Ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος το Κόσοβο

Παύει να ισχύει από σήμερα το καθεστώς διεθνούς επιτήρησης στο Κόσοβο, τεσσεράμισι χρόνια μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία και αποκτά καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και κυρίαρχου κράτους.
2'

Η διάλυση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης (ISG), η οποία ασκούσε την επιτήρηση, θα ανακοινωθεί το απόγευμα κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει μεγάλη γιορτή στην πρωτεύουσα Πρίστινα.

Στη συνεδρίαση αυτή θα παραστούν, εκτός από την τοπική πολιτική ηγεσία, ο «αρχιτέκτονας» της ανεξαρτησίας του Κοσόβου Μάρτι Αχτισάαρι, εκπρόσωποι 23 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισαν το Κόσοβο, όπως επίσης, εκπρόσωπος της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι κάλεσε τους πολίτες να γιορτάσουν τη σημερινή ημέρα, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική».

Στην Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης συμμετείχαν 25 χώρες, ανάμεσά τους η Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία, οι οποίες υποστήριξαν παρά την κατηγορηματική αντίθεση της Σερβίας, την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, το οποίο κατοικείται κατά πλειοψηφία από Αλβανούς. Η ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας κηρύχθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Είχε προηγηθεί ο πόλεμος του Κοσόβου που έφερε αντιμέτωπες τις δυνάμεις των ανταρτών και τον σερβικό στρατό (1998-1999) και οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (άνοιξη 1999), που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το έδαφος του Κοσόβου.

Στη συνέχεια ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, ο Φινλανδός Μάρτι Αχτισάαρι, εφάρμοσε διαδικασία ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου υπό διεθνή επιτήρηση, η οποία απορρίφθηκε από το Βελιγράδι.

Η διαδικασία αυτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου κατοικεί η σερβική μειοψηφία που αποτελεί το 10% του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων.

Ωστόσο, η αποστολή της Eulex, παροχής αστυνομικών και δικαστικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο παραμένει, η θητεία της οποίας παρατάθηκε μέχρι το 2014, όπως και της νατοϊκής δύναμης Kfor.