Βρέφος διαγνώστηκε με έξι όγκους στα μάτια
Μέσα στο αριστερό μάτι του μόλις εννιά εβδομάδων Romero φαινόταν μια περίεργη λευκή αντανάκλαση.
Ο πατέρας του, επαγγελματίας φωτογράφος και κάμεραμαν, ανησύχησε καθώς δεν είχε δει ποτέ του κάτι ανάλογο.
Ο γενικός γιατρός που επισκέφτηκαν τους παρέπεμψε σε ένα νοσοκομείο παίδων, όπου εκεί οι γιατροί τους είπαν τα δυσάρεστα νέα. Ο γιος τους είχε μια σπάνια μορφή καρκίνου. Είχε έναν πολύ μεγάλο όγκο πίσω από το αριστερό του μάτι και άλλους πέντε μικρότερους πίσω από το δεξί.
Τέσσερις μήνες μετά ο Romero εξακολουθεί να κάνει χημειοθεραπεία και θεραπείες με λέιζερ.
Οι γονείς του αποφάσισαν να μιλήσουν για την ασθένεια του μικρού Romero, προκειμένου να γνωρίσουν κι άλλοι γονείς την ασθένεια και να προσέχουν τα «σημάδια».
«Όταν μας είπαν ότι είχε όγκους καταρρεύσαμε. Η Leonie έκλαιγε συνέχεια, έκανε σαν υστερική. Κανείς από την οικογένειά μας δεν είχε κάτι ανάλογο. Χάσαμε τη Γη κάτω από τα πόδια μας. Ο Romero ανταποκρίνεται καλά στις θεραπείες. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ξυπνά αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της χημειοθεραπείας είπε ο κ. Norville.
«Ο Romero είναι το πρώτο μας παιδί και έτσι τραβούσαμε συνέχεια φωτογραφίες. Μερικές φορές στις φωτογραφίες παρατηρούμε αυτό που είναι γνωστό ως "red eye" αλλά αυτό που είδαμε έμοιαζε σαν μια τρύπα μέσα στο μάτι του. Ο γιατρός που τον εξέτασε είπε ότι παρατήρησε ότι δεν υπήρχε αντανάκλαση φωτός όταν φώτιζε στα μάτια του και μας παρέπεμψε στο παιδιατρικό νοσοκομείο του to Birmingham. Μέσα σε λίγες μέρες οι εξετάσεις έδειξαν ότι υπέφερε από πολλούς όγκους στα μάτια» πρόσθεσε.
Η διάγνωση ήταν ρετινοβλάστωμα (retinoblastoma), κακοήθης όγκος που εντοπίζεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Δύο στα πέντε περιστατικά ρετινοβλαστώματος είναι κληρονομικά. Η ασθένεια εμφανίζεται σε 50 παιδιά κάτω των πέντε ετών το χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία.
Αν διαγνωσθεί εγκαίρως οι πιθανότητες να θεραπευτεί εντελώς είναι 95%.