Πέθανε ο φιλόσοφος Ροζέ Γκαροντί
Ο Γκαροντί πέθανε την Τετάρτη, όμως σήμερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του από τη δημαρχία του Σενεβιέρ στα περίχωρα του Παρισιού και το γραφείο κηδειών που ανέλαβε την τελετή.
Το αμφιλεγόμενο βιβλίο του «Οι καταστατικοί μύθοι της ισραηλινής πολιτικής» είχε προκαλέσει σάλο το 1996, με αποτέλεσμα δύο χρόνια αργότερα να καταδικαστεί ως αρνητής εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Το έργο του αυτό είχαν εκθειάσει το ιρανικό ισλαμικό καθεστώς, ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, αλλά και οι σαουδαραβικές αρχές.
Γεννημένος στις 17 Ιουλίου 1913 στη Μασσαλία, από προτεστάντες γονείς, ο Γκαροντί ασπάσθηκε τον Καθολικισμό και στη συνέχεια το Ισλάμ στη δεκαετία του '80.
Με σπουδές και διδακτορικό στη Φιλοσοφία, ο Γκαροντί εντάχθηκε το 1933 στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Συλληφθείς το 1940, πέρασε τριάντα μήνες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αλγερία. Το 1945 εισήλθε στην κεντρική επιτροπή του γαλλικού ΚΚ και το 1956 στο Κεντρικό Γραφείο.
Πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1945 και επανεξελέγη στην Εθνοσυνέλευση το διάστημα (1956-58) και κατόπιν στη Γερουσία (1959-62).
Μετά τη θητεία του στη διδασκαλία της φιλοσοφίας σε σχολεία στο Αλμπί (νότιος Γαλλία), στο Αλγέρι και στο Παρίσι (1958-59), ο Γκαροντί έγινε λέκτορας και κατόπιν τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο.
Στα τέλη της δεκαετίας του '60 έγινε το «τρομερό παιδί» του ΚΚΓ με τις ανατρεπτικές απόψεις του έναντι της επίσημης γραμμής του κόμματος, ιδίως μετά την δημοσίευση των βιβλίων του «Η μεγάλη καμπή του Σοσιαλισμού» (1969) και «Όλη η Αλήθεια» (1970). Μετά την καταδίκη της εξομάλυνσης στην Τσεχοσλοβακία και τις δηλώσεις του κατά του ηγέτη των Κομμουνιστών της εποχής Ζορζ Μαρσέ, τον οποίο εγκάλεσε ως «νεκροθάφτη του ΚΚ», διεγράφη από το κόμμα τον Μάιο του 1970.