Γερμανός Υπουργός: Στο τέλος η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ
Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο τέλος θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β' για ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Οι κίνδυνοι από μια ελεγχόμενη έξοδο είναι σαφώς μικρότεροι από αυτό που πολλοί φοβούνται», καθώς, όπως λέει, οι μεγάλες τράπεζες δεν έχουν πλέον σχεδόν καθόλου ελληνικά κρατικά ομόλογα, πραγματοποιήθηκε ένα συνολικό κούρεμα χρέους και, επιπλέον, η Ελλάδα παραμένει η τρίτη κατά σειρά χώρα στην είσπραξη κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα εξακολουθήσει να λαμβάνει και κοινοτική διαρθρωτική βοήθεια.
«Εκφράζω τον σκεπτικισμό μου σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις. Σύμφωνα με την άποψη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα χρειάζεται πλήρη "ανοικοδόμηση". Αυτό είναι κώδωνας κινδύνου. Πρέπει όμως τώρα να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας για να αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει. Η ιδέα του Πέερ Στάινμπρουκ, απλώς να συνεχίσουμε να πληρώνουμε απεριόριστα για την Ελλάδα, δεν αποτελεί εναλλακτική. Εάν η Γερμανία πρέπει στο τέλος να πληρώνει επί μονίμου βάσεως για όλες τις υπερχρεωμένες χώρες, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν οι πολίτες με δημοψήφισμα» επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε απόψε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Focus».
Ερωτηθείς πάντως εάν ενοχλείται που κάποια κόμματα στην Ελλάδα ψηφοθηρούν εκμεταλλευόμενα τις θέσεις τους περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Σέντερ κάνει λόγο για «μέρος της ελληνικής εκλογικής εκστρατείας», αλλά τονίζει ότι ευθύνη των Γερμανών πολιτικών είναι η σωστή διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων. «Στην Ελλάδα κάποιοι έφτασαν να καίνε φωτογραφίες της καγκελαρίου Μέρκελ και εμείς εξακολουθούμε να στηρίζουμε τη χώρα. Δεν είναι πολλές οι χώρες που θα έκαναν το ίδιο», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά κρατικών ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες, ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει το μέτρο «παυσίπονο, αλλά όχι θεραπεία» για τα προβλήματα της Ευρωζώνης και τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ.