Έκτακτα μέτρα στο Μαρόκο για να αποφευχθεί το “φαινόμενο Τυνησία’’

Το Μαρόκο είναι προς το παρόν, η μόνη χώρα της Βορείου Αφρικής, η οποία έχει επηρεαστεί λιγότερο από το επαναστατικό κίνημα της Τυνησίας...
1'

Το Μαρόκο είναι προς το παρόν, η μόνη χώρα της Βορείου Αφρικής, η οποία έχει επηρεαστεί λιγότερο από το επαναστατικό κίνημα της Τυνησίας. Ακόμη και στην Βεγγάζη της Λιβύης έχουν προκληθεί μεγαλύτερες ζημιές. Παρόλα αυτά όμως, οι μαροκινές αρχές λαμβάνουν επώδυνα και δαπανηρά μέτρα για να αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη, παίρνοντας το ρίσκο να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Το Μαρόκο έχει μακρά παράδοση στις αυθόρμητες εξεγέρσεις, όπως αυτή του ψωμιού το 1981, η οποία άφησε 66 νεκρούς στην Καζαμπλάνκα, τους οποίους ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Driss Basri, ονόμασε «μάρτυρες της φραντζόλας». Η τελευταία και η πιο πρόσφατη, έγινε το 2007, αυτή του Σεφρού η οποία ήταν βίαιη, αλλά δεν είχε θανάτους. Οι άνεργοι απόφοιτοι, που αποτελούν το 27% όσων βγαίνουν από τα πανεπιστήμια, είναι αυτοί που συχνά συμμετέχουν στις διαδηλώσεις των μεγάλων πόλεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, ότι τα νέα έκτακτα μέτρα δεν ελήφθησαν για να αποτραπεί το «φαινόμενο Τυνησία». « Η μαροκινή κυβέρνηση δεν ενεργεί σύμφωνα με ότι συνέβη σε άλλες χώρες» δήλωσε ο Καλέντ Ναθίρι.

Πηγή: newscode.gr