Χ. Μιχάλτση: Μια ομογενής στο πλευρό του δημάρχου της Νέας Υόρκης
Διευθύντρια Επικοινωνιών και Διακυβερνητικών Σχέσεων του κ. Μπλούμπεργκ, η κα Μιχάλτση είναι ανάμεσα στους δέκα ανθρώπους που συναντώνται κάθε μέρα μαζί του. Η ίδια πιστεύει ότι η θέση του δημάρχου της Νέας Υόρκης είναι η δεύτερη σε σπουδαιότητα στις ΗΠΑ, κάτι που αναφέρει μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα».
«Πρόκειται για την δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας και σχέσεων», δηλώνει στην ομογενειακή εφημερίδα, αναφερόμενη στα καθήκοντά της, για τα οποία είχε και τα ανάλογα προσόντα όταν προσλήφθηκε, καθώς είναι πτυχιούχος Οικονομικών, με μάστερ στη Δημόσια Διοίκηση, από το πανεπιστήμιο «Fordham» της Νέας Υόρκης.
Νιώθει υπερήφανη για την ελληνική της καταγωγή, κάτι που υποδηλώνει ανοιχτά με την ελληνική σημαία στο γραφείο της. Άλλωστε, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης συχνά αναφέρεται στην κ. Μιχάλτση, η οποία τον προτρέπει να κάνει το ένα μετά το άλλο για τα ελληνικά θέματα, με τελευταία τη συμφωνία για την επανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, στο Σημείο Μηδέν.
Οι γονείς της κατάγονται από τη Νάουσα της Μακεδονίας. Η μητέρα της μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 17 ετών. Μετά από επτά χρόνια επέστεψε στην πατρίδα για να παντρευτεί τον κ. Μιχάλτση και επανήλθαν μαζί στην Αμερική μαζί.
Η Χάιντα Μιχάλτη είναι η μεγαλύτερη από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, η οποία εγκαταστάθηκε τελικά στην περιοχή Πέλχαμ Μπέι, στο Μπρονξ, όπου δραστηριοποιήθηκε στην ελληνική κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής. Εκεί, μαθήτευσε σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, αλλά και στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο αγαπούσε πολύ.
Όπως εκμυστηρεύεται στον «Εθνικό Κήρυκα», πάντα ανυπομονούσε να έρθει η ώρα να πάει στο Ελληνικό σχολείο και ακόμα και σήμερα χαίρεται όταν συναντά την παλιά της δασκάλα.
Η Χάιντα Μιχάλτση γνωρίζει τέλεια την ελληνική γλώσσα, αλλά μερικές φορές θα ήθελε, όπως λέει, να είχε δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην γραμματική, κενό που προσπαθεί να αναπληρώσει σήμερα.
Τόσο η ίδια, όσο και ο σύζυγός της, Γιώργος, με καταγωγή από την Καστοριά και την Κύπρο, διαβάζουν καθημερινά την ελληνική έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα» για να εξασκούνται στην ελληνική γλώσσα.
Το ζευγάρι, που σπούδασε στο «Fordham», παντρεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1988, ημέρα που λίγα χρόνια αργότερα σημαδεύθηκε από την τρομοκρατική επίθεση και τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ως εργαζόμενη για τον δήμαρχο Μπλούμπεργκ.
Η ημέρα της κας Μιχάλτση ξεκινά πολύ νωρίς.
«Ξυπνώ στις 6 το πρωί και διαβάζω όλες τις εφημερίδες, καθώς μπορεί να λάβω ένα τηλεφώνημα στις 7 από τον δήμαρχο και να με ρωτά "είδες αυτό το δημοσίευμα;"», λέει η κα Μιχάλτση στο ΑΜΠΕ.
Στο Δημαρχείο φτάνει στις 8:30 και στις 9 γίνεται συνεδρίαση προσωπικού. Της αρέσει να χαιρετά όλους, λέγοντάς τους «καλημέρα», γνωρίζοντας ότι από λεπτό σε λεπτό μπορεί να δημιουργηθεί χάος.
Όσο για τη διάθεση του δημάρχου της Νέας Υόρκης, η κ. Μιχάλτση είπε πως μπορεί να τη διαπιστώσει μόλις μπει μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων, στην οποία συμμετέχουν η ίδια, ο υπεύθυνος Τύπου, οι αναπληρωτές δήμαρχοι και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι.