Στη γαλλική Βουλή το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Σήμερα ξεκίνησε στη γαλλική Βουλή η συζήτηση για την έγκριση και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου.
2'

Η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία καλούνται να επικυρώσουν έως τα τέλη του Οκτωβρίου το Σύμφωνο, που καθορίζει τα όρια του ελλείμματος των 25 κρατών μελών.

Τα δύο Σώματα θα κληθούν επίσης να εγκρίνουν και νόμο που καθορίζει τους τρόπους εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου.

Το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών, που προβλέπονται για τις 9 και 10 Οκτωβρίου στην Εθνοσυνέλευση και κατόπιν στη Γερουσία, δεν αναμένεται να αποτελέσουν έκπληξη, χάρη στη δεδηλωμένη υποστήριξη της δεξιάς αντιπολίτευσης σε ένα Σύμφωνο που είχε διαπραγματευθεί και υπογράψει την 1η Μαρτίου ο τέως πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ωστόσο, για την κεντροαριστερή πλειοψηφία, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, το διακύβευμα είναι «να μπορέσει να πει ότι το Σύμφωνο εγκρίθηκε από την αριστερά χωρίς να έχει ανάγκη των ψήφων της δεξιάς», όπως τονίζουν τα Ηλύσια Πεδία.

Προκειμένου να συσπειρώσει τις γραμμές της παράταξης, ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό θέτοντας τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, υπογράμμισε σήμερα πως «η συνέπεια μίας αρνητικής ψήφου θα ήταν, και το γνωρίζετε καλά, μία πολιτική κρίση και μία κατάρρευση της νομισματικής ένωσης».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «το Σύμφωνο αυτό καθαυτό δεν επιβάλλει καμία υποχρέωση σχετικά με το επίπεδο των δημοσίων δαπανών».

«Εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει, εάν την καταδικάσουμε στην αδυναμία, εάν αρνηθούμε κάθε επέκταση, λόγω όσων ακόμη αναμένουμε, τότε θα είναι οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης εκείνες που θα κινηθούν πιο γρήγορα ακόμη», πρόσθεσε ο Ερό.

Η εσωτερική αντίθεση στο Σύμφωνο συνδυάζεται με τον ευσεβή πόθο του Ολάντ να μειώσει το έλλειμμα της Γαλλίας στο 3% του ΑΕΠ το 2013, θέμα το οποίο η κυβέρνηση δε σταματά να επαναλαμβάνει πως «είναι εντελώς διαφορετικό από το Σύμφωνο».

Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν έχει ήδη χαρακτηρίσει «ανέφικτο» τον στόχο λόγω της αναιμικής ανάπτυξης, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος Νταβίντ Ασουλίν υποστήριξε πως χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία στα ελλείμματα.

Πολλοί είναι οι οικονομολόγοι που θεωρούν βέβαιο πως η Γαλλία δεν θα επιτύχει τον στόχο του 2013 για λίγες ποσοστιαίες μονάδες, καθότι ο προϋπολογισμός βασίζεται στην υπόθεση εργασίας ότι η ανάπτυξη θα φθάσει το 0,8%, πράγμα που αυτοί θεωρούν ως ανεδαφικό.

Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση της εταιρείας BVA, που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Λε Παριζιάν, σχεδόν οι δύο στους τρεις Γάλλοι (ποσοστό 64%) θα ψήφιζαν υπέρ του Ευρωπαϊκού Συμφώνου εάν αυτό ετίθετο σε δημοψήφισμα, έναντι ποσοστού 34% που δηλώνει ότι θα το καταψήφιζε.