Η ελληνική κρίση «πρωτοσέλιδο» στα αμερικανικά ΜΜΕ
Εκτενείς αναφορές για τις περαιτέρω εξελίξεις στην ελληνική οικονομία φιλοξενούν σήμερα τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ.
Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» επισημαίνει τις «έντονες διαφορές» ως προς τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούν Ελλάδα και Ισπανία στο θέμα των περικοπών στον τομέα του προϋπολογισμού.
Όπως υποστηρίζεται, στην Ελλάδα η «μακρόχρονη γενναιοδωρία» του συνταξιοδοτικού της προγράμματος συνέβαλε στη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, καθώς αρκετά χρόνια πριν από την κρίση, οι πληρωμές σε συντάξεις στη χώρα έφθαναν το 14% του ΑΕΠ της. Ωστόσο, αυτές οι μέρες έχουν πλέον παρέλθει για την Ελλάδα, αναφέρεται, καθώς οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις θα αποφέρουν το μεγαλύτερο μέρος από τα 11,5 δισ. ευρώ που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές από την κυβέρνηση Σαμαρά. Η ίδια η ελληνική κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην επίτευξη του στόχου της, όσο ακόμη διαθέτει την απαιτούμενη αξιοπιστία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» προβάλει δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι αναφέρουν ότι σύμφωνα με προσχέδιο του προϋπολογισμού που η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για το έτος 2013, υπό το βάρος των νέων μέτρων λιτότητας που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές.
Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, όπως δήλωσε ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,8% τον επόμενο χρόνο, ακολουθώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών του ιδιωτικού τομέα και υποδεικνύοντας ότι οι αρχικές εκτιμήσεις από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ήταν υπερβολικά αισιόδοξες. Σήμερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα έπειτα από 10ήμερο διάλλειμα, οι επιθεωρητές της τρόικας, οι οποίοι και θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, για να εξετάσουν τα μέτρα λιτότητας που οριστικοποίησε η κυβέρνηση συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα.
Σε άρθρο του πρακτορείου «Μπλούμπεργκ» αναφέρεται ότι, ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία αναγκάζονται να υιοθετούν μέτρα λιτότητας που εξοντώνουν τις οικονομίες τους, η Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα παραμένουν απρόθυμες να προβούν σε μέτρα αποτροπής της διάσπασης της ευρωζώνης.