Καταπέλτης ο Σουλτς κατά Άγκυρας

Δεν είναι η ΕΕ που θέλει να προσχωρήσει στην Τουρκία, αλλά το αντίθετο, και γι’ αυτό η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετικά δυσάρεστη τη στάση της Άγκυρας έναντι της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Καταπέλτης ο Σουλτς κατά Άγκυρας
2'

Οπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα "Σημερινή", μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο μαζί με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Σουλτς ανέφερε, παράλληλα, πως η Κυπριακή Προεδρία είναι μια από τις καλύτερα προετοιμασμένες Προεδρίες που έχει δει εδώ και πολύ καιρό, ενώ πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ο ενδεδειγμένος άνθρωπος αυτήν τη χρονική στιγμή που μπορεί να αντιπροσωπεύσει την ΕΕ στα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι τους επόμενους έξι μήνες η Κύπρος θα υπηρετήσει τα ευρωπαϊκά ιδανικά.

Δεν μπορώ να δεχτώ αυτό που λέει η Τουρκία

Ερωτηθείς πώς η ίδια η ΕΕ μπορεί να εξυπηρετήσει τα ιδανικά που επαγγέλλεται όταν η Τουρκία δεν σέβεται την ίδια την Προεδρία της, ο κ. Σουλτς είπε πως η Toυρκία πρέπει να σεβαστεί το γεγονός ότι η ΕΕ έχει κανόνες. Ένας από αυτούς τους κανόνες, ανέφερε, είναι οι εναλλασσόμενες προεδρίες του Συμβουλίου και η Κύπρος αναλαμβάνει ένα δικαίωμα και μια υποχρέωση να έχει την εναλλασσόμενη Προεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών.

Είπε πως όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα ανέφερε στον Πρωθυπουργό Ερντογάν, στον Πρόεδρο Γκιουλ και στον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τσιτσέκ πως δεν είναι η ΕΕ που θέλει να προσχωρήσει στην Τουρκία, αλλά το αντίθετο, και γι’ αυτό η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ.

«Τους επόμενους έξι μήνες με τον συνάδελφο Χριστόφια θα αντιπροσωπεύσουμε ο καθένας από ένα θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο. Και δεν μπορώ να δεχτώ αυτό που λέει η Τουρκία. Δεν μπορώ να ανεχτώ ότι δέχονται εμένα που είμαι Γερμανός και δεν δέχονται εκείνον που είναι Κύπριος. Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά δυσάρεστο, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Τουρκίας, της οποίας την προσχώρηση πάντα υποστήριζα. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό», υπογράμμισε.

«Ύδωρ» στον Σουλτς

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Προεδρίας και για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στις απειλές της Τουρκίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακούγεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η θέση αρχής της ΕΕ σε σχέση με τις απειλές μιας μεγάλης γειτονικής δύναμης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε πως πρόσφερε ύδωρ στον κ. Σουλτς ως έκφραση της ευγνωμοσύνης για ό,τι κάνει για την Κύπρο. Δεν μπορώ να του προσφέρω γη, όμως, διότι μεγάλο μέρος της γης μας κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή