Kόσμος χωρίς ναζισμό- Ημέρα κατά του φασισμού

Σήμερα Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του φασισμού. Είναι ημέρα πένθους για τους στρατιώτες, που έπεσαν στα πεδία των μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για τα εκατομμύρια των αμάχων, που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς και τους βασανισμένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Kόσμος χωρίς ναζισμό- Ημέρα κατά του φασισμού
2'

Και αυτήν την ημέρα οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσπαθούν για άλλη μια φορά να επιστήσουν την προσοχή στο πρόβλημα της ηρρωοποίησης των εγκληματιών ναζί και των σύγχρονων μορφών ρατσισμού.

Τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η ανθρωπότητα πλήρωσε μεγάλο τίμημα για να απαλλαγεί από το ναζιστικό ζυγό. Οι συνεργάτες του Χίτλερ θεωρούσαν τους κανόνες διεξαγωγής του πολέμου συναισθηματικές επινοήσεις. Θεωρούσαν ως κανόνα τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις, τη σχεδιασμένη εξόντωση ολόκληρων λαών. Όμως αυτά τα τρομερά μαθήματα σήμερα παραδίδονται στη λήθη. Το «φάντασμα του ναζισμού» περιφέρεται στην Ευρώπη, αποκτά πλήρως χειροπιαστά χαρακτηριστικά. Προηγούνται ως προς τον αριθμό των υποστηρικτών των ακροδεξιών ιδεών οι χώρες της Βαλτικής. Περίπου 40 χιλιάδες εξτρεμιστές υπολογίζεται ότι υπάρχουν στη Λιθουανία, περίπου από 30 χιλιάδες στη Λετονία και την Εσθονία. Στις χώρες αυτές διοργανώνονται ελεύθερες νεοναζιστικές συναθροίσεις και διαδηλώσεις, πορείες λεγεωνάριων των SS, υπενθυμίζει ο ειδικός του ρωσικού Ινστιτούτου Εθνολογίας και Ανθρωπολογίας Βλαντίμιρ Ζόριν:

Το ζήτημα είναι πώς η κοινωνία και η εξουσία αντιδρούν σε αυτά, σε ποιο βαθμό από θέσεις αρχής και με τον δέοντα τρόπο ενεργού υπ’ αυτές τις συνθήκες. Προς μεγάλη μας λύπη εδώ είναι ορατά τα διπλά μέτρα και σταθμά. Ενώ εδώ μέτρο πρέπει να υπάρξει μόνο ένα: ο νεοναζισμός και ο φασισμός δεν θα περάσουν.

Εν τω μεταξύ αυξάνει τη δημοτικότητά του το εθνικιστικό κίνημα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία. Τα κόμματα αυτής της πτέρυγας αποκτούν όλο και περισσότερες ψήφους, πράγμα το οποίο έχει την εξήγησή του, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Αντρονίκ Μιγκρανιάν:

Η φύση αυτών των κομμάτων και κινημάτων είναι η αύξηση της ξενοφοβίας, του θρησκευτικού και εθνικού μίσους. Είναι τεράστιος ο αριθμός των ανθρώπων άλλου δέρματος, άλλης θρησκείας, άλλων αξιών, που έχουν έρθει στην Ευρώπη. Μαζί τους όλο και συχνότερα προκύπτουν συγκρούσεις, εμφανίζεται έλλειψη ανεκτικότητας έναντι αυτών των ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει στη Γαλλία ως προς τους μετανάστες από την Αλγερία, το Μαρόκο και άλλες αραβικές και αφρικανικές χώρες. Αυτό συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή