Σημαντική πτώση της δημοτικότητας του Ολάντ
Μολονότι δεν έχει ακόμη συμπληρώσει τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υφίσταται σημαντική πτώση της δημοτικότητάς του, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης αλλά και των διαφωνιών στους κόλπους των Σοσιαλιστών για ζητήματα όπως η Ευρώπη ή η πυρηνική ενέργεια.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, οι πολίτες που δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο του Γάλλου προέδρου έχουν μειωθεί σημαντικά (μεταξύ 44% και 54%, λένε οι εταιρείες δημοσκοπήσεων), ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό (46% ως 57%).
Η ανεργία πλησιάζει το όριο του 10%, η ανάπτυξη έχει αποτελματωθεί, οι τιμές των βασικών προϊόντων αυξάνονται ραγδαία, οι επιχειρήσεις ανακοινώνουν απολύσεις και μείωση θέσεων εργασίας, όλα αυτά συνέβαλαν καθοριστικά στην επιδείνωση της κατάστασης, ενώ η κοινή γνώμη γίνεται ανυπόμονη απέναντι σε μια κυβέρνηση που έδινε την εντύπωση ότι δεν βρισκόταν σε «επαρκή κινητοποίηση» τον Αύγουστο, σχολίασε ο Μπρις Τεντουριέ, αναλυτής του ινστιτούτου Ipsos.
Η επαναλαμβανόμενη εν χορώ από την γαλλική δεξιά κριτική σε βάρος της κυβέρνησης του Ολάντ κάνει λόγο για κυβερνητική «αδράνεια», ενώ και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν λέει ότι ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου ως σήμερα ισούται με «σχεδόν τίποτε».
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, κάνουμε μεταρρυθμίσεις αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο», σχολίασε σήμερα ο δεύτερος τη τάξει στην κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
Ο Ερό από την πλευρά του, που επικρίθηκε και στους κόλπους των Σοσιαλιστών ότι είναι υπερβολικά αθόρυβος, ζήτησε να κριθεί για το σύνολο του έργου του.
Η κυβέρνηση πρόκειται σε δύο εβδομάδες να εξετάσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας για ανειδίκευτους ή νέους με μικρή εξειδίκευση, ενώ την Τρίτη ανακοίνωσε μια μείωση της τιμής των καυσίμων.
Παρ' όλ' αυτά, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση, το 72% των Γάλλων θεωρεί ότι ο Ολάντ κινείται πάρα πολύ αργά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.
Ενώ ο Ερό παραδέχθηκε την Δευτέρα πως η κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να μειώσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2013 στο 1,2% -- ποσοστό που αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν πως θα έπρεπε να μειωθεί στο μισό.