Εσωτερικές πιέσεις στην Ουάσινγκτον να αναλάβει δράση στη Συρία

Η Ουάσινγκτον πρέπει να βοηθήσει περισσότερο τους Σύρους εξεγερμένους παρέχοντάς τους όπλα και αεροπορική υποστήριξη και να επισημάνει ξεκάθαρα στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τις γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεράσει υπό την απειλή μιας στρατιωτικής επέμβασης, όπως εκτίμησαν σήμερα αμερικανοί ειδικοί.
2'

Όσο περισσότερο διαρκεί η συριακή κρίση, που έχει ήδη φτάσει τον 17ο μήνα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αυξηθούν οι ευρείες σφαγές, επεσήμαναν οι ίδιοι απευθυνόμενοι στην αμερικανική Γερουσία. Ο Μάρτιν Ίντικ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, προειδοποίησε για τις «πολύ άσχημες επιπτώσεις» της τρέχουσας κατάστασης και δήλωσε: «Είναι σημαντικό να επέμβουμε με ενεργό τρόπο, αλλά πρέπει να το κάνουμε έξυπνα. Πρέπει να προσέξουμε σε ποιους δίνουμε όπλα», σημείωσε ο ίδιος, που σήμερα είναι διευθυντής διεθνούς πολιτικής στο Ινστιτούτο Brookings. Σύμφωνα με τον Ίντικ, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη άποψη για την ταυτότητα και τους στόχους των δυνάμεων που αποτελούν τη συριακή αντιπολίτευση.

Ο Άντριου Τάμπλερ του Ινστιτούτου για την Εγγύς Ανατολή (Institute for Near East Policy) προειδοποίησε την επιτροπή της Γερουσίας αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις για τον κίνδυνο το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. «Η Ουάσινγκτον και οι εταίροι της πρέπει να καθορίσουν και να ζητήσουν να γίνει σεβαστή μια κόκκινη γραμμή, ώστε να εμποδίσουν τη Συρία να χρησιμοποιήσει τα χημικά της όπλα», σημείωσε. Ο Τάμπλερ κάλεσε τις ΗΠΑ να απευθύνουν μια «έντονη προειδοποίηση» στον Άσαντ, επισημαίνοντάς του ότι «οι μαζικές ωμότητες θα προκαλέσουν άμεση στρατιωτική απάντηση». Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του όσον αφορά και την «επόμενη κυβέρνηση» της Συρίας, αν η Ουάσινγκτον δεν εμπλακεί περισσότερο στη συριακή κρίση. «Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πιθανόν ταυτόχρονα καχύποπτη και εχθρική προς τα αμερικανικά συμφέροντα», δήλωσε ο Τάμπλερ.

«Ο λόγος είναι απλός: η Ουάσινγκτον έχει περάσει πολύ καιρό να διαπραγματεύεται διπλωματικά στον ΟΗΕ αντί να βοηθά άμεσα τον συριακό λαό να επιταχύνει την πτώση του Άσαντ», πρόσθεσε. Ο Τζέιμς Ντόμπινς, ειδικός στη διεθνή ασφάλεια, τάχθηκε από την πλευρά του υπέρ της δημιουργίας μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Συρία, με στόχο την προστασία των πολιτών από την κυβερνητική καταστολή, όπως έγινε στην περίπτωση της Λιβύης πέρυσι. Ο Ντόμπινς εκτίμησε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να υπάρξει σχετικό αίτημα από τη συριακή αντιπολίτευση, ενώ έκρινε ότι η εξουσιοδότηση από τον ΟΗΕ είναι «ευκταία», αλλά «όχι απολύτως απαραίτητη».