Ο Φίνι ζήτησε την παραίτηση Μπερλουσκόνι
Επίσημα ζήτησε την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Τζανφράνκο Φίνι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere Adriatico.
Πιο αναλυτικά, ο Φίνι, επικεφαλής του κόμματος «Λαός και Ελευθερία», τόνισε ότι «ασφαλώς, συμμερίζεται τις απόψεις των μελών του κόμματός του, που έχουν εκφρασθεί δημοσίως υπέρ της παραίτησης του μεγιστάνα-πρωθυπουργού».
«Η πολιτική εξουσία δεν πρέπει να φοβάται ότι οι έρευνες των εισαγγελέων θα μειώσουν την ισχύ και την κυριαρχία της. Αν μέσα στο όλο σύστημα- συνεχίζει ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής- υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις, πρέπει να μπορούν να έλθουν στο φως. Κάτι τέτοιο ευνοεί, πρώτα απ’ όλα, την ποιότητα της δημοκρατικής ζωής».
Σύμφωνα όμως, με τον Τζανφράνκο Φίνι, «ο προβληματισμός και ο ανοικτός διάλογος , στο εσωτερικό της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς, υπέστησαν μια βίαιη καταστολή».
Στον Φίνι απάντησε ο πρόεδρος των βουλευτών του κεντροδεξιού «Λαού της Ελευθερίας», Φαμπρίτσιο Τσικίτο: «ο πρόεδρος της βουλής, με το αίτημά του αυτό, αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι δεν είναι αμερόληπτος. Κατά συνέπεια, είναι ο ίδιος που πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά του, και να συνεχίσει ανοικτά, χωρίς θεσμικές προστασίες, τον πολιτικό του αγώνα», δήλωσε ο Τσικίτο.
Στο μεταξύ, ο υπουργός δικαιοσύνης, Αντζελίνο Αλφάνο, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky Tg24»,αφήνει να εννοηθεί ότι το «όχι» του Μπερλουσκόνι στους δικαστικούς, μπορεί και να μην είναι οριστικό: « Δεν είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός, δεν θέλει να παρουσιαστεί ενώπιον των δικαστικών. Δεν θέλει να συναντήσει τους εισαγγελείς, αλλά πρόκειται για μια στρατηγική που προβλέπεται από τον νόμο», τονίζει ο Αλφάνο. Σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό δικαιοσύνης « αν η υπόθεση, από τα χέρια των εισαγγελέων, περάσει σε εκείνα των δικαστών, τότε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πάει να καταθέσει».
Ο δε υπουργός Εσωτερικών και στέλεχος της Λέγκα του Βορρά, Ρομπέρτο Μαρόνι, τέλος, σε επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», προσπαθεί να ρίξει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης: «Ζητάμε απ’ όλους, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να καταθέσουν τα όπλα, της καθημερινής αναμέτρησης σχετικά με θεωρίες, μηχανορραφίες, καταδιώξεις. Πρέπει να ξαναρχίσουμε όλοι να ασχολούμεθα, μόνο με το αντικείμενο για το οποίο μας εξέλεξαν. Να αντιμετωπίσουμε, λύνοντάς τα, δηλαδή, τα προβλήματα των πολιτών», γράφει ο Μαρόνι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ