Το Πεντάγωνο κάνει όνειρα για φτηνό διάστημα

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί άρχισαν να σκέφτονται στα σοβαρά τη δημιουργία διαστημικών συστημάτων πολλαπλών χρήσεων νέας γενιάς. Η εκπόνησή τους δεν πρέπει να διακόπτεται ούτε ακόμα και σε συνθήκες περιορισμένου προϋπολογισμού, δηλώνουν στο Πεντάγωνο. Παρόλ΄ αυτά σήμερα στις ΗΠΑ δεν χρηματοδοτούνται νέα σχέδια τέτοιου είδους.
3'

Το κόστος μεταφοράς ενός κιλού φορτίου σε περίγεια τροχιά παραμένει πολύ υψηλό και ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες δολάρια. Το κόστος θα έπρεπε να είχε μειώσει η χρησιμοποίηση διαστημικών συσκευών πολλαπλής χρήσης – διαστημικών λεωφορείων. Όμως η τιμή εκτόξευσης ενός σατλ αποδείχτηκε αστρονομική – αντί των 20 εκατ. δολαρίων ξεπέρασε το ενάμιση δισεκατομμύριο. Ήδη το νέο αιώνα εμφανίστηκε το βάρους 5 τόνων μη επανδρωμένο διαστημοπλάνο Boeing X-37B – δημιούργημα της ΝΑΣΑ, το οποίο παραδόθηκε στο Πεντάγωνο. Και τα δυο σκάφη αυτού του τύπου πραγματοποίησαν το καθένα μια μυστική αποστολή, που σχετιζόταν με τη δοκιμή κάποιων δορυφορικών τεχνολογιών.

Η X-37B δεν είναι συσκευή, η οποία θα άνοιγε για το Πεντάγωνο το δρόμο των φτηνών εκτοξεύσεων. Η δημιουργία του είχε αρχίσει πριν 13 χρόνια. Η αντίληψή του απαρχαιώνεται, παρόλο που έχει δώσει πείρα για την κατασκευή μικρών διαστημοπλάνων. Άλλα σχέδια οι στρατιωτικοί δεν έχουν, θεωρεί ο ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής Αλεξάντρ Ζελεζιακόφ:

- Μη στρατιωτικά συστήματα τέτοιας τάξης υπάρχουν επίσης μόνο στο χαρτί. Εκτός του διαστημικού τουρισμού προς το παρόν δεν βλέπω οποιαδήποτε δυνατότητα χρησιμοποίησης διαστημοπλλάνων πολλαπλής χρήσης.

Εκτός των διαστημικών λεωφορείων πολλαπλής χρήσης, υπάρχει μόνο ένας τρόπος μείωσης του κόστους των εκτοξεύσεων – η δημιουργία επιστρεφόμενων πυραύλων. Για τέτοιους πυραύλους η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει διαγωνισμό με τη συμμετοχή εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της Boeing, καθώς και της Λόκχιντ Μάρτιν (Lockheed Martin). Ένα από τα σχέδια άρεσε, όμως συγκεκριμένη παραγγελία δεν έγινε. Γι΄αυτό οι στρατιωτικοί τίποτα δεν έχουν ούτε σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο τη δημιουργία παρόμοιου πολιτικού σχεδίου σήμερα προωθεί η Έλον Μασκ (Elon Musk)– η εταιρία της “Space X” κατασκευάζει σασί προσεδάφισης για τον πύραυλό της «Falcon 9».

Το Πεντάγωνο στο αμέσως προσεχές μέλλον ούτε νέα φτηνά διαστημοπλάνα, ούτε πυραύλους, ικανούς να κάθονται σε αεροδρόμιο, κατά πάσαν πιθανότητα, δεν θα αποκτήσει. Η ζήτηση τέτοιου είδους συσκευών στο μέλλον θα αυξάνεται, κυρίως, από την πλευρά του μη στρατιωτικού τομέα. Γι΄αυτό το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργηθούν από ιδιωτικές εταιρείες, παρά από την Λόκχιντ Μάρτιν ή από άλλους παλιούς εργολάβους του Πενταγώνου. Σε συνθήκες έντονα περικομμένου προϋπολογισμού οι στρατιωτικό άρχισαν να εξετάζουν την πείρα της Έλον Μασκ, χωρίς να αντιλαμβάνονται πως κατόρθωσε με σχετικά μικρά χρηματικά ποσά να δημιουργήσει ολοκληρωμένο διαστημόπλοιο πολλαπλών χρήσεων, που ήδη έχει πετάξει, καθώς και πύραυλο.

Οι εμπειρογνώμονες της "Φωνής της Ρωσίας" υποδεικνύουν ότι η τύχη των στρατιωτικο-διαστημικών εκπονήσεων σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από τους πολιτικούς – ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η αξιοποίηση του διαστήματος. Θα διατηρηθεί άραγε η τωρινή τάση πολιτικής χρησιμοποίησής του ή τα στοιχεία της στρατιωτικοποίησής του θα γίνουν πιο προφανή;