Βουλγαρία:Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον πρώτο γνωστό τάφο επισκόπου
Ένα σπουδαίο εύρημα βρέθηκε στην εκκλησία του ανακτόρου της δεύτερης βουλγαρικής πρωτεύουσας Βελίκι Πρεσλάβ, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Νικολάι Οβτσάροφ για το πρακτορείο Focus. Ανακαλύφθηκε η πρώτη γνωστή μέχρι τώρα κηδεία επισκόπου.
"Αυτή η κηδεία δεν είναι από την βασιλική περίοδο του 9ου-10ου αιώνα, αλλά από το 13ο αιώνα. Αφού το Βελίκι Πρεσλάβ κατακτήθηκε από τους Βυζαντινούς η πόλη μετονομάστηκε σε Ιωαννούπολις προς τιμήν του αυτοκράτορα - κατακτητή Ιωάννη Α' Τσιμισκή.
Στο τέλος του 12ου αιώνα η πόλη ενσωματώθηκε πάλι στα όρια του βουλγαρικού κράτους. Τότε στην πόλη εγκαταστάθηκε ο Πέταρ, ένας από τους αδελφούς Ασέν και Πέταρ. Το Πρεσλάβ αυτήν την περίοδο ονομαζόταν "Πέτροβα ζεμιά" δηλ. "Η χώρα του Πέτρου", εξήγησε ο καθ. Οβτσάροφ. Στο εξής παρ' όλο που δεν ήταν ήδη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, το Βελίκη Πρεσλάβ ήταν μια από τις σημαντικότερες μητροπόλεις.
Ο μητροπολίτης του Πρεσλάβ πάντα ονομαζόταν "μητροπολίτης της πρώτης πρωτεύουσας" και ήταν πρώτος μετά τον Πατριάρχη στο Βελίκο Τάρνοβο.
"Μέχρι στιγμής ήταν γνωστά πολλά γεγονότα από την ιστορία του Βελίκι Πρεσλάβ τον 13ο αιώνα, αλλά δεν είχαμε βρει κηδεία επισκόπου, μητροπολίτη ή δεσπότη αυτής της περιόδου. Τώρα ανακαλύψαμε μια τέτοια κηδεία κοντά στην εκκλησία του ανακτόρου η οποία και κατά τον 13ο αιώνα ήταν η πιο σημαντική εκκλησία της πόλης", διευκρίνισε ο καθ. Οβτσάροφ.
"Βρέθηκε ένας σπουδαίος τάφος, στον οποίο ο άνθρωπος έχει τοποθετηθεί σε μια ημικαθισμένη στάση. Σε τέτοια στάση τα σώματα τοποθετούνταν μόνο στους επισκοπικούς τάφους κατά το Μεσαίωνα και την μεταγενέστερη εποχή. Έχουμε παρόμοια ευρήματα από το Βελίκο Τάρνοβο, το Αρμπανάσι, το Κάρτζαλι, το Μέλνικ κ.ά. Εύχομαι στο Βελίκι Πρεσλάβ που υπήρξε κατά τον 9ο-10ο αιώνα μια από τις μεγαλύτερες πόλεις, η δεύτερη στην Ευρώπη, να αποκαλυφθεί εξ ολοκλήρου και να εκτεθούν τα ευρήματα", κατέληξε ο Νικολάι Οβτσάροφ.