Οι Πολωνία αμφισβήτησε το πόρισμα των Ρώσων για το αεροπορικό δυστύχημα

Πολωνοί εμπειρογνώμονες αποφάνθηκαν, ότι οι Ρώσοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ευθύνονται ...
1'

Πολωνοί εμπειρογνώμονες αποφάνθηκαν, ότι οι Ρώσοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ευθύνονται για τις οδηγίες που έδωσαν, στον κυβερνήτη του αεροσκάφους που συνετρίβη τον Απρίλιο του 2010, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, εκτός από τον πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι και άλλα 95 άτομα, λόγω της πυκνής ομίχλης.

Όμως, η πολωνέζικη ομάδα δήλωσε ότι η ελεγκτές βρίσκονταν υπό πίεση και αναγκάστηκαν να καθοδηγήσουν τον πιλότο να μπει στην πορεία.

Δίνοντας στοιχεία μιας απομαγνητοφώνησης μεταξύ του πληρώματος και του Ρωσικού πύργου ελέγχου, η ομάδα προσέθεσε ότι το πλήρωμα είχε πει ότι η ορατότητα, ήταν 800, ενώ στην πραγματικότητα ήταν κάτω από 200 μέτρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Jerzy Miller, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας είπε ότι «δεν είναι μόνο πολωνικών, αλλά και ρωσικών συμφερόντων να αντλήσουν σωστά συμπεράσματα για την προσγείωση στο αεροδρόμιο Severny [Σμολένσκ], για την τραγωδία".

Η καταγραφή παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους ως άμεση απάντηση στην έκθεση της Ρωσίας, που περιήλθε στα χέρια του δίδυμου αδελφού Jaroslaw του προέδρου Κατσίνσκι, που την καταδίκασε ως "αστείο εις βάρος της Πολωνίας".

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ρωσική έκθεση ήταν ελλιπής.

Απαντώντας για λογαριασμό των πολωνών εμπειρογνωμόνων, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει απόδειξη της πίεσης για τους ελεγκτές και ανακοίνωσαν ότι θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μια πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας μεταξύ του πληρώματος και του πύργου ελέγχου.