Daily Mail: Ο Χίτλερ παρενέβη για να σωθεί ένας Εβραίος
"Κάποιοι Γερμανοί Εβραίοι σώθηκαν από το Ολοκαύτωμα φεύγοντας από τη χώρα, κάποιοι άλλοι προτίμησαν να κρυφτούν και άλλοι αγωνίστηκαν να επιβιώσουν ώστε να απελευθερωθούν αργότερα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί", αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα και συνεχίζει πως ένας άνδρας, ο Eρνστ Χες χρωστά τη ζωή του στην προσωπική παρέμβαση του Χίτλερ.
Ο Φύρερ, με προσωπική του επιστολή, διέταξε τον ηγέτη των SS να αφήσει ήσυχο τον Εβραίο δικαστή που ζούσε στο Ντίσελντορφ, καθώς στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο άνδρας υπήρξε διοικητής του.
Ο Χίτλερ αναπολούσε την εποχή που υπηρετούσε στο Δυτικό Μέτωπο με μεγάλη νοσταλγία αλλά και περηφάνια κι έτσι, ενώ 6 εκατ. Εβραίοι βρήκαν φριχτό θάνατο στο Ολοκαύτωμα, ο Χες ήταν ο μόνος που διεσώθη.
Η ιστορία έγινε γνωστή όταν η 86χρονη πλέον κόρη του δικαστή Ursula διηγήθηκε την ιστορία καθώς μια εφημερίδα έφερε στο φως της δημοσιότητας μία επιστολή όπου ο Χίτλερ διέταζε επίμονα τους συνεργάτες του να μην βασανίσουν ούτε να απελάσουν τον Χες.
Ένας φάκελος που υπήρχε στην Γκεστάπο του Ντίσελντορφ σχετικά με τον Χες, περιείχε την επιστολή του διοικητή της Γκεστάπο και των Ναζί στην πόλη, του Χάινριχ Χίμλερ, με ημερομηνία 27 Αυγούστου 1940, στην οποία αναφερόταν ότι ο Χες πρέπει να απαλλαχθεί και να προστατευθεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του Φύρερ.
Ο Χίμλερ ενημέρωνε όλες τις αρμόδιες αρχές και τους αξιωματούχους ότι δεν έπρεπε να συμβεί οτιδήποτε άσχημο στον δικαστή.
Η ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος ο Χες εκμυστηρεύτηκε στην κόρη του ότι ούτε αυτός ούτε οι παλιοί συμπολεμιστές τους θυμόνταν τον Χίτλερ όταν συναντήθηκαν σε επανασυνδέσεις στα 1920 και 1930, αν και ο Φύρερ πλέον ήταν ιδιαίτερα γνωστή πολιτική προσωπικότητα. Της είπε ότι ο μελλοντικός δικτάτορας μιλούσε σπάνια και είχε ελάχιστους φίλους ανάμεσα στους στρατιώτες. Οι ιστορικοί τα τελευταία χρόνια περιφρονούν την ιστορία του ηρωικού δεκανέα που μετέφερε μηνύματα από το ένα μέτωπο στο άλλο.
Το "ντουέτο" Χες και Χίτλερ
Ο Χες και ο Χίτλερ βρέθηκαν στο ίδιο στράτευμα στο μέτωπο της Φλάνδρας από το 1914-1918. Ο Χες είχε τραυματιστεί σοβαρά τον Οκτώβριο του 1914 και στη συνέχεια τον Οκτώβριο του 1916. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους έγινε προσωρινά ο διοικητής του λόχου του Χίτλερ. Αν και ο ίδιος ήταν βαπτισμένος προτεστάντης, η μητέρα του ήταν Εβραία κάτι που, σύμφωνα με τους φυλετικούς νόμους της Νυρεμβέργης του 1935 τους οποίους συνέταξαν οι Ναζί, τον κατέτασσε στη χορεία των εξ αίματος Εβραίων.
Ο Χες αναγκάστηκε βάσει του νόμου να παραιτηθεί από τη θέση του δικαστή το 1936, ενώ την ίδια χρονιά κακοποιήθηκε μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του. Είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον Χίτλερ την εξαίρεση του ίδιου και της κόρης του από τον φυλετικό νόμο: "Για εμάς είναι ένα είδος πνευματικού θανάτου να θεωρούμαστε Εβραίοι και να εκτιθέμεθα στη γενική περιφρόνηση". Είχε παντρευτεί μία προτεστάντισσα τη Μάρκαρε Χες από επιφανή οικογένεια, κάτι που βοήθησε στη σωτηρία του.
Η αδερφή του πέθανε σε θάλαμο αερίων στο Άουσβιτς καθώς η προστασία που του παρείχε ο Χίτλερ ήταν μόνο για τον ίδιο. Τον Οκτώβριο του 1937 μετέφερε την οικογένειά του στο Μπολζάνο της Ιταλίας, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει το 1939. Θεωρώντας πως η καλή του σχέση με τον Χίτλερ θα τον προστάτευε μετακόμισαν σε ένα βαυαρικό χωριό στα μέσα του 1940. Είχε και ο ίδιος ένας αντίγραφο από την επιστολή του Χίμλερ με τις εντολές του Χίτλερ.
Ωστόσο, στα τέλη του Ιουνίου 1941 αναγκάστηκε να παρουσιαστεί μπροστά στους Ναζί στο Μόναχο. Όταν παρέδωσε το γράμμα του Χίμλερ του το πήραν λέγοντάς του ότι είχε ανακληθεί η εντολή τον Μάιο του 1941 και πλέον ήταν ένας Εβραίος όπως όλοι οι άλλοι.
Πέθανε στη Φρανκφούρτη στις 14 Σεπτεμβρίου 1983 ενώ είχε λαμπρή καριέρα στη μεταπολεμική Δυτική Γερμανία.