Ιράν και 5+1 έκλεισαν ραντεβού για τα πυρηνικά

Η προγραμματισμένη σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Ιράν...
1'

Η προγραμματισμένη σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5 +1 που θα συζητήσει για τον πυρηνικό φάκελο του Ιράν θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Καθρίν Αστον, μεσολαβητής των 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία,Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) για το θέμα αυτό, θα είναι στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα για να προετοιμάσει τη σύνοδο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι υπηρεσίες της κας. Αστον είχαν ανακοινώσει την Παρασκευή ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ομάδας και του Ιράν θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου.

Την ίδια ημέρα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ωστόσο, χωρίς να κατονομάζει κάποια πηγή, ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν στην Κωνσταντινούπολη "στις 1 και 2 Bahman (μήνας του ιρανικού ημερολογίου)", δηλαδή στις 21 και 22 Ιανουαρίου.

Οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις υποψιάζονται ότι το Ιράν θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Μετά από 14 μήνες διακοπής, η Τεχεράνη και οι χώρες της ομάδας 5 +1 ξανάρχισαν στις αρχές Δεκεμβρίου στη Γενεύη το διάλογο σχετικά με το θέμα των πυρηνικών, και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στην Κωνσταντινούπολη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ