DW: Η παλαιότερη ζυθοποιία του κόσμου
Το παλιό μοναστήρι Βαϊενστέφαν βρίσκεται σε έναν καταπράσινο λόφο έξω από το Μόναχο. Η ιστορία του έχει τις ρίζες της στο 725, όταν ο επίσκοπος Κορμπίνιαν ανακάλυψε εδώ μια πηγή. Το 1040 οι κάτοικοι, εμπνευσμένοι από αυτή την ιστορία, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη ζυθοποιία.
Σήμερα εδώ βρίσκεται και ένα πανεπιστημιακό τμήμα ζυθοποιίας. Ο νέος φοιτητής ζυθοποιίας Μαξ Άιχστετ ξεναγεί γκρουπ τουριστών στους χώροτς του παλαιότερου ζυθοποιείου του κόσμου.
Κανόνας καθαρότητας
Νερό, βύνη και λυκίσκος. Αυτά και μόνο αυτά είναι τα συστατικά με τα οποία φτιάχνεται η βαυαρική μπύρα.
Το Βαϊενστέφαν μεταξύ 1920-1940
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ο Μαξ αναφέρει ότι μόνο οι Βαυαροί ζυθοποιοί ακολουθούν ακόμη αυστηρά τον κανόνα του 1516. Τον 14ο αιώνα το δικαίωμα παραγωγής μπύρας κατείχαν μόνο οι τοπικοί άρχοντες. Μετά την αλλαγή του κλίματος και τις μαζικά κακές σοδειές του 15ου και 16ου αιώνα, οι οποίες δυσκόλευαν την παραγωγή κρασιού, η μπύρα εξελίχθηκε σε εθνικό πότο.
Το ατσάλι αντικαθιστά το χαλκό
Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στο Βαϊενστέφαν δεν έχουν αλλάξει, σε αντίθεση με τον τρόπο παραγωγής και διανομής της μπύρας. Μέσα σε δοχεία ανακατεύεται και θερμαίνεται νερό και βύνη από κριθάρι στους 60 και στη συνέχεια στους 75 βαθμούς Κελσίου. Από τη δεκαετία του ’80 το ζυθοποιείο χρησιμοποιεί δοχεία από ατσάλι αντί για χαλκό, τα οποία υστερούν μεν στην όψη, αλλά δεν αλλοιώνουν το χρώμα και τη γεύση της μπύρας.
Τα ατσάλινα δοχεία μέσα στα οποία παράγεται η μπύρα
Έπειτα βράζεται το μίγμα με λυκίσκο και φιλτράρεται. Αργότερα, σε υπόγειους χώρους και με μέσα τελευταίας τεχνολογίας γίνεται η ζύμωση με την προσθήκη μαγιάς, η οποία δημιουργεί αργότερα τον χαρακτηριστικό αφρό.
Μπύρα και καλή διάθεση
Για ένα συγκεκριμένο είδος μπύρας που παράγει το Βαϊενστέφαν, η εταιρεία έλαβε πέρσι το βραβείο της καλύτερης μπύρας στον κόσμο. Κάθε χρόνο παράγονται εδώ 32.000 εκατόλιτρα μπύρας, από τα οποία το 50% εξάγεται σε 48 χώρες του κόσμου. «Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η μπύρα μας σε χώρες όπου οι άνθρωποι αγαπούν το γλέντι, όπως στις χώρες της Μεσογείου, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ισραήλ», λέει ο Φρανκ Φάιφερ, εκπαιδευτικός στο τμήμα ζυθοποιίας του Βαϊενστέφαν.
Με μέσα τελευταίας τεχνολογίας ελέγχεται η παραγωγή
Σύμφωνα με την εθνολόγο Σιμόνε Έγκερ η μπύρα έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό.«Η μπύρα στη Βαυαρία παίζει και έναν επικοινωνιακό ρόλο: Υπάρχουν οι μεγάλες μπυραρίες μέσα από τις οποίες η μπύρα αντανακλά μια συλλογική εμπειρία. Ας μην ξεχνάμε ότι στο "Οκτόμπερφεστ" έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να πιουν μπύρα».
Επικοινωνία και αμεσότητα, λοιπόν. Όπως φαίνεται από εδώ εξάγεται ένας ολόκληρος τρόπος ζωής και όχι απλά ένα αλκοολούχο πότο. Και αυτό είναι ίσως η μεγάλη επιτυχία της βαυαρικής μπύρας εντός και εκτός συνόρων.