Οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά δεν έφεραν αποτελέσματα

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους «έξι» και την Τεχεράνη,...
1'

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους «έξι» και την Τεχεράνη, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χωρίς να υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, η οποία λειτούργησε ως μεσολαβητής της ομάδας των 5+1, δήλωσε ότι παρουσίασαν στο Ιράν συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα και καμία μέχρι στιγμής δεν έγινε αποδεκτή από την ιρανική πλευρά.

Η ίδια τόνισε ότι η «πόρτα είναι ανοιχτή» για περαιτέρω διάλογο αλλά ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται τώρα στο «γήπεδο» του Ιράν.

Ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών, Σαϊντ Τζαλίλι, δήλωσε μετά το πέρας των συνομιλιών ότι οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να σέβονται το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου. Το Ιράν δείχνει να επιμένει σε συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι δεν είναι αποδεκτοί από την Δύση, μεταξύ των οποίων και η άρση των κυρώσεων.

Ο ιρανός επικεφαλής ανακοίνωσε επίσης ότι οι συνομιλίες με τους «έξι» για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα επαναληφθούν, αλλά δεν έχει οριστεί ο χρόνος και ο τόπος της διεξαγωγής τους.