Συρία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις σε Χαλέπι και Δαμασκό

Σύροι αντάρτες έστρεψαν το πυροβόλο ενός άρματος μάχης που κατέλαβαν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων σήμερα, βομβαρδίζοντας μια αεροπορική βάση που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως επιχειρησιακό κέντρο των ενισχύσεων των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην μάχη για το Χαλέπι.
4'

Από την πλευρά τους, οι τακτικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη συνοικία Σαλαχεντίν στο Χαλέπι με τα πυροβόλα αρμάτων μάχης και με πυροβολικό, όπως και την περιοχή Τελ Ριφάατ, ανάμεσα στο Χαλέπι και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Στην πρωτεύουσα Δαμασκό δυνάμεις κατέλαβαν μια συνοικία και σκότωσαν τουλάχιστον 43 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άοπλους πολίτες, ανέφεραν κάτοικοι και ακτιβιστικές οργανώσεις.

Οι μάχες για τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας σηματοδοτούν την ταχεία ολίσθηση της χώρας σε εμφύλιο πόλεμο, 17 μήνες μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων που αποτέλεσαν την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ.

Νωρίτερα σήμερα, μεταδόθηκε από αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή στη CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών να υποστηρίξουν μυστικά τους εξεγερμένους. Ως σήμερα, η Ουάσινγκτον παρείχε «μη-θανατηφόρα» βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς.

Η βία στη Συρία, η οποία έχει ήδη στοιχίσει 18.000 ζωές κατά εκτιμήσεις, επιδεινώνεται. Πάνω από 180 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες: οι 133 ήταν πολίτες, περιλαμβανομένων ανταρτών και πρώην ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας, τουλάχιστον 20 αντάρτες, ενώ οι 45 ήταν μέλη των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Άσαντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων έχει σχεδόν αδύνατη στο Χαλέπι από το απόγευμα της Τετάρτης, γεγονός που οδηγεί τους αντικαθεστωτικούς και κατοίκους να αναμένουν ότι επίκειται άμεσα η έναρξη μιας γενικευμένης στρατιωτικής επιχείρησης.

Στην Δαμασκό, η συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι «δεκάδες τρομοκράτες και μισθοφόροι παραδόθηκαν ή σκοτώθηκαν», όταν ο στρατός επιτέθηκε και κατέλαβε τη συνοικία Τζντάιντετ Αρτούζ, ενώ αντίθετα αντικαθεστωτικοί έκαναν λόγο για συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων.

Στο Χαλέπι, μια πόλη που δεν είχε πληγεί ιδιαίτερα από την εξέγερση για ένα μεγάλο διάστημα, η κατάσταση έχει ανατραπεί. Μεγάλο μέρος των κατοίκων του, που φθάνουν τα 2,5 εκατ., έχουν εγκαταλείψει την πόλη, ενώ όσοι έχουν μείνει σε αυτή βρίσκονται παγιδευμένοι σε πεδία μάχης, αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, νερό και φυσικό αέριο, και τα νοσοκομεία και οι κλινικές εκστρατείας πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τους τεράστιους αριθμούς των τραυματιών έπειτα από μια εβδομάδα αδιάκοπων μαχών.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ έκανε σήμερα λόγο για περαιτέρω «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» και ανακοίνωσε ότι στέλνει προμήθειες σε τρόφιμα για έως και 28.000 ανθρώπους. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας στο μεταξύ εκτίμησε ότι 3 εκατ. Σύροι θα χρειαστούν βοήθεια σε τρόφιμα τους επόμενους 12 μήνες, αφού η σύγκρουση έχει εκμηδενίζει τη συγκομιδή των γεωργικών και των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα συναντήθηκε στο Αμάν με τον βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την άφιξη όλο και μεγαλύτερων αριθμών Σύρων προσφύγων, που εκτίμησε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως «οι συνέπειες» της κρίσης στη Συρία ενδέχεται να πλήξουν «τη σταθερότητα στην περιφέρεια». Οι ΗΠΑ «συνεργάζονται πολύ στενά» με τους Ιορδανούς για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους περίπου 150.000 Σύρους που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, διαβεβαίωσε ο Πανέτα.

Τουλάχιστον 276.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από τον Μάρτιο του 2011 και έχουν φθάσει κυρίως στην Ιορδανία, στην Τουρκία και στο Λίβανο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί υποστήριξαν χθες ότι η παρουσία «τρομοκρατικών» οργανώσεων στη Συρία αποτελεί «κοινή απειλή», ενώ η Άγκυρα κατήγγειλε την διείσδυση του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στη βόρεια Συρία. «Οποιαδήποτε απόπειρα από οιαδήποτε βίαιη ομάδα ή οργάνωση να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας θα θεωρηθεί κοινή απειλή που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού», ανέφεραν.

Η άσκηση του τουρκικού στρατού με τη συμμετοχή δεκάδων αρμάτων μάχης και συστοιχιών πυραύλων που έγινε νωρίτερα χθες πολύ κοντά στα σύνορα αποτέλεσε μια επίδειξη δύναμης έναντι των Κούρδων ανταρτών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.