Συρία: Φονικές μάχες στο Χαλέπι
Κοντά στη Δαμασκό, οι τακτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στην Μουανταμίγια αλ Σαμ και άρχισαν να «βάζουν φωτιά σε σπίτια και εμπορικά καταστήματα», ενώ οι σοροί τριών ανδρών που έπεσαν θύματα συνοπτικών εκτελέσεων βρέθηκαν στην πόλη, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.
Στο Χαλέπι, πολλές συνοικίες βομβαρδίστηκαν και νέες μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τις τακτικές δυνάμεις ξέσπασαν στην Σουλεϊμάν αλ Χάλαμπι, τη συνοικία όπου μια Γιαπωνέζα δημοσιογράφος, η Μίκα Γιαμαμότο, σκοτώθηκε τη Δευτέρα, ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις.
Στην μητρόπολη αυτή, όπου εδώ και ένα μήνα διεξάγεται μια μάχη που θεωρείται κρίσιμη για τα δύο στρατόπεδα, εννιά πολίτες σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς, ανάμεσά τους δύο γυναίκες, ένα αγόρι εννιά ετών και ένα κορίτσι πέντε ετών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών.
Πάντως μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά ο συνταγματάρχης Άμπντελ Τζαμπάρ αλ Οκάιντι δήλωσε πως οι αντάρτες ελέγχουν σχεδόν τα δυο τρίτα της πόλης. «Ελέγχουμε πλέον πάνω από το 60% της πόλης του Χαλεπιού. Κάθε μέρα παίρνουμε τον έλεγχο και άλλων συνοικιών», υποστήριξε.
Στην επαρχία εξάλλου, οι πόλεις Μάρεα και Ταλ Ριφάατ βομβαρδίστηκαν το πρωί από τις δυνάμεις του καθεστώτος. Βόμβες σκότωσαν έναν άνδρα κι ένα παιδί στην Μάρεα, αλλά το μεσημέρι, το σφυροκόπημα σταμάτησε και ορισμένα καταστήματα ήταν ανοιχτά στο κέντρο της, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Ενισχύσεις και των δύο πλευρών κατευθύνονται προς το Χαλέπι. Είναι ένας πόλεμος που θα κρατήσει πολύ καιρό», ανέφερε.
Πιο κοντά στην πρωτεύουσα, το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι βρέθηκαν τα πτώματα 6 ανδρών στην Κάνταμ, νότια της Δαμασκού, μερικές ώρες μετά την απαγωγή τους σε ένα τέμενος του προαστίου αυτού της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την ΜΚΟ, αυτοί σκοτώθηκαν από πυρά, ενώ τα πτώματά τους έφεραν σημάδια βασανιστηρίων. Στην συνοικία Καμπούν, στο μεταξύ, βρέθηκαν 12 σοροί, ανάμεσά τους και δύο παιδιών.
Χθες σε ολόκληρη τη Συρία σκοτώθηκαν 167 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 88 πολιτών, 32 ανταρτών και 47 στρατιωτών, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο, το οποίο κάνει λόγο για πάνω από 23.000 νεκρούς από τον Μάρτιο του 2011, όταν είχε ξεσπάσει η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στο μεταξύ οι Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σήμερα σε μια «τακτική υποχώρηση» από περιοχές στη νότια επαρχία Ντεράα έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς του πυροβολικού σε αυτές.
«Οι κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκόπησαν με πυροβολικό την περιοχή αλ Χάρακ τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά το πρωί έκαναν έφοδο στα προάστια του χωριού αναγκάζοντας τους μαχητές μας να υποχωρήσουν, αφού είχαν έλλειψη πυρομαχικών», είπε ο Αμπού Άχμαντ αλ Χουράνι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ).