«Τσουνάμι» λιτότητας σε Ιταλία και Γαλλία

Σκληρά προγράμματα λιτότητας ετοιμάζονται να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις Μόντι και Ολάντ σε Ιταλία και Γαλλία αντίστοιχα.
2'

Τα σχέδια νέων μέτρων με στόχο την περικοπή δημοσίων δαπανών και στις δύο χώρες εξανέμισαν το κλίμα αισιοδοξίας, που είχε δημιουργηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και την επιτυχημένη διαπραγμάτευση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία η αποκάλυψη της «Κοριέρε ντελα Σέρα» για το κυβερνητικό σχέδιο, που περιλαμβάνει την περικοπή 100.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, μέχρι το 2014. Φέτος, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μειωθούν κατά 10.000, όμως τα επόμενα δύο χρόνια από το ιταλικό δημόσιο θα φύγουν περίπου 90.000 εργαζόμενοι. Οι προσλήψεις αναμένεται να παγώσουν, ενώ θα υπάρξουν και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που θα συνοδεύονται από ειδικά μέτρα στήριξης όσων θα βρεθούν εκτός εργασίας. Μεταξύ αυτών, προτείνεται η καταβολή του 80% του μισθού για δύο χρόνια ή μέχρι ο εργαζόμενος να θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δέκατος τρίτος μισθός φαίνεται ότι μπαίνει στο στόχαστρο, χωρίς ωστόσο στην παρούσα φάση να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά περικοπής του.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί να πετύχει τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει μείωση δημοσίων δαπανών της τάξης 6 με 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012. Επιπλέον, μέσα στο 2013 θα πρέπει να βρεθούν άλλα 33 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να μειωθεί στο 3% το έλλειμμα.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να λάβει αποφάσεις για διαρθρωτικά μέτρα στον προϋπολογισμό του 2012, με έμφαση στην αύξηση της φορολογίας και στις περικοπές δαπανών. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ανάμεσα στα άμεσα μέτρα θα είναι η αύξηση του ΦΠΑ, ενώ για το επόμενο έτος αναμένουν συνολικό πακέτο μέτρων λιτότητας.

Στην Ιταλία πάντως, τα συνδικάτα έχουν πάρει ήδη θέσεις μάχης και προειδοποιούν τον Μάριο Μόντι για επερχόμενη μετωπική σύγκρουση.