Ιράν: Σταματούν οι εισαγωγές μη «ουσιωδών αγαθών»

Η ιρανική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ότι «με σκοπό την εξοικονόμηση του συναλλάγματος σταματούν οι εισαγωγές μη ουσιωδών αγαθών».

Ιράν: Σταματούν οι εισαγωγές μη «ουσιωδών αγαθών»
1'

Κάλεσε ακόμη τους πολίτες για τον ίδιο λόγο «να μειώσουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων και αυτοκινήτων, κατασκευασμένων στην αλλοδαπή».

Μέχρι και το '11, το Ιράν εισήγαγε αγαθά αξίας τουλάχιστον 50 δισ.δολαρίων, ετησίως, όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία.

Στους εισαγωγείς και κατ'εξοχήν αυτούς των ιατρικών ειδών, η κυβέρνηση από εδώ και πέρα θα προμηθεύει ποσότητες δολαρίων ΗΠΑ σε προνομιακή γι' αυτούς ισοτιμία ώστε να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους, ανακοινώνεται επίσημα ταυτοχρόνως.

«Το χαρτί για το κάπνισμα, οι χάρτινες ταπετσαρίες, τα κινητά, οι βαλίτσες, τα αυτοκίνητα, η ένδυση υπήχθησαν σε δύο ξεχωριστές απ αυτές τις 10 κατηγορίες», μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ISNA. Στο μεταξύ, το ιρανικό ριάλ διολισθαίνει απότομα, έναντι του αμερικανικού δολαρίου : η σημερινή ισοτιμία είναι «34 χιλιάδες προς ένα» κατώτερη και του ημίσεος της περυσινής τέτοια εποχή.

Η ισοτιμία αυτή είναι που καθορίζει προς το παρόν το ύψος του τζίρου στην εμπορική αγορά, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν στην κυβέρνηση σχέδιο για επιβολή αυξημένου ΦΠΑ για κάποια είδη καταναλωτικών αγαθών, εκτιμά το Ρόιτερς

Το κατα κεφαλήν εισόδημα στο Ιράν εκτιμήθηκε προσφάτως από το ΔΝΤ στα 6.400 δολάρια ετησίως, δηλαδή δε θεωρείται υψηλό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή