Στα πιο πολυτελή κελιά του κόσμου!
Η πραγματικότητα της Νορβηγίας όμως αυτά ακριβώς έχει να προσφέρει σε όσους περνούν τις πόρτες των φυλακών της. Με αφορμή την καταδίκη του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σε 21 χρόνια φυλάκισης, την ανώτατη ποινή που ισχύει στην χώρα, τα μέσα όλου του κόσμου ασχολήθηκαν με τα πολυτελέστατα κελιά, τα οποία θα μπορούσαν άνετα να είναι χώροι κατοικίας.
Η φιλοσοφία που «δικαιολογεί» αυτή την πολυτέλεια είναι ότι αφού η ανώτατη ποινή που ισχύει στη χώρα είναι τα 21 χρόνια, τότε ο φυλακισμένος θα πρέπει από την πρώτη μέρα που θα μπει στο κελί, να ετοιμάζεται για την απελευθέρωσή του. Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό είναι να βρίσκεται σε ανάλογο περιβάλλον που θα του επιτρέπει κάτι τέτοιο.
Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) σε έκθεσή της, αναφορικά με όσα προέκυψαν από την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ολλανδία (Οκτώβριος 2011), δεν κρύβει την ικανοποίηση της, για το υψηλότατο επίπεδο των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης, κρατουμένων και αλλοδαπών, που διαπίστωσε ότι υπάρχουν στις ολλανδικές φυλακές και στα κέντρα προσωρινής κράτησης.
Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι, οι σχέσεις μεταξύ του προσωπικού των φυλακών και των ατόμων που έχουν στερηθεί την ελευθερία τους, είναι γενικά πολύ καλές και δεν τέθηκαν υπόψη των μελών της Επιτροπής, καταγγελίες για σωματική κακομεταχείριση των κρατουμένων από τους φύλακες τους.
Μάλιστα σύμφωνα με την Επιτροπή οι υλικοτεχνικές υποδομές που υπάρχουν, τόσο στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης όσον και στα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών, χαρακτηρίζονται ως πρότυπο για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Διαβάστε επίσης:
Στηρίζουν την καταδίκη του Μπρέιβικ οι Νορβηγοί!
Νορβηγία: Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός για την υπόθεση Μπρέιβικ
Ικανοποιημένοι οι συγγενείς των θυμάτων του Μπρέιβικ