Οι Τούρκοι βγάζουν τον στόλο τους – Ένοπλες συμπλοκές στα σύνορα
Η Άγκυρα προχώρησε σε αντίποινα πλήττοντας θέσεις στη συριακή επικράτεια με συνεχείς βολές πυροβολικού. Την ίδια ώρα από την κύρια βάση του τουρκικού Ναυτικού στο Golcuk απέπλευσε μεγάλη νηοπομπή του τουρκικού Στόλου με κατεύθυνση την Ν/Α Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Συρίας. Μάλιστα, για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής έντονης και διαρκούς ναυτικής παρουσίας στην περιοχή η Άγκυρα διαμόρφωσε το σχέδιο δράσης Barbaros το οποίο περιλαμβάνει την διαρκή παρουσία σημαντικών μονάδων του τουρκικού Ναυτικού σε ολόκληρη την Μεσόγειο και φυσικά στην Αν. Μεσόγειο. Στην δύναμη αυτή συμμετέχουν 4 φρεγάτες 5 πυραυλάκατοι, 3 πλοία της Ακτοφυλακής και ένα πλοίο ανεφοδιασμού στόλου.
Τη δύναμη αυτή θα συνοδεύουν υποβρύχια, ενώ αριθμός μαχητικών F-16 και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας CN-235 MPA θα καλύψουν από αέρος τον τουρκικό Στόλο. Με την δικαιολογία των ναυτικών γυμνασίων και ενώ ήδη ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει εκφράσει μεν, ότι δεν επιθυμεί πόλεμο, αλλά «απλά» …θέλει να πάρει τα ..μέτρα του για παν ενδεχόμενο, ενεργοποιεί κάτω από την «ομπρέλα» της δήθεν διεθνούς τρομοκρατίας την NAVTEX που έχει εκδώσει και βγάζει τον στόλο της.
Πρόκειται για την NAVTEX, που εξέδωσε η ίδια η Τουρκία, σύμφωνα με την οποία ετσιθελικά η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελεί σε μόνιμη βάση την επιχειρησιακή αποστολή με τίτλο «Ασπίδα του Αιγαίου και της Μεσογείου» (Aegean - Mediterranian Shield), κατά της τρομοκρατίας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, δηλώνοντας ευθαρσώς στο παγκόσμιο, ότι κουμάντο σε Αιγαίο και Μεσόγειο θα κάνει εκείνη και …σε όποιον αρέσει.
Με αυτή την προκλητική δικαιολογία, πριν ένα χρόνο, η τουρκική κορβέτα, ανοιχτά της Κέας είχε κάνει έλεγχο σε ελληνικό εμπορικό πλοίο! Με την φαιδρή αυτή δικαιολογία της δήθεν προστασίας της Οικουμένης από την διεθνή τρομοκρατία, ο αρχιτρομοκράτης της «γειτονιάς» θα προσπαθήσει να επιβάλει ένα καθεστώς ελέγχου οποιοδήποτε πλοίου πλέει στην θαλάσσια περιοχή των ακτών της Συρίας, αποτελώντας ένα ακόμη μοχλό πίεσης στην Δαμασκό, αλλά και φέρνοντας τον στόλο σε απόσταση βολής από τις ακτές της Συρίας. Σημειώνεται πάντως, ότι στην περιοχή και η Ρωσία έχει στείλει ένα πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ αναμένεται να καταφτάσει στα ανοιχτά της άλλο ένα σκάφος της.
Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Συριακού Στρατού και ενόπλων από την Τουρκία
Η συριακή τηλεόραση υποστήριξε, ότι Σύροι στρατιώτες απέτρεψαν τη διείσδυση «ένοπλων ομάδων» από τη γειτονική Τουρκία στο συριακό έδαφος. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι ένοπλοι επιχείρησαν να μπουν στην πόλη Χίρμπετ αλ-Τζους που βρίσκεται πάνω στα σύνορα των δύο χωρών.
«Οι Σύροι στρατιώτες αντιμετώπισαν και σκότωσαν τους περισσότερους από τους ενόπλους, πολλοί από τους οποίους ήταν ξένοι, συμπεριλαμβανομένου και ενός Τούρκου υπηκόου», μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση. Την Πέμπτη η τουρκική εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της Συρίας και αμέσως μετά ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε στόχους εντός του συριακού εδάφους, σε αντίποινα για την επίθεση με όλμους που σημειώθηκε την Τετάρτη στο χωριό Ακτσάκαλε, στην οποία σκοτώθηκαν πέντε Τούρκοι. Νωρίτερα, μια ταξιαρχία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, απείλησε ότι θα εκτελέσει τους 48 Ιρανούς που αιχμαλώτισε τον Αύγουστο στη Δαμασκό. Οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι οι Ιρανοί όμηροι είναι μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ενώ η Τεχεράνη επιμένει ότι πρόκειται για σιίτες προσκυνητές.
Η συριακή αντιπολίτευση έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει το Ιράν ότι βοηθά στο καθεστώς του Άσαντ στην καταστολή της εξέγερσης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011. Την ίδια ώρα που υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις, σύμφωνα με σελίδα των αντιφρονούντων της Συρίας στο Facebook, «χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη Συρία ζητώντας να σταλούν όπλα στους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στον οποίο έχουν ενταχθεί πολίτες αλλά και λιποτάκτες του τακτικού στρατού. Όπως κάθε Παρασκευή, οι Σύροι κατέβηκαν στους δρόμους εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Αυτή τη φορά το σύνθημα ήταν: «Θέλουμε όπλα και όχι δηλώσεις για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», όπως έγραψαν οι ακτιβιστές στη σελίδα της «Συριακής Επανάστασης 2011».
Στο κουρδικό χωριό Κουμπανί, στην περιοχή του Χαλεπιού, εκατοντάδες νέοι και παιδιά διαδήλωσαν κρατώντας κουρδικές σημαίες και λάβαρα της συριακής επανάστασης, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube. Στο ίδιο το Χαλέπι, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας όπου οι αντάρτες συγκρούονται με το στρατό εδώ και τρεις μήνες, έγιναν διαδηλώσεις σε πολλά προάστια, όπως στο Χανάνο, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη Δαμασκό μερικές δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Μπαρζέ ενώ διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Χάμα, στη Χιλφάγια και στο Χαν Σεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ.
Διαβάστε επίσης: