Η Μέρκελ εναντίον όλων

Ετοιμοπόλεμη δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.
2'

Η κ. Μέρκελ διατύπωσε με κάθε δυνατό τρόπο την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στις μεταρρυθμιστικές προτάσσεις για την ευρωζώνη, όπως παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Επίσης, προειδοποίησε σε όλους τους τόνους ότι η Γερμανία δεν μπορεί μόνη της να σώσει το ευρώ.

Τα «nein» που μοίρασε η Άνγκελα Μέρκελ αυτή την εβδομάδα είχαν πολλούς αποδέκτες, τους οποίους τώρα θα βρει απέναντι. Βρήκε κενά στο σχέδιο των Ρομπάι, Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ντράγκι για τη μετατροπή της ευρωζώνης σε μια στενότερη δημοσιονομική ένωση. Η ίδια δήλωσε ότι στη Σύνοδο θα υποστηρίξει τις δικές της απόψεις πάνω στο θέμα.

«Υπάρχει σαφής διάσταση μεταξύ της υπευθυνότητας και του ελέγχου σε αυτή την έκθεση, οπότε φοβάμαι ότι η Σύνοδος για ακόμα μία φορά θα μιλήσει πάρα πολύ για όλων των ειδών τις ιδέες σχετικά με τις κοινές δεσμεύσεις και ελάχιστα για τρόπους βελτίωσης στους ελέγχους και τα δομικά μέτρα», δήλωσε σύμφωνα με το Spiegel.

Από τη μεριά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, έχει δηλώσει ότι θα συζητάει μέχρι και την Κυριακή το βράδυ αν χρειαστεί, προκειμένου η Σύνοδος να καταλήξει σε ουσιαστικές αποφάσεις. Μάλιστα, κατά την άφιξή του την Τετάρτη το βράδυ στις Βρυξέλλες, είπε ότι αν δεν υπάρξουν θετικά σήματα από τη Γερμανία, «θα απελευθερωθούν πολιτικές δυνάμεις», που θα στείλουν «το ευρώ στην κόλαση».

«Αν μια χώρα, που νοικοκυρεύει τα του οίκου της, ζητήσει από τους μηχανισμούς στην ευρωζώνη μια βελτίωση, ώστε η χώρα αυτή να μη δανείζεται με τόσο υπερβολικό κόστος, είναι τούτο το αίτημα κάτι το αφύσικο», διερωτήθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως διεμήνυσε ότι δεν θα λυγίσει ούτε στις διεθνείς και δη υπερατλαντικές πιέσεις: «Το παγκόσμιο ρολόι χτυπά, ο κόσμος περιμένει τις αποφάσεις μας, ο κόσμος θέλει να καταλάβει πού το πάει η ΕΕ και συγκεκριμένα η ευρωζώνη», τόνισε.

Ο στόχος της τελικά είναι η συμφωνία σε ένα χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδο εργασίας, ώστε να οριστικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις για την αρχιτεκτονική του ευρώ: «Η δουλειά μας πρέπει να πείσει αυτούς που έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην ευρωζώνη, όχι μέσω της αυτό-εξαπάτησης και των πλαστών λύσεων, αλλά καταπολεμώντας τις αιτίες της κρίσης».

Διαβάστε επίσης:

Σε τεντωμένο σχοινί η Ευρωζώνη

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Ολάντ

Μέρκελ – Ολάντ: Θέλουμε και οι δύο περισσότερη Ευρώπη

Μόντι: Δύσκολη η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο