κρατούνται.

Περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις εκδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας Μινσκ για να διαμαρτυρηθούν για νοθεία στα αποτελέσματα και κάποιοι από αυτούς όρμησαν σε κυβερνητικά κτίρια. Η αστυνομία διέλυσε βίαια τις διαδηλώσεις και συνέλαβε 600 άτομα.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επέκριναν την εκλογική διαδικασία, ως αντιδημοκρατική και είπαν ότι υπήρξε νοθεία στην καταμέτρηση.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δύο από τους υποψηφίους, ο Βλαντιμίρ Νεκλιάγεφ και ο Βιτάλι Ριμασέφσκι, πρώτα ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία και μετά συνελήφθησαν. Η δικηγόρος του πρώτου, η Ταμάρα Σιντορένκο, δήλωσε χθες ότι ο πελάτης της υποφέρει από υψηλή πίεση και ήταν σε κακή κατάσταση. Από τους επτά κατηγορούμενους πολιτικούς, οι δύο έχουν απελευθερωθεί κάτω από αυστηρούς όρους.