Πόσο σημαντικά είναι τα κρατίδια της Γερμανίας που υποβάθμισε η Moodys

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s δεν αρκέστηκε στην προοπτική του ομοσπονδιακού κράτους της Γερμανίας, που υποβάθμισε την Δευτέρα σε «αρνητική», αλλά έκανε ειδική αξιολόγηση και για έξι κρατίδια – κλειδιά. Δείτε τι σημαίνει το καθένα από αυτά για την γερμανική οικονομία.

Πόσο σημαντικά είναι τα κρατίδια της Γερμανίας που υποβάθμισε η Moodys
4'

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Η Γερμανία, η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είναι το ένα από τα τέσσερα μέλη της Ευρωζώνης που διατηρούν την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους (το ΑΑΑ, δηλαδή), αλλά από την Δευτέρα, τόσο αυτή όσο και η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο είδαν την προοπτική του τριπλού τους Α να υποβιβάζεται σε «αρνητική» από «σταθερή», από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Μόνο η Φινλανδία, η τέταρτη οικονομία με ΑΑΑ παρέμεινε στο ίδιο πρόσημο με πριν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα πια ακόμη και η Γερμανία να χάσει το ένα της Α στο άμεσο μέλλον, με την ευρωζώνη να έχει μπει σε μια επικίνδυνη δίνη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, σήμερα η Moody’s προχώρησε και στην υποβάθμιση έξι κρατιδίων της Γερμανίας, και μάλιστα οικονομιών – κλειδιών για το ομοσπονδιακό κράτος. Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο τι ρόλο παίζει για την Γερμανία κάθε ένα από αυτά:

Βάδη – Βυρτεμβέργη

Πρωτεύουσα: Στουτγάρδη

Πληθυσμός: 11 εκατ. κάτοικοι

Βρίσκεται: Στο νοτιοδυτικό άκρο της Γερμανίας και συνορεύει με τη Γαλλία και την Ελβετία.

Οικονομία: Παρ’ ότι δεν έχει τον φυσικό πλούτο σε πρώτες ύλες που έχει η υπόλοιπη Γερμανία, η Βάδη – Βυρτεμβέργη είναι από τα πιο πλούσια μέρη σε ολόκληρη την Ευρώπη και με πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας μιας και είναι έδρα για πάρα πολλές βιομηχανίες. Μερικές εταιρείες που βρίσκονται εδώ: Daimler, Porsche, Bosch, Carl Zeiss, SAP. Επειδή όμως η οικονομία του στηρίζεται στην βαριά βιομηχανία, είναι λογικό το κρατίδιο να είναι ευάλωτο σε παγκόσμιες κρίσεις που μειώνουν τις εξαγωγές του.

Βαυαρία

Πρωτεύουσα: Μόναχο

Πληθυσμός: 12,5 εκατ. κάτοικοι

Βρίσκεται: Στο νοτιοανατολικό άκρο της Γερμανίας και συνορεύει με την Αυστρία και την Τσεχία.

Οικονομία: Όπως και η Βάδη – Βυρτεμβέργη, αποτελεί έδρα για μεγάλες βιομηχανίες. Οι πιο γνωστές είναι οι BMW, Audi, Grundig, Siemens, Continental, Adidas, Puma, αλλά και η ασφαλιστική Allianz. Ιστορικά είναι μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ευρώπης, αλλά εξαρτάται και αυτή πολύ από τις εξαγωγές της (αν και όχι τόσο όσο η Βάδη – Βυρτεμβέργη).

Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Πρωτεύουσα: Ντίσελντορφ

Πληθυσμός: 18 εκατ. κάτοικοι

Βρίσκεται: Στο Δυτικό άκρο της Γερμανίας και συνορεύει με το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

Οικονομία: Γνωστή και ως «η χώρα του κάρβουνου και του ατσαλιού», η περιοχή είναι από τις πιο πλούσιες σε πρώτες ύλες στην Ευρώπη. Με την εξέλιξη της οικονομίας και της τεχνολογίας ανέπτυξε όλους τους τομείς και είναι σήμερα η πιο σημαντική οικονομικά περιοχή ολόκληρης της Ευρώπης. 37 από τις 100 πιο μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις εδρεύουν εδώ. Ωστόσο το κατά κεφαλήν εισόδημα παραμένει μικρό σε σχέση με την υπόλοιπη Γερμανία και η ανεργία φτάνει το 8,1% που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στη χώρα, μετά το Βερολίνο.

Βερολίνο

Πρωτεύουσα: Βερολίνο

Πληθυσμός: 6 εκατ. κάτοικοι

Βρίσκεται: Στα βορειοανατολικά της χώρας, στην καρδιά του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, αλλά αποτελεί ξεχωριστό κρατίδιο, το μικρότερο σε έκταση της Γερμανίας.

Οικονομία: Με μεγάλη ανεργία (κοντά στα 13%) και εταιρείες που ειδικεύονται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών, αλλά και στον τουρισμό, είναι μια από τις πιο αδύναμες οικονομίες στην Γερμανία, αν και αναπτύσσεται ταχέως τα τελευταία χρόνια.

Βρανδεμβούργο

Πρωτεύουσα: Πότσνταμ

Πληθυσμός: 2,5 εκατ. κάτοικοι

Βρίσκεται: Στα ανατολικά της Γερμανίας και συνορεύει με την Πολωνία.

Οικονομία: Είναι η φτωχότερη επαρχία της χώρας και πολλοί κάτοικοί της προτίμησαν την εσωτερική μετανάστευση όταν ενώθηκε η Ανατολική με την Δυτική Γερμανία. Όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, η περιοχή γνώρισε μια πρωτοφανή άνθιση, λόγω και του χαμηλού κόστους του εργατικού δυναμικού, αλλά με τον καιρό έχασε τη φόρα της. Οι περισσότερες εταιρείες που εδρεύουν εδώ προσφέρουν υπηρεσίες, κυρίως οικονομικές.

Σαξονία-Άνχαλτ

Πρωτεύουσα: Μαγδεμβούργο

Πληθυσμός: 2,3 εκατ. κάτοικοι

Βρίσκεται: Στο κέντρο της χώρας, ανατολικά του Βρανδεμβούργου.

Οικονομία: Άλλη μια περιοχή που είδε την δομή της οικονομίας της να αλλάζει δραστικά από τη ένωση των δύο Γερμανιών. Πριν μια δεκαετία είχε φτάσει να έχει ανεργία μέχρι και 20%, αλλά πολύ μεγάλες επενδύσεις από το ομοσπονδιακό κράτος στις υποδομές έφεραν και εδώ μεγάλες βιομηχανίες και εδώ και μερικά χρόνια η περιοχή στάθηκε στα πόδια της μόνη. Η χημική βιομηχανία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρωτοστατούν στην άνθιση της οικονομίας της Σαξονίας-Άνχαλτ, αλλά η σημερινή υποβάθμιση από την Moody’s επανέφερε τους προβληματισμούς για το μέλλον της.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή