Η Αλβανία δεν επιτρέπει σε μαθητές να γραφτούν σε μειονοτικά σχολεία
Περισσότεροι από 300 νέοι μαθητές αναμένεται να γραφτούν φέτος στα σχολεία του Αργυροκάστρου, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι παιδιά βορειοηπειρωτών που επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη.
Πάνω από το ήμισυ των νέων μαθητών αναμένεται να γραφτούν σε σχολεία που η διδασκαλεία των μαθημάτων γίνεται στην ελληνική γλώσσα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού Top Channel ένα μέρος των αλβανών που επιστρέφουν στην χώρα αναμένεται να στείλουν τα παιδιά τους σε ελληνικά σχολειά μιας και δεν γνωρίζουν αρκετά καλά την αλβανική γλώσσα ούτως ώστε να ανταποκριθούν στα μαθήματα.
Όπως δηλώνει ο Μπουγιάρ Ντουντούμι, διευθυντής του σχολείου «Παντελή Σωτήρη» στο Αργυρόκαστρο, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των Αλβανών μαθητών που έρχονται απο την Ελλάδα.
"Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα μειονοτικό σχολείο, οι επαναπατρισμένοι γονείς δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εγγραφή των παιδιών τους σε αυτά τα σχολεία. Έχω διαπιστώσει ότι το επίπεδο της γνώσης της αλβανικής γλωσσας απο μαθητές που έρχονται από Ελλάδα είναι διαφορετικό και αυτό αποτελεί επιπλέων δυσκολία γι' αυτούς".
Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνση Εκπαίδευσης, φέτος ο αριθμός των μαθητών που θα ξεκινήσει τη διδασκαλία στα σχολεία της Αλβανίας είναι πολύ υψηλότερος από ό, τι πριν από ένα χρόνο, ενώ τα παιδιά που έρχονται από ελληνικά σχολεία θα αποτελέσουν φέτος το 3,5% των μαθητών.
Όπως δηλώνει ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στον νομό Αργυροκάστρου, Αριάν Πάνο, φέτος έχει δοθεί εντολή σε δεκάδες εκπαιδευτικούς να κάνουν υπερωρίες ούτως ώστε να μάθουν οι εν λόγω μαθητές την Αλβανική γλώσσα, σύμφωνα με τον "Βορειοηπειρώτη".
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγγραφές στο σχολείο ξένων γλωσσών οπου λειτουργεί και ελληνικό τμήμα θα διεξαχθούν με μοναδικό κριτήριο την ιθαγένεια, ενώ ολοι οι υπόλοιποι μαθητές θα εγγραφούν σε αλβανικά σχολεία, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσης της γλώσσας.
Συνεπώς αν ο μαθητής δεν κατάγεται από τα "αναγνωρισμένα" από το αλβανικό κράτος ως "μειονοτικά" χωριά, τότε δεν μπορεί να διδαχθεί στην μητρική του γλώσσα, την Ελληνική και αναγκαστικά θα απευθυνθεί προς τα συνήθη αλβανικά σχολεία.
Με τον τρόπο αυτό, μαθητές με καταγωγή από τα υπόλοιπα χωριά της Βορείου Ηπείρου δεν θα μπορούν να διδαχθούν στην ελληνική γλώσσα, μόνο και μόνο επειδή κατάγονται από τα χωριά που το αλβανικό κράτος δεν αναγνωρίζει ως "μειονοτικά" (!).
Εφόσον όμως το σχολειό «Παντελή Σωτήρη» είναι "μειονοτικό" και όπως δηλώνει ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στον νομό Αργυροκάστρου οι εγγραφές στο ελληνικό τμήμα του εν λόγο σχολείου θα διεξαχθούν με μοναδικό κριτήριο την ιθαγένεια, τότε στα υπόλοιπα τμήματά του (αγγλικο και γαλλικό) με ποια κριτήρια θα γίνουν οι εγγραφές αφού στην Αλβανία δεν υπάρχει ούτε αγγλική, ούτε γαλλική μειονότητα και ώς εκ τούτου ουτε παιδιά με τέτοια ιθαγένεια; Γιατι δυο μέτρα και δυο σταθμά απ τον "Βορειοηπειρώτη" Αριάν Πάνο;!!