Νιγηρία: Ένοπλη ομάδα απελευθέρωσε 40 κρατούμενους

Επίθεση στις φυλακές του Νταματούρου πραγματοποίησαν ένοπλοι άνδρες, οι οποίοι σκότωσαν τέσσερις δεσμοφύλακες και απελευθέρωσαν 40 κρατούμενους.
1'

Οι φυλακές βρίσκονται στο βορειοανατολικό κομμάτι της Νιγηρίας, ενώ σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας κατά τη διάρκεια της επίθεσης έχασε την ζωή του ένας κρατούμενος και λίγη ώρα μετά ένας από αυτούς που είχαν καταφέρει να αποδράσουν.

Μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ συγκρούστηκαν την περασμένη εβδομάδα με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Νταματούρου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 40 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής πάντως είναι αδιευκρίνιστο ποιοι κρύβονται πίσω από τη σημερινή επίθεση. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι κανένα μέλος της Μπόκο Χαράμ δεν κρατείτο στη συγκεκριμένη φυλακή.

Ο αστυνομικός διευθυντής της πολιτείας Γιόμπε, Πάτρικ Εγκμπουνίβε, επιβεβαίωσε την πληροφορία πως 40 κρατούμενοι δραπέτευσαν, ενώ για τον νεκρό κρατούμενο τόνισε πως δεν έχει διευκρινιστεί ποιος τον σκότωσε.

Οι δράστες εκτόξευσαν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στο κτίριο της φυλακής και κατόπιν άνοιξαν πυρ, στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στο χώρο. Ένας φύλακας απάντησε στα πυρά, χωρίς να καταφέρει να τους σταματήσει.

Σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών, δήλωσε πως «Τέσσερις φύλακες σκοτώθηκαν. Ορισμένοι από τους επιτιθέμενους τραυματίστηκαν από τις σφαίρες, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι καθώς οι σύντροφοί τους τους βοήθησαν να φύγουν».

Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, αντιμέτωπος με επικρίσεις για τους χειρισμούς του στο θέμα της κλιμάκωσης της βίας στα βόρεια της χώρας, απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας και τον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας.